Bij wat naslagwerk naar een ander onderwerp, liep ik op tegen een artikel over ringkernen. Hierbij bleek de bewering van mij dat ringkernen ook een breedbandige toepassing kende juist. Buiten dat de ene samenstelling van een ringkern zich beter leent voor deze toepassing dan de ander, zijn er totaal andere oorzaken die voor dit effect zorgen.
Het blijkt dat er 2 verschillende versies zijn van HF aanpassings-trafo's; smalbandig en breedbandig, dit heeft niet zoveel te maken met het matriaal of formaat van de ringkern maar met de wikkel-methode.
Smalbandig; hierbij zijn de primaire en de sekundaire spoel, "gescheiden" tegenover of in elkaars verlengde ergens, op de ring aangebracht.
Breedbandig; hierbij worden vaak de 2 spoelen "bifilair" gewikkeld, dwz dat men ze tezamen tegelijkertijd strak, naast of over elkander [getwist], al dan niet over de gehele ring verspreidt gewikkeld wordt.
Breedbandige toepassing word veelvuldig gebruikt in oa: breedbandig HF-versterkers, "balun" voor een antenne-installatie, waarbij bandbreedten gemakkelijk tot enkele 10 tallen Mhz op kan lopen.
Voor geintresseerden in ringkernen en hun mogelijke toepassingen, bron: Elektuur 6-94, onderwerp "toroide spoelen" [zeer goed geillustreerd]
m.vr.gr. Per.