Scratch built trawler "Hemerica" 1:25 met scheepshelling

ook al is het niet meteen het leukste werk zoals je vermeld, maar je inspanningen worden beloond.
Prachtig ingelegd dek dat je laat zien.
vgr Marc
 
Omdat het zo'n "heerlijk" werkje is in de afgelopen dagen af en toe een paar latjes ingelegd.
Alle extra tijd die ik heb besteed in het passen en meten op het dek voor de opbouw beloonde zich nu uit. Langere rechte stukken aansluiten, dat schiet tenminste op... , vandaag bakboord zijde af gemaakt.

En zo is het geworden bij de achterste galg
image3.JPG


en dit is het gezicht vanaf het voordek.
image4.JPG


Nu volgt stuurboord.
En dan nog even afwerken met de vele 1mm stoppen die in de planken komen....

Wordt vervolgd.
 
Het schip begint steeds meer te leven, Jan. Je hebt wel eer van je werk. Gr. Klaas.
 
Voor de afwisseling begonnen met de vele 1mm stoppen in de planken.
Met een eenvoudig hulpstukje kan ik met de Dremel de houten coctailprikkers tot 1mm diameter terugbrengen.
En nu haal ik gemiddeld zo'n 8 a 9 stoppen uit 1 prikker.
Snel berekend zou ik ongeveer 800 van deze stoppen zo moeten doen.

Voor het dek is de werkmethode omwille van de later aan te brengen veroudering een beetje aangepast.
Dit is hoe ik het hier doe:
1) gaten patroon aftekenen , dan 1mm gaten boren en een beetje gladschuren. (aftekenlijnen ook wegschuren..)
2) 1 mm prikker erin en zo kort mogelijk afknippen. Prikkers klemmen en worden zonder lijm ingestoken om later geen lijmresten te hebben .
3) met bijtel afsteken en ruw vlakschuren
4) druppeltje sterk verdunde roestkleurige verf op de prikker. Dat zuigt zich in de kopse kant van de prikker en geeft net een klein beetje kleurverschil zonder te veel op te vallen. De verf zorgt er ook voor dat de stoppen vast zitten zonder lijmresten (die misschien later bij het veroudering gaan opspelen)
5) de druppel verder met de vinger in de richting van de plank wegwrijven. (lijkt aanvankelijk op en beetje verwering maar omdat het sterk verdund is valt dit later niet echt op).
6) Dan glad schuren. (en wordt event. ook het aftekenstreepje weggeschuurd)

De verdere veroudering volgt aan het eind.

Hier de eerste fase, gaten en ingestoken en afgeknipte stoppen.
dek12.JPG


Ruw geschuurd met een druppeltje verdunde verf op de kopse kant
dek10.jpg


dek11.JPG


Hier het resultaat,
dek9.JPG
 
Laatst bewerkt:
Nu de andere 750 nog Jan! Ziet er perfect uit. Niet teveel in één keer, anders wordt het sleur. Wordt een schip om trots op te zijn. Gr. Klaas.
 
Om geduldig van te worden.......met een muziekje erbij is dit therapeutisch onthaasten...zonder het eigen risco te verliezen
Het maken van van 1mm rondhout vanuit de prikkers gaat me ook steeds beter af. Maak intussen met regelmaat 10 stoppen uit een prikker.... Bakboord is nu ook voorzien van alle stoppen.. Schiet intussen ook al lekker op aan stuurboord kant.

Toch kwam ik nog een kleine verrassing tegen.
Zoals op de foto van de bakboord situatie hieronder goed te zien, is dat de beplanking rondom de poten (en bij de bolder) een beetje speciaal. En bij het pasmaken van deze planken aan stuurboord bleek dat daar de poten van de achterste galg een paar mm te ver naar voren stonden. Daardoor zouden de planken tussen de bolder en de galgpoten wat langer gaan worden...
Wellicht zou het niemand opvallen, maar ik heb het toch maar gecorrigeerd... en dat betekende uiteindelijk wel dat ik een van de stagen weer opnieuw moest solderen. Dus straks ook weer wat touch-up schilderwerk...

Bakboord achterdek is zo geworden...
Bij het verder opschuren en verouderen verwacht ik wel dat de stoppen iets minder zullen gaan opvallen,

IMG_0017.JPG


wordt vervolgd
 
Laatst bewerkt:
Jan, Maar weer een geluk jan dat het schip van je op de werf ligt en dit soort aanpassingen kunnen worden uitgevoerd. Staks een aardige rekening "meerwerk" natuurlijk? Maar dat is het gevaar van naar de werf gaan. In ieder geval is het verschil uit de wereld en hoef je straks niet meer naar jezelf te wijzen als de "schuldige". Mooi hoor en de stoppen heten in het echt doppen. Maar een kniesoor die daar op let. Heb er op mijn zeilboot diverse moeten vervangen. Het is niks dat je dek slijt, maar op een gegeven moment komen de doppen eruit. Dan voorzichtig de schroeven eruit, iets dieper verzinken, beetje kit in het gat, schroef er weer in en een nieuwe dop. Later dwars op de nerf afsteken en glad schuren. De doppen maakte ik met een proppenboor uit een plankje teak. Op zich leuk werk. Alle kitnaden opnieuw rubberen was andere koek. Maar als het dan weer klaar is, toch een goed gevoel. Gelukkig is het bij jou iets minder omslachtig. Als ik het goed heb zaten bij de grote schepen de teak stroken gekit (pek) en geschroefd. Daarbij zaten de draadeinden op het stalen dek gelast en de moer verzonken in het relatief dikke teakdek. In de watersport heeft men wel geprobeerd om de teak stroken met parkers of zelftappende schroeven in het stalen dek vast te zetten. Maar op de duur geeft dat corrosie en lekkage. Een teakdek is mooi en slipvast, maar erg onderhoudsgevoelig. En ga nooit met een bezem, of een hogedrukspuit te keer. Dan gaan alle zachte nerven eraan. Ga lekker zo door en laat ons meegenieten. Gr. Klaas.
 
Ik ga je techniek, met de dop , prop, stop of opsluit prop als het beestje,maar een naampje heeft ook toepassen op een model wat ik heb.
Bedankt voor deze tips:)
 
Klaas, ik ben bang dat dit niet als extra werk opgevoerd zal kunnen worden. Zit gewoon in de scope.

Ernst, ik vermoed zo maar dat je dit wil doen op het dek van de sleper op "post 73"? Dat zijn er ook heel veel.....

Jan
 
Eindelijk is het hele dek gedaan.
Alle doppen zitten erin. Het waren er uiteindelijk toch meer dan 1000 .
Alles geschuurd tot een egaal oppervlak.

IMG_0112.JPG


Daarna begonnen met het verouderen...
Allereerst het dek ruw gemaakt met een stalen borstel op de Dremel. Hierdoor worden de nerven in de planken "opengetrokken".
Daarna met sterk verdunde grijze verf als een wash op het dek om de gelige houtkleur te onderdrukken.
Toen met zwarte drybrush de oneffenheden van de nerven ingekleurd.
Daarna begonnen met het aanbrengen van de details.Eerst met een verdund mengsel van roestkleur en zwart. Daarmee heb ik alle verbindingsnaden in de lengte richting en alle stompe naden en veel doppen geaccentueerd.
Daarna zijn de roestplekken aangebracht op de voor de hand liggende plaatsen zoals bij de funderingen van alle galgen, bij de bolders, bij de dek openingen en bij de fundatie van de grote lier enz.
Dit is eigenlijk een vrij willekeurige manier van werken, maar omdat je steeds moet werken in de lengte richting van de planken, en bovendien onderlinge verschillen tussen de planken wil behouden om het effect te vergroten, is dit toch een zorgvuldig klusje.

Hier wat beelden van het eindresultaat.
IMG_0125.JPG


IMG_0136.JPG

IMG_0135.JPG

IMG_0139.JPG

IMG_0148.JPG


wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Denk dat het allemaal heel goed gelukt is Jan! Zie geen verschil meer met een echt schip. Nog sterker, deze ziet er natuurgetrouwer uit dan de echte op dit moment! Gr. Klaas.
 
Dank aan allen voor alle positieve reacties.
Ik weet niet hoe anderen zoiets beleven, maar voor mij is dit zeker een motivatie om door te gaan en daarbij het voor mij hoogst haalbare te blijven realiseren.
Intussen heb ik mezelf onhandig overschat bij het sporten, met als gevolg een afgescheurde achillespees.
Alle (vakantie)plannen in de ijskast en voorlopig volledig aan huis gebonden...
Heb zo af en toe moed gevonden om mezelf naar mijn hobbyruimte te hijsen om toch wat eenvoudig werk te doen...
Zo ben ik begonnen aan de houten schotten die op het dek staan. (Wie weet trouwens wat de officiële benaming is van deze houten schotten?)

Eerst de speciale profielen gemaakt van messing, die vervolgens gespoten, en voorzien van een eerste fase veroudering en daarna geplaatst op het dek met de planken erin.

Zo is de huidige status, met nog een paar planken te gaan .
IMG_0194.JPG


IMG_0195.JPG


Straks weer verder met het verouderen van de planken en de profielensteunen

wordt vervolgd
 
Laatst bewerkt:
Doe het maar een tijdje rustig aan Jan en beterschap met je voet. Gr. Klaas.
 
Back
Top