Shuntweerstand bouwen.

Ook met een korter stukje dunner draad kan je het vermogen wel meten kortstondig. Het kan alleen wat warmer worden :)
 
De lol van 1 m ohm is dat je met de meter op millivolts de amperes kan aflezen.

Als een fabrikant zegt: max 25cm, dan bedoelen ze 25cm heen en 25cm terug. Da's 50cm kabel. Als ik een stuk van 14cm AWG12 er tussen zet, mag ik nog 18cm normale kabel er in hebben zitten.

Weerstandsdraad is bedoeld om een relatief hoge weerstand te hebben. Eigenlijk willen we een zo klein mogelijke weerstand.

Als je de goede weerstand hebt, maar je wilt het vermogen groter maken dan voor 1 weerstand is toegestaan, kan je de weerstand verdubbelen door er twee in serie te zetten. Je kunt daarna de weerstand weer halveren door er twee van deze serieschakelingen parallel te zetten. Het "te lange draden" probleem wordt dan wel erger....

Als je je zorgen maakt om de lengte van de draden kan je korter gaan. Een stuk 3mm^2 koperdraad van zo'n 19mm zal 0.1 mohm opleveren. Da's redelijk te managen.

Je kunt bij farnell ingewikkelde onderdelen kopen om "grote stromen" metingen te doen. HONEYWELL S&C|CSLA2DJ.|CURRENT SENSOR TRANSDUCER | Farnell Nederland Dan heb je +/- 5% nauwkeurigheid (kan je beter krijgen met bovenstaande methode als je maar een beetje kunt kalibreren). De lol is wel dat je de sensor gewoon om de bestaande kabel heen kunt leggen.

Maar ik had 12 AWG al op voorraad, en heb dus $0.50 plus $0.60 voor de deans geinvesteerd ipv EUR 27 bij Farnell.
 
Je maakt hier een veelgemaakte denkfout. Het gaat bij zelfinductie niet om de ohmse weerstand. Dan zou je met een dikkere kabel een grotere afstand kunnen overbruggen. Het gaat om de zelfinductie van de kabel en die is echt niet afhankelijk van de kabeldikte.
 
Voor zelfinductie is de kabellengte van prominent belang. Vandaar dat ik voorstelde om een korter meetstukje te nemen... :-)

Inductance of a Straight Wire: A Calculator

Daar heb ik lengte 1m ingevuld en dan met diameter 1 of 2 mm zie ik hem van 1370 naar 1508 nH gaan. De dikte is (zoals ik al dacht) volgens deze calculator dus wel degelijk van invloed. Lang niet lineair, maar het is wel van invloed. En in de richting dat je denkt: Dikkere kabel, lagere inductie.
 
Mensen hou het een beetje :ontopic: Voor de overgrote meerderheid van de forum bezoekers gaat dit allemaal veel en veel te ver.
Het enige wat ik er nog over wil zeggen is het volgende.
De invloed die de zelfinductie op de stroommeting heeft is verwaarloosbaar klein. Alleen voor de regelaar kan het een probleem zijn in verband met de lange draden. Dat is op te vangen door extra condensatoren vlak bij de regelaar te plaatsen.

Tot zo ver en nu weer terug naar de shunts.
 
Back
Top