Stoomsleepboot Maarten

Tijdens enkele dagen helpen met schilderwerkzaamheden op de echte Maarten zag ik iets wat ik nog kon toevoegen aan het model.
In de machinekamer ingang heb ik naast de manometer nog een clinometer bevestigd.
full

Groet, Jan.
 
Jan,
Ervan uitgaande, dat er in een werkschip geen onnodige attributen worden ingebouwd, vraag ik me af wat de werkelijke functie is.
Wat ik mij kan voorstellen is, dat bij scheef trekken het schip gaat overhellen en in een noodgeval, het machine personeel het machine vermogen kunnen verlagen.
Alhoewel in strijd met de stand van de telegraaf.
Ik ben benieuwd. Henk
 
Henk, om te beginnen weet ik niet of de clinometer er origineel ook zat.
Dat een machinist iets doet zonder opdracht vanuit de stuurhut kan ik me niet voorstellen zolang er geen noodtoestand is met de machine.
In de stuurhut zien ze nog beter wat de slagzij is en de mogelijke gevolgen daarvan.
Wat ik me wel kan voorstellen is dat de stand van de clinometer een hulp is om te bepalen of de stand in het peilglas van de ketel oké is.
Dat peilglas zit namelijk aan de zijkant.

Groet, Jan.
 
Op vrijwel alle schepen en zeeslepers waar ik op heb gevaren als werktuigkundige waren er clinometers op de brug en in de machinekamer.

Clinometers zijn onbruikbaar tijdens het varen, ze slingeren, hebben een zeker traagheid, slaan door, dus ze geven nooit een echte nauwkeurige hellingshoek, meer een indicate. Ze werden gebruikt oa bij het peilen van brandstof- en ballasttanks.

In mijn varenstijd werd er meestal nog gewoon handmatig met een peillood gepeild. Vervolgens met tabellen kun je dan bepalen hoeveel vloeistof er in de tank zat. Soms waren die tabellen voorzien van speciale inclinatiekolommen. Op het op binnenvaartschepen ook zo is weet ik niet zeker, maar ik vermoed van wel, dus kan ook wel iets zijn voor de waterstand in de ketel. Vooral als het peilglas niet in het midden van de ketel zit. Bewegingen t.g.v. stampen zijn denk ik minder relevant op de binnenvaart.

Jeroen
 
Jan, een poosje geleden zag ik de Maarten in Leeuwarden liggen, en ik moet zeggen dat je van je model een echt kunstwerk gemaakt hebt hoor.
De gelijkenis met de echte Maarten is heel bijzonder, mijn complimenten hiervoor. Prachtig.
 
Dankjewel Peter. Na het grote onderhoud aan de echte Maarten zijn er v.w.b. de kleuren kleine verschillen. Het meest opvallend is dat de rode rand op de boeiing is verdwenen. Ook zijn er zaken die op de Maarten veranderd waren weer hersteld naar zoals uitgevoerd op het model.

Groet, Jan.
 
Binnenkort ga ik met de Maarten naar een hobbybeurs bij ons in de gemeente.
De voorstag heb ik ooit gemaakt van elastische draad zodat alles strak getrokken wordt.
Deze heb ik nu vervangen want door de tand des tijds was de rek eruit.
20240212 01.jpeg

Groet, Jan.
 
Dankjewel Henk, ik heb ook veel waardering voor wat jij, vooral op technisch gebied, gepresteerd hebt met de Dockyard.
Groet, Jan.
 
Schitterende boot
Super in detail
Strak in de lak

Het membraamluchtpompje maakte geluid
De machine totaal niet
Fluistermotor.
Net als de grote stoommachine op lucht
waar je eigenlijk alleen het flapperen van de leren drijfriem hoorde.


Petje af Jan.

Veel modelbouwplezier,
Willum
 
2 maart waren Jan Blonk ( met de helling en de Hemerica ) en ik ( met de Maarten en de Dordrecht 11 ) aanwezig bij een hobbybeurs te Noordeloos. Zondag 17 maart gaan we naar Carmeliet op Stoom te Schoonhoven.

20240302 01.jpg

20240302 02.jpg


Groet, Jan.
 
Back
Top