Hoewel het hele verhaal wat hierboven staat op zichzelf waar is, heeft het weinig met de vraag van topicstarter te maken.
In de praktijk is de enige plek waar je tegenwoordig nog keuze tussen analoog of digitaal hebt, de servo. De zenders/ontvangers zijn allemaal al heel lang digitaal proportioneel, wat wil inhouden dat die signaalopbouw, overdracht en verwerking, digitaal gaat. Strikt genomen is dat niet helemaal waar, want PPM is geen digitaal signaal, maar soit.
Bij servo's is er in theorie helemaal geen verschil in de werking. In praktijk is het vaak zo dat digitale servo's nieuwere versies zijn en meestal ook sneller en sterker (dat hoeft dus niet zo te zijn!).
Het verschil tussen analoge en digitale servo's zit 'm in hoe de servo meet of hij de juiste stand heeft of niet. De techniek is dan zodanig dat het bij een analoge zo is dat hoe dichter hij bij z'n bedoelde positie komt, hoe minder krachtig hij wordt. Een digitale blijft op z'n maximale kracht werken tot hij op z'n plek staat. Dit, gecombineerd met het feit dat ze vaak sneller en sterker zijn, zorgt er ook voor dat digitale servo's gemiddeld genomen meer stroom verbruiken.
Dan toch even bij zenders, naast 27, 35 en 40 Mhz heb je tegenwoordig ook 2.4Ghz zenders. Gezien je vraagstelling 'dat anderen ermee vandoor gaan' denk ik dat je deels daarop doelde. Bij 27,35 en 40Mhz is het in principe mogelijk dat iemand met een zender op jouw kanaal, jouw toestel overneemt. In de praktijk zitten daar nogal wat haken en ogen aan, het meest waarschijnlijk wat gebeurd, is dat het toestel geheel of gedeeltelijk onbestuurbaar wordt. Bij 2.4Ghz is dat weggenomen, daar kan niemand je toestel overnemen, echter 2.4Ghz is per definitie minder geschikt voor oppervlakteschepen en totaal onbruikbaar voor duikboten, omdat water 2.4Ghz als het ware absorbeerd.
Voor 27, 35 en 40 Mhz geldt dan nog dat je verschillende manieren van signaalopbouw hebt, namelijk PPM en PCM. PPM is een analoog signaal, PCM een digitaal signaal.
Een beetje kort samengevat werkt ppm als volgt.. jouw zender zend een zogeheten pulstrein uit, 1 puls per kanaal. De lengte van de puls bepaald dan de positie van de servo. Bij PCM worden de knuppelposities in een digitale waarde omgezet, welke doorgestuurd wordt naar de ontvanger.
Bij beide technieken (PPM/PCM) kan het signaal verstoord worden door een derde die op hetzelfde kanaal zit.
Hier zijn ook weer oplossingen voor, zo zijn er ontvangers die gebruik maken van zogeheten 'Berg' technologie. Bij deze technologie wordt er een soort van vingerafdruk gemaakt van het zendersignaal en op die manier kan de ontvanger, ook als er meerdere zenders op hetzelfde kanaal zitten, toch zijn eigen zender herkennen. Dit dient echter niet structureel gebruikt te worden, het is bedoeld als veiligheids-voorziening.