Zo maak je goede vleugelzakken

A juist ja.....
@ pensacola.....de link werkt dus niet......

uhh dan heb je het verkeerd gelezen .
de link en de afbeeldingen heb ik ge quoot van pensacola , de foto van de yak met de vleugeltas op de achtergrond is van mij .

het is dezelfde als hij eerder postte .

mvg eric
 
Jep... met de strijkbout gaat het prima... ik leg het plastic... of wat je ook fuseren wil echter tussen laagjes calc papier... bakpapier zal ook wel lukken.
Calceerpapier is het papier dat vroeger werd gebruikt voor technisch tekenwerk... bij een foutje kon de inkt weg raderen...
Met dat papier er tussen heb je minder troep later aan je nette pak... :)

Noppenplastic uit de bouwmarkt ging echter laatst wat lastiger... kreeg ruzie met de allu coating... onthechte... dus het werd toch weer ductape... voor het snellere werk... rats-en-plak klaar!

Mijn boutje was in deze gewoon de foliebout... die hoeft niet over het nette pak.... bwoeahhhh ;) Scheelt weer...
 
Radiatorfolie van de Karwei gaat prima in combinatie met een verfstripper.
Uitgevoerd precies zoals beschreven door Richard.
Zo komt mijn alpina de winter wel door. :cool:
Ben.
 
Vlak voordat ik een rol radiatorfolie dubbelzijdig zou gaan halen stuitte ik gelukkig op dit oude draadje (via een recentere verwijzing) dus net op tijd gecorrigeerd op enkelzijdig! Dank!:D
(en ook over op smelten ipv ducktape, wat het plan was.)
Lassen gaat prima en de zakken die ontstaan zijn precies wat ik nodig heb; goed genoeg en niet te duur: ik heb op het ogenblik zo'n 10 zakken te maken, moet niet te fancy worden.:smile:
Een vraagje nog: in het begin staat: opgedampt alluminium: is dat wel zo: het spul (Praxis) geleid (elektrisch) namelijk niet en smelt ook (iets trager gelukkig) dan de bubbeltjes.
Of was het vroeger alluminium en tegenwoordig wat anders?
 
Peter,

Ik dacht dat ze het opdampten, maar bij nader inzien zullen het wel 2 folies zijn die ze aan elkaar smelten.

Ik maak ze doorlopend en heb van de week nog nieuwe gemaakt van Praxis folie en er is helemaal niks veranderd! Ik gebruik ze dus nog steeds tot volle tevredenheid, ik moet al honderden meters van dat spul gebruikt hebben.....
 
Ik heb voor mijn recent gebouwd 1:4 schaalzwever ook deze zakken gemaakt. Werkt perfect! Richard, bedankt voor de tip.

Zo is meteen het draadje weer een keer boven, dat verdient het wel. Meer mensen zouden dit moeten lezen.

Ka7-764.JPG


Ka7-765.JPG
 
Toevallig kwam ik dit draadje weer tegen, ik zocht in google op luchtballon modelbouwforum :) En kwam in dit draadje terecht.

Gisteren echt heel toevallig ook vleugelzakken gemaakt voor de vleugels van mijn BigLift, het trucje kende ik al want ik had al eerder vleugelzakken gemaak met BYM (zie zijn post eerder in dit draadje). Sommigen stonden weer verbaasd te kijken hoe ik dat nou deed :mrgreen:

Weer een gratis upje voor dit handige topic :thumbsup:
 
Weet iemand ook hoe het band heet dat je gebuikt als je het op de naaimachine wil afwerken?

+ gratis uppie :)
 
Draadje even weer tot leven wekken :) Ik vond de harde randjes van het gesmolten plastic niet zo mooi en ook de afwerking was niet even constant. Gisteren eens geprobeerd om zakken te naaien met een strip over de randen als afwerking en voor versteviging. Resultaat is prima geworden. Ik had nog een rol van een soort stevig stof / kunstof (zit er tussen in) en heb daar repen van geknipt. Ook waren de rollen te smal voor de vleugels dus de vlakken zijn 2 stukken aan elkaar genaaid. Was even klooien op de naaimachine (welke standen werkten een beetje mee :))

IMG-20160328-WA0006.jpg
 
Gelukkig dat dit draadje er (nog steeds) is en de Gamma nog éénzijdig gealuminiseerde noppenfolie verkoopt.
De vleugelzakken van mij Riser waren gemaakt van transparante noppenfolie, in elkaar geplakt met ducttape. Zowel de Riser als de zakken zijn op leeftijd; elke keer als ik de vleugels uit de zakken haalde, zaten er lijmresten aan de kant die tegen de tape aan had gezeten.
Die lijm pikte op zijn beurt weer zooi op van het veld, dus ik was regelmatig aan het poetsen met alcohol om de vleugel weer schoon te krijgen.

Vandaag maar een nieuw setje gemaakt. Ik had de naden willen smelten, maar met 60 cm breedte houdt je dan te krappe zakken over om de vleugel er in te krijgen, of ik had met twee stukken moeten werken.

Dan maar onder de naaimachine door en afdekken met biesband, zodat het nog wat lijkt...
Wing bags.JPG

De passing is strak, de vleugelhelften schuiven er niet spontaan uit...

Groeten, Jan.
 
Leuk, dat oude draadje, hij "doet" het nog steeds. In principe zijn ze onverwoestbaar, zon heeft er geen vat op. Vrijwel alle zakken die ik gemaakt hebt doen het nog prima, soms scheurt er een naadje los bij de opening maar is op dezelfde manier zo weer hersteld. Ja ik heb ook met duct tape gewerkt, het gaat altijd loslaten door de zon, is niks.
 
Voor de vakantie wil ik ook voor de romp van de Riser een zak maken, evenals de beide stabilo's.
Maken jullie daar losse zakken voor, en hoe zet je dat vast?
Voor de romp maak ik gewoon een ruim passende zak zodat de pennen voor de elastieken er geen gaten in poken.

Groeten, Jan.
 
als het voor de vakantie (hangvliegen???) is zou ik een draagtas/rugzak kopen, volgens mij heb ik er nog een liggen voor weinig. Er zijn er in vele maten/kwaliteit en prijs.
 
Nee, zover zuidelijk gaan we niet, maar blijven in de Noordduitse laagvlakte aan de Aller, dus de reguliere lijnstart.
Hellingzweven staat nog wel op het programma, maar dat moet ik eerst een brevet halen, wil ik op de Duitse hellingen worden toegelaten om te vliegen.

Groeten, Jan.
 
Back
Top