Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Lijkt me dat we hier geen sprake is van thermiek maar van lokale anti-zwaartekrachtvelden.
Deze ontstaan bij bepaalde kombinaties van gewassen die door de landbouwer zijn geplant.
De gewassen moeten hiervoor in een bepaalde N-Z richting lopen. Door de verdraaing t.o.v. het magneetveld van de aarde ontstaat dit veld. Bij bepaalde zonnevlekken-minima ontstaan deze velden frequenter.
Las hierover toevallig iets in het laatste nummer van Science (of was het nu de Carnavalskrant).
Prettige Carnaval verder nog....E-Zwever.
Toch snap ik iets niet. Thermiek draait in de regel op het noordelijk halfrond linksom las ik al elders op dit forum. Dat betekent dus dat je in de regel rechtsom in de bel zou moeten vliegen om optimaal te kunnen profiteren.
Waar gaat mijn redenatie dan mank?
Lees dit artikel eens, m.n. de paragraaf "Corioliseffect en wastafels".Toch snap ik iets niet. Thermiek draait in de regel op het noordelijk halfrond linksom las ik al elders op dit forum. Dat betekent dus dat je in de regel rechtsom in de bel zou moeten vliegen om optimaal te kunnen profiteren.
Waar gaat mijn redenatie dan mank?
De aarde draait naar het oosten toe, 1x per 24 uurEven uit mijn hoofd: we draaien linksom toch? Hmm, zouden we dan afwijken naar rechts, dus naar oost?
Dat is een (voor mij) onverwacht antwoord, om de corioliskracht bij dit raadsel te betrekken... hoewel: gezien het feit dat de locatie, zuidelijk of noordelijk halfrond, niet gegeven was, kan het eigenlijk niet het goede antwoord zijn...Antwoord: op het N halfrond naar het Noorden, op het Z halfrond naar het zuiden vliegen.
Met andere woorden, de beweging van de aarde is te traag om de uitstroom van de wastafel te beïnvloeden, maar is wel verantwoordelijk voor het afbuigen van de wind, van ballistische projectielen, en andere zaken die genoemd worden...Vergeleken met de draaiingen die normaliter voorkomen (zoals banden van een auto, een CD, of een leeglopende wastafel) is de draaisnelheid van de aarde zeer traag, namelijk slechts één omwenteling per dag. Het effect speelt dus in de praktijk geen rol in de draairichting waarin het water uit een badkuip of wastafel wegloopt.
Peter, waar komt die zijdelingse instroming volgens jou vandaan?De methode is gewoon: kort draaien in dagthermiek: de zijdelinkse instroming zorgt ervoor dat je cirkelende model naar het centrum van sterkst stijgen gaat: als een vrijevlucht-model.
Ik wou dat het zo gemakkelijk was. (hoewel... dan was er geen kunst aan, dan kon iedereen het...)Als je interpretatie is: vleugel gaat omhoog, dus aan die kant zit stijgen, dan kies je ongeveer per defenietie verkeerd. het is: vleugel gaat omhoog(tijdelijk) dus hij wil aan de hand van de instroom een bocht in naar de dalende vleugel: daar is de thermiek.
Probeer het maar eens.
Ik geef direct toe dat voor mij het draaien van water in een afvalputje en draaing van Dust-devils en andere kleinschalige kolkverschijnselen niet echt goed verklaard is, en als iemand een goede beschijving heeft; graag een link.
Ik kan er echter met mijn verstand niet bij dat het Coriolus-effect in dit soort discussies steeds weer als verklaring opduikt en serieus genomen wordt.
Als je enig inzicht hebt in wat het Coreolus-effect is dan valt toch direct op dat de schaalgrootten tov de verschijnselen totaal niet klopt.
Dirk geeft dat ook al duidelijk aan.
Het Coreolus effect bestaat bij gratie van beweging van de aarde tov de stroming anders dan in een rechte lijn bv door de kromming van de aarde en daardoor de veranderende omloopsnelheid; leg dat maar eens uit voor je afvoerputje en thermiekbelletje van 100mtr doorsnee.
Maar ter zake; in mijn vorige modelbouwleven (vrije vlucht) heb ik mij nogal verdiept in het verschijnsel themiek en wat draairichting betreft kom ik tot het volgende.
In eerste instantie was de algemene gedachte dat thermiek draaide en wel rechtsom.
Mijn observatie's waren (oa zeepbellen, ballonnen en bijzonder richtings indifferente modellen dat Thermiek soms draaide, soms spontaan van draairichting veranderde maar meestal niet draaide maar wel binnen een ruwweg cirkelvormige vorm alle kanten opslingerde.
preferente draairichtingen voor modellen zijn dientengevolge ook niet te bepalen.
De toen heersende gedachte dat het iets voordeliger was om links te draaien werd dan ook gelogenstraft door gemengde groepen links en rechts draaiende wedstrijdmodellen (maar ook vogels) waarbij nooit naar voren kwam dat hier een bepaalde richting in het voordeel was.
Verder , ik heb eigenlijk nooit meegemaakt dat vrije-vluchtmodellen ''uit de themiek gegooit'' werden zoals hier dikwijls beweerd wordt, of door dat de stijging onder een vleugel kantelen en van de thermiek af draaien: dit laatste is echt onzin.
Er is 1 verschijnsel wat ik hierbij nog thuis kan brengen nl: de gebruikelijke Wakefield (F1B) afstelling was vroeger: motorloop rechtsom zweef links.
Het kwam wel voor dat als je rechtsom goed de thermiek in steeg je bij de motorloop/zweefovergang uit de themiek draaide omdat de kist aan de ene kant rechtom wil blijven naar de kern van de bel en door de sturing linksom.
Gevolg; soms hele einden rechtuit met einresultaat: uit de bel.
Latere modellen die door extra sturing rechts/rechts vlogen hadden hier nooit last van.
Dit brengt mij op het volgende:
Ik denk dat veel van de beweringen van uit de thermiek gegooit worden en slecht draaien de ene kant op en goed de andere kant komen omdat wij onze modellen 'besturen' en dan een richting op waarvan wij denken dat de thermiek daar zit en tevens met een poging tot vlakke , grote cirkels.
Is je gok goed, dan heb je gelijk, maar is je gok verkeerd dan krijg je dus alle verschijnselen van slecht door de bocht, slingeren/onstabiel en er uit gegooid worden.
De methode is gewoon: kort draaien in dagthermiek: de zijdelinkse instroming zorgt ervoor dat je cirkelende model naar het centrum van sterkst stijgen gaat: als een vrijevlucht-model.
Als je interpretatie is: vleugel gaat omhoog, dus aan die kant zit stijgen, dan kies je ongeveer per defenietie verkeerd. het is: vleugel gaat omhoog(tijdelijk) dus hij wil aan de hand van de instroom een bocht in naar de dalende vleugel: daar is de thermiek.
Probeer het maar eens.