Jaren 70 ontwerp van simpel racebootje de "Wiesel"

Toch nog een paar vraagjes: Op de onderkant van mijn boot zit al epoxy met glasweefsel. Is het nodig om de onderkant nóg een keer in de epoxy te zetten na het plaatsen van de waterinlaat en -uitlaat?
Hallo Daniël,

Nee, in principe niet, je lijmt de buisjes met epoxy in de romp, neem ik aan?
eventuele beschadigingen vult de epoxy dan wel op en is de boel waterdicht.

Even voor de goede orde; ik schuin de buisjes pas af nadat de epoxy is uitgehard; dan meet ik de Dremel en schuur ze heel voorzichtig (en rustig, om de epoxy niet te heet te stoken want die wordt dan weer zacht) af, tot de vlak met de romp liggen.

Ik had ergens gelezen dat het beter is om de wateruitlaat breder te maken dan de buisjes en slangen in de rest van de waterkoeling, voor een betere doorstroming. Is het ook voldoende om zowel de waterinlaat als -uitlaat net zo breed te maken als de andere buisjes van de waterkoeling? (dan kan ik namelijk hetzelfde messing buisje gebruiken)
Ik gebruik voor alle huiddoorvoeren dezelfde maat buis.
Als je een drukloos koelsysteem maakt, heeft een grotere diameter in de uitlaat geen zin, er kan toch niet meer doorheen dan als er in de inlaat in gaat...

Groeten, Jan.
 
Jan, als de uitstroom opening groter is, creeer je dan geen onderdruk waardoor het koelwater beter er doorheen gaat?

In mijn bescheiden opinie is dit een mythe die van rc vliegen onstaan is.
Daar hebben we te maken met een gas, (lucht) - en nadat dit langs de motor gaat -en opwarmt- krijg je expansie (warme lucht zet uit) , vandaar dat het daar wel degelijk uitmaakt dat de lucht-uitlaat op zn minst 1,5x groter is.

Ik heb zo mn twijfels of dit met water het geval is...
 
met lucht heb je het sowieso, ook al verandert de temp van de lucht niet, je hebt gelijk... compressability van water is te verwaarlozen.... dit effect dus ook :)..
 
Hallo,

Nee, in principe niet, je lijmt de buisjes met epoxy in de romp, neem ik aan? eventuele beschadigingen vult de epoxy dan wel op en is de boel waterdicht.

Ik wilde eigenlijk de buisjes vastlijmen met UHU Hart, dit is ook geschikt voor metalen icm hout, maar ik zie net dat dit op is. Ik heb alleen geen filler om de epoxy als lijm te kunnen gebruiken, dus ik ga het denk ik proberen met 2-componenten epoxy-lijm van Pattex, daarna doe ik er aan de binnenkant nog gewone epoxy overheen.

In mijn bescheiden opinie is dit een mythe die van rc vliegen onstaan is. Daar hebben we te maken met een gas, (lucht) - en nadat dit langs de motor gaat -en opwarmt- krijg je expansie (warme lucht zet uit) , vandaar dat het daar wel degelijk uitmaakt dat de lucht-uitlaat op zn minst 1,5x groter is.

Ik heb zo mn twijfels of dit met water het geval is...

met lucht heb je het sowieso, ook al verandert de temp van de lucht niet, je hebt gelijk... compressability van water is te verwaarlozen.... dit effect dus ook

Ik snap dat water veel minder gecomprimeerd kan worden dan lucht, dus de hoeveelheid water in de waterkoeling op 1 moment blijft hetzelfde als bij een smallere uitlaat. Maar is het dan niet zo dat het water sneller stroomt, door de hogere druk? Of is deze hogere druk bij een iets groter buisje zo klein dat het verwaarloosbaar is?

Groeten,
Daniël
 
Alleen als je een set-up hebt, waarbij het koelwater rond de motor in stoom verandert, zou een grotere diameter uitstroom zinvol zijn...

Probleem van zo'n hoge motortemperatuur is het feit dat de motor na een paar rondjes óf is doorgebrand, óf z'n magneten naar de gallemiezen geholpen heeft, of beide.

De truuk van een drukloos systeem, is, dat nadat het circuit eenmaal gevuld is, je ook bij lagere snelheid (waar het opwarmen van regelaar en motor hard gaat) flow in het systeem houdt.

Groeten, Jan.
 
Hallo,

Doordat er water langs de wateruitlaat stroomt, wordt er toch als het ware water door de waterkoeling "getrokken"? Als de wateruitlaat groter is, zou dit effect groter zijn. Of maak ik nu een denkfout?

Groeten,
Daniël
 
Hallo Daniël,

Dan mag je mij eens uitleggen hoe dan zou moeten werken.
Water is niet samendrukbaar, dus je kunt niet méér water door het systeem dwingen als de kleinste diameter buis toelaat.

Of de onderdruk door een grotere diameter buis voor de uitlaat langer/meer flow zal genereren (bij een lagere vaarsnelheid) is iets dat ik nog niet heb geprobeerd en je dus niet kan vertellen.

Groeten, Jan.
 
in een gesloten circuit is het debiet dus constant
al naar gelang de diameter van de buis zal het water er met een andere snelheid of druk doorheen stromen ( wet van bernoulli)

debiet doorheen een buis: oppervlakte van de doorsnede x snelheid

wet van bernoulli : druk x snelheid = druk x snelheid

dus als je de diameter van je buis vergroot gaat dezelfde hoeveelheid water er met een kleinere snelheid doorheen stromen , en dus gaat de druk op die plaats omhoog t.o.v de nauwere plaats

debiet gaat niks veranderen , water gaat zich gewoon op een andere manier bewegen op de 2 plaatsen met verschillende diameters

mvg
 
Ik heb even een tekeningetje gemaakt om iets duidelijker te maken wat ik bedoel:

full

Stel dat het water in de waterkoeling stil zou staan. Door het water dat langs de wateruitlaat stroomt, wordt dan als het ware aan dit stilstaande water getrokken (het water in de buis wordt meegetrokken met het bewegende water langs de onderkant, door de beweging van dit water). Als de wateruitlaat groter zou zijn, wordt er dus harder "getrokken" aan het water in de buis.

Als het water in de buis beweegt, heb je dit effect toch ook? (mits het water in de buis minder hard stroomt dan het water langs de onderkant van de boot). Als dit zo is, zou dit betekenen dat het water in de waterkoeling sneller stroomt door een bredere wateruitlaat te gebruiken!

Groeten,
Daniël

EDIT: Is dit hetzelfde als de uitleg van Ben44?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dit is eigenlijk hetzelfde als de dyson ventilator: alleen door de rand wordt lucht geblazen, maar daardoor wordt de lucht van achteren ook aangezogen (door de beweging van de lucht, wordt de stilstaande lucht "meegetrokken", net als bij wat ik bedoel: door het langsstromende water wordt het water uit de wateruitlaat "meegetrokken")
imgres
 
je moet je ganse diameter vergroten wil je een hoger debiet erdoor krijgen ,niet enkel op 1 plaats want dat veranderd alleen iets aan de druk of snelheid op die ene plaats (zie mijn vorig post )


bijkomend:
water is een sterk polaire vloeistof , dit heeft tot gevolg dat het geweldig goed aan zichzelf "plakt" maar ook geweldig goed aan andere materialen ( vb capilaire werking )

simpel gezegd komt het er op neer dat in een nauwe buis je relatief meer weerstand hebt dan in een brede buis omdat de watermoleculen elkaar onderling beletten te bewegen maar ook omdat de watermoleculen zich tegen die wand willen plakken , hoe breder de buis hoe verder weg zich sommige watermoleculen van de wand bevinden en dus al "verlost" zijn van de adhesie tov van die wand en die dus eigenlijk makkelijker kunnen bewegen
 
Ik heb gevonden wat de benaming is voor wat ik bedoelde: het venturi-effect. Dit geldt echter alleen als er een vernauwing is in de stroom van de (vloei)stof (in dit geval het langsstromende water) die de andere (vloei)stof moet aanzuigen (het water in de waterkoeling). Bij een waterkoeling is dit dus niet het geval!
 
Body board rescue...

Een beetje off-topic, of misschien ook niet...

En hier wordt mijn brushed setup, voorheen in de wiesel, nu voor gebruikt:



Edit:
Bedankt Markjuh voor de uitleg van het filmjuh! :proost:
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top