En alweer een (Dries) er bij!
Ik reageer even op een aantal dingen die ik langs zag komen.
Er wordt gevraagd naar een tijdpad cq. een termijn waarop eea. gestalte zou moeten krijgen.
Ik zou zeggen: nog geen idee, ik zou het mooi vinden als we de komende tijd het project echt kunnen starten (daarover hieronder meer).
Electro of ook brandstof? Als het aan mij ligt wordt het electro (maar ik kan me voorstellen dat Bart in staat is vrij eenvoudig een versie (dwz. de motorgondel) met een brandstoftank en brandstofmotordragers te tekenen.) Maar dat laat ik aan Bart over.
Meer in z’n algemeenheid: hoe moeten we dit project aanvliegen?
Vooraf: als ik zie wie zich (waaronder een aantal ‘zwaargewichten’) nu allemaal aangemeld hebben, aangegeven hebben te willen meedenken en –werken, met woord en daad, dan denk ik: dit gaat gewoon lukken! Dit wordt helemaal super!
Okay, hoe zouden we dit kunnen aanpakken?
We hebben hier te maken met een project. Vrij naar Wikipedia:
Een project is een, in de tijd en middelen begrensde, activiteit om iets te creëren.
(Dat ‘iets’ is hier: de mogelijkheid voor modelbouwers creëren om een relatief grote C-130 te bouwen.)
Een project wordt meestal in samenwerking door/tussen verschillende mensen uitgevoerd.
(Klopt: samen gaan we het doen.)
Het project wordt meestal vastgelegd in een projectplan en geregeld door projectmanagement.
(Ik wil niks dichttimmeren, maar het kan volgens mij nooit kwaad om eea. vooraf goed te doordenken.)
Op basis van mijn (beperkte) kennis en ervaring stel ik me het volgende voor.
Stap 1. Projectdefinitie.
Vwb. het model: behalve dat het om een C-130 gaat is er nog maar weinig bekend. Schaal? Semi-schaal? Op basis van welke 3-view of andere onderleggers (tekening)? Electro. Lampjes/landingslichten? Spanwijdte? Constructie/bouwwijze: balsa en hout met (een beperkt aantal?) kunststof vormdelen. Retracts, wieldeuren en alles? Scale flaps? Beweegbare laaddeur? Profiel? Wel scale vierbladpropellors! Etc.etc. (Alles staat met opzet een beetje door elkaar . . . ;-) )
Vwb. organisatorische aspecten:
Wie vormen het project team? Vaste groep of meer het duiventilmodel (liever niet). Projectleider? Projectaanpak? Etc.etc.
Daarnaast moeten er (normaals, denk ik) afspraken komen over (vrij naar GOTIK op Wikipedia):
- financiële vergoedingen: krijgen mensen voor dingen betaald, wordt er onderling verrekend, moet je iets regelen mbt. intellectuele eigendom?
- organisatie: wie heeft de leiding, hoe zit het met de verdeling van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden?
- tijd: op de een of andere manier moet er voor gezorgd worden dat de verschillende activiteiten onderling in de tijd enigszins op elkaar afgestemd worden
- informatie: dan gaat het om alle beschikbare informatie die voorafgaand aan het project, in de ontwikkelingsfase, tijdens de uitvoeringsfase en achteraf binnen het project geproduceerd wordt of beschikbaar komt
- kwaliteit: totaal aan kwaliteitskenmerken en kwaliteitswaarborgen, nodig om het project succesvol te laten verlopen en op te leveren.
Het spreekt wat mij betreft voor zich dat eea. wel enigszins ‘gemanaged’ moet worden.
Het lijkt me ontzettend leuk en inspirerend om een keer (bv. op een zaterdag, Amersfoort, daar ergens) met een aantal mensen (zonder iemand te kort te willen doen denk ik in eerste instantie aan Bart, Ton en Femmo, maar misschien ook gewoon iedereen die wil) bij elkaar te komen en de projectdefinitie af te kaarten.
(Overigens: ik ga ervan uit dat jullie allemaal er een willen bouwen?)
Reacties worden hier zoals altijd graag ingewacht; ik hoor het graag!
jan.