Winter's Hollandse tweedekker 1/75 POF bouw door Stephan Kertész

Dank @P Voogt Peter, moeilijk te bereiken plek door de reeds gemaakte frames en de spiegel. Eigenlijk best een leuke manier van bouwen op deze manier. Maar volgend schip een grotere schaal en geen Zaanse bouwwijze meer.
 
Mooi gedaan :worship: en interessant om te volgen
Dankjewel Patrick voor je bezoek en compliment. Blij dat het interessant is om te volgen. Het is ook erg leerzaam om te doen. Ik had me al heel erg in de tuigage verdiept, maar de bouw van de romp bleef een mysterieus geheel voor mij. En daar is nu een hele verandering ingekomen.
 
Als je dat bouwt of tekent krijg je een diep respect voor de kerels die dit deden met planken van 8 à 10 cm dik en 40 à 50 cm breed en tot lengte van 10 m :worship:
Inderdaad. Dit was een erg zwaar beroep wat ze deden. En geen elektrische zaag of boormachine. Alles met de handzaag, bijl, handboor en een vuurtje.
 
Even weer een kleine update. # stukjes hout op maat maken en plaatsen. 4 uurtjes werk geweest.
Als de lijm droog is zaag ik de spie op lengte en lijm die nog tussen de zogstukken vast. In elk geval 1 tussenstukje op maat gemaakt en geplaatst en 2 balkjes van de zogstukken op maat gemaakt en geplaatst.

IMG_3706.JPG

IMG_3707.JPG

IMG_3708.JPG

IMG_3709.JPG

IMG_3710.JPG

IMG_3711.JPG


Mij bakje restjes hout slinkt al aardig

IMG_3713.JPG


Nog even een fotootje van de werkplek met de alle tooltjes die ik hiervoor gebruik. Voornamelijk hand tooltjes als vijltjes en raspen of een stukje bezemsteel met schuurpapier erop geplakt. De schotelschuurmachine voor de grote shuur delen, de MF 70 om onder een hoek te schuren, de nagel frees voor precisie schuren. Dan ook allelei mesjes om te schrapen. Er komt wat bij kijken afgezien het vele stof dat het veroorzaakt. Heerlijk om zo bezig te zijn.

IMG_3714.JPG


Bedankt voor het bezoek.
 
Er komt toch heel wat ruimte en materiaal bij kijken.

Mooie vorderingen in ieder geval!
Dankjewel, ja scratchen vraagt eenmaal meer werktuig. Met zachter hout en gezondere handen had ik met minder gekunt. Maar ruimte en tools zijn handig als je ieder onderdeeltje uit een oud tafelblad moet maken.
Morgen ga ik trouwens weer in de buurt een kersenhouten salontafel ophalen. Genoeg hout om nog een schip te bouwen.
 
Verder met de laatste aan de achterzijde

IMG_3721.JPG

IMG_3722.JPG

IMG_3723.JPG

IMG_3724.JPG

IMG_3725.JPG


En verder met de volgende naar voren toe. Eerst grof gemeten en als hij dan in model is, met klemmetjes en houtjes om ze op hun plek te houden, te verlijmen.

IMG_3726.JPG

IMG_3727.JPG


Ik heb de tussenstukken tussen de zogstukken opgevuld. Dit werd normaal alleen gedaan als dit nodig was, bijv. daar waar de masten komen en als het een schip betrof met zware lading (oorlogschip met zwaar geschut). Ik heb ze meer geplaatst om de afstand tussen de zogstukken zeker te stellen en een beetje gemak met bouwen in die krappe hoekjes. Of ik het zo doorzet over de rest van de buikstukken, weet ik niet. Wellicht alleen op de plekken waar de masten komen en waar de lassen in de kiel zitten. Feit is als straks de wegers erin komen zie je van dat alles niks meer.

Witsen.jpg
 
Back
Top