Corn zei:
Ernst Grundmann zei:
Ook aan de inlaat kant zitten er soms hele slimme kleppen......
Niet helemaal waar. De inlaat veranderd van vorm om de binnenkomende lucht te vertragen naar subsone snelheden. Lucht die de compressorstages van een gasturbine op supersone snelheden bereikt, geeft onherroepelijk een compessorstall, en dat verpest dan weer je hele dag. De inlaat staat juist maximaal open op lagere hoogtes.
Lees het anders nog een keertje na voordat je gaat blaten.
http://www.concordesst.com/powerplant.html
Ik reageer wat laat want ik lees dit nu pas. Wanneer ik m'n verhaaltje zo doorlees heeft "Corn" gelijk. Ik heb het verhaal simpel willen houden maar daarbij een paar storende foutjes gemaakt.
Er zijn straal motoren die een regelbare luchtinlaat hebben om de hoeveelheid lucht door de motor te regelen. Op de grond staat deze inlaat helemaal open. De motor krijgt dan voldoende lucht binnen om te kunnen werken. Naarmate de snelheid hoger wordt zal de lucht met een hogere snelheid de motor binnen komen. Er komt ook meer lucht de motor binnen. De motor moet een bepaalde hoeveelheid lucht binnen krijgen om goed te kunnen werken maar te veel is ook niet goed. Bij de meeste motoren wordt dit geregeld door kleppen in en om de motor. Deze gaan open om het te veel aan lucht om de motor heen te leiden en in sommige gevallen gaat het zelfs direct naar buiten. Slechts enkele motoren hebben ook een regelbare inlaat om te voorkomen dat er te veel lucht door de motor gaat.
Naarmate het vliegtuig hoger komt wordt de lucht ijler en gaan de kleppen in en rond de motor steeds verder dicht om meer lucht door de motor te laten gaan. Bij motoren met een regelbare inlaat gaat deze ook verder open om meer lucht door de motor te krijgen.
Hier ging ik voor het eerst de mist in. Er gaat niet meer lucht door de motor maar nog steeds evenveel!
Mijn tweede fout was de Concorde als voorbeeld gebruiken. De Concorde is een speciaal vliegtuig want daar speelt nog een tweede probleem, de snelheid. In tegenstelling tot alle andere commersiële vliegtuigen vliegt de Concorde ruim twee maal sneller dan het geluid. De lucht die een straalmotor binnen komt MOET langzamer zijn dan de geluidssnelheid dus ook bij de Concorde. De kleppen in en om de motor die de hoeveelheid lucht door de motor regelen werken bij de Concorde precies eender als bij de andere straalmotoren alleen de luchtinlaat werkt geheel anders.
Bij lage snelheden staat de inlaat helemaal open, het regelmechanisme heeft dan niets te doen. Pas wanneer de snelheid van het vliegtuig rond de geluidssnelheid komt zal het inlaadregelsysteem gaan werken. De snelheid van de lucht moet zo ver afgeremd worden dat die altijd onder de geluidssnelheid is als het de motor zelf binnen gaat.
Daar zijn verschillende methodes voor en bij de Concorde heeft men gekozen voor een combinatie van verkleining van de inlaat en het om de motor leiden van een flink deel van de lucht.
Het belangrijkste effect van het verkleinen van de inlaat en de speciale vormgeving van die inlaat is het optreden van schokgolven in de luchtstroom in het voorste deel van de (verkleinde) inlaat. Door die schokgolven wordt de lucht afgeremt en loopt de druk flink op, die druk moet ergens heen. Daarom gaan er kleppen open om een flink deel van die lucht om de eigenlijke motor heen te leiden die bij de uitlaat weer wordt samengevoegd met de uitlaatgassen.
Al deze technieken hebben "vreemde" effecten. Bij lage snelheden, beneden de geluidssnelheid, komt ruim 80% van de stuwkracht van de uitlaatstroom van de motor. Bij kruissnelheid (mach 2,2) komt ruim 60% van de stuwkracht van juist dit inlaatsysteem.
Een ander vliegtuig dat dit principe gebruikt is de Lockheed SR71. Alleen is daar de manier van inlaat regeling totaal anders. Ook de uiteindelijke werking van die motoren veranderd. Bij lage snelheden zijn het echte turbojets bij hoge snelheide (tot mach 3,5) worden het meer en meer ramjets waarbij die speciale inlaat als compressor dient.
Maar goed dat is weer een geheel ander verhaal.
Zo zie je maar dat ik wel vaker iets blaat en dat ik daarbij ook fouten maak. Ik was gewoon een beetje te haastig en vergat dingen die voor mij een beetje vanzelfsprekend zijn op te schrijven. Helaas kwam het verhaaltje daardoor een beetje (veel) fout over. Sorry daarvoor maar ik ben ook maar een mens. Ik hoop dat "Corn" nooit fouten maakt want dan moet ik hem daar misschien wel op wijzen. :roll: