Baleniera Olandese 1:60 Sergal

Hahaha. Da's één van m'n betere typefouten die door de spellingscontrole heen glipt. Ik zal hem corrigeren. :oops:

Was een leuke vertyping ja. Ik let er ook altijd op, en zit een bericht soms drie keer te corrigeren...

Typisch mannending waar ik op fout ga is de d's en de t's
 
Na een beschamend bezoek aan de luizenplecht heb ik de knoop doorgehakt. Ik ga de mastverhouding van het schilderij van Storck volgen. Zoals gezegd dienen de masten van de Zeehaen als uitgangspunt. Maar alleen de hoogte aanpassen was niet voldoende. Er hangen allerlei formules aan de mastonderdelen en daarnaast werden masten van walvisvaarders ook nog dikker uitgevoerd. Dus in plaats van in de formules te duiken heb ik voor de mast diktes de waarden van een 130 voeter gebruikt. Die zijn wat forser dan voor de 110 voeter waar ik van uit ga en het lijkt aardig met de afbeelding te stroken.

grotemast_zpsbd16efec.jpg


Eerst maar eens deze mast uitwerken en kijken of het op het model ook goed staat voor ik aan de andere begin.
 
Gelukkig....
Gaat goed komen, kunnen we aan jou overlaten.
Blijf in stilte volgen Erik, ik ken deze schepen niet, maar leer er wél van:cool:
 
als je de regels van witsen volgt voor de masten zijn ze aan de korte kant hoor erik.
heb ik ook gemerkt met de fluit die ik aan het uittekenen ben.

ghostship_zps86f6c82b.png

ik heb deze dan ook een paar voet langer gemaakt. vooral de afstand van de mars tot het ezelshoofd moet je wel in de gaten houden dat deze zeker genoeg is ;)
 
Bedankt voor de tip. Bij mij is de afstand tussen mars en ezelshoofd nu eerder wat de groot dan wat te klein. Lijkt me ook wat steviger op die manier.
 
Dirk, onder welke hoek staan jouw bezaan en grote mast?

PS mooie tekening, je hebt er duidelijk ook ervaring mee

Als het niet gewijzigd is dan staat de grote mast bij Dirk t.o.v. de kiel op 83,06 graden en de bezaan op 82,59 graden.
Ik mocht Dirk z'n tekening nalopen en hij kan er inderdaad al erg goed mee uit de voeten
 
ze staan normaal 7* schuin dat is een goed gemiddelde voor een 17 eeuwse mast.

bij een fluit vooral de kleine zou het iets rechter mogen omwille van de holte die minder is want vandaar uit moet je meten naar de overloop. maar als je de midden en bazaanmast op 7 * naar achter laat hellen ben je bijna altijt goed

ik had bv maar 3 voet van mijn mars naar het ezelshooft en heb dit naar 6 voet gebracht dus de masten zijn 3 voet langer geworden als witsen ze beschrijft, want vond 3 voet een beetje aan de krappe kant.
 
Ik heb wat moeite gehad om de wangen goed op tekening te krijgen. Ik kon de mastaanzichten van de Zeehaen niet helemaal met elkaar rijmen dus ben ik met een ruwe opzet aan de slag gegaan. De mast is uit twee delen gemaakt. Voornamelijk omdat ik het zonde vond het rondhout uit te kit te vervangen omdat die iets te kort was. Het extra stuk is een andere houtsoort, maar dat geeft niet. Die wordt zwart geverfd. Maakte het ook wat makkelijker. Deze moest 8-hoekig worden, dus ben ik met een vierkant stuk hout begonnen.

SAM_2227_zps84079ab8.jpg


SAM_2229_zpsb1720408.jpg


Nu kan ik met de mars en de steng aan de slag. Ik twijfel nu welke vorm ik nu als hommer (verdikking onder de mars) toe ga passen. Zowel Emke als Blom tekenen hier een 8-hoekige verdikking in de steng. Maar als ik naar de afbeelding van Storck kijk, dan lijkt het me meer een wang met hommer zoals ik ook voor de grote mast heb gemaakt. Die is misschien wat lastiger te maken, maar ik vind ze wel mooier. Maar goed. Het moet ook een beetje kloppen. WzM laat ook een 8-hoekige variant zien, maar die is 18de eeuws. Hoe ga jij dat doen Dirk? Op jouw tekening lijkt ook een wang variant te zitten.
 
Dit is netjes opgelost wanneer de mast iets te kort zou zijn. Ga je later nooit meer weten dat ze uit twee stukken is!
 
Afgelopen weekend heb ik de mars opgepakt. Hier heb ik als voorbeeld die van de Zeehaen gebruikt en wat rek- en strekwerk aangepast naar de beoogde afmetingen. Alle onderdelen uitgeprint zodat ik een aardige onderlegger had.

SAM_2230_zpsf64f3a6c.jpg


SAM_2231_zps74996f8e.jpg


Ik moet alleen nog de zalingen aan de mars lijmen en de scheenrand (buitenste ring) aan de knieën. Die zit nu al aardig klem vast dus daar verwacht ik geen problemen mee. Ik kom nu wel op het punt waar ik een knoop moet door gaan hakken betreffende bovenzijde van de steng. Nog even ter verduidelijking het schilderij van Storck.

Storck_zpsfffc8f82.png


Naar mijn idee zit daar onder de zalingen geen hommer zoals variant 1, maar klampen of wangen zoals bij variant 2.

varianten_zpsb75768d1.png


Cor Emke tekent zijn fluitschepen volgens variant 1. Prins Willem - Ketting toont variant 1, De 7P - Otte Blom ook. WzM niet anders, al is daar alleen een 18de eeuwse weergegeven. Ik heb al een paar keer op het punt gestaan om variant 1 te kiezen. Maar dan zie ik de afbeelding weer en is de twijfel weer terug. De slankheid van variant 2 lijkt meer te stroken met het schilderij en die vind ik persoonlijk ook mooier dan variant 1. Mocht er nog iemand argumenten voor variant 1 hebben, dan hoor ik het graag. Anders wordt het variant 2.
 
Ik heb geen klap verstand van deze schepen, maar puur estetisch ga ik met Diederik mee.
Ik zou uiteraard eerst voor de Historische correctheid gaan, maar als dat onduidelijk is....
Variant 2 dus:cool:
 
Here are the votes of the Dordrecht jury:

variant 2: 10 points
Variant 1: zero points
 
Bedankt heren. Ik heb intussen nog wat rondgekeken en er zijn een paar v.d. Velde tekeningen waar variant 2 ook lijkt voor te komen, maar niet duidelijk genoeg om uitsluitsel te geven. En ik ga er van uit dat Storck redelijk wat bootjes heeft gezien en het lijkt me niet onredelijk om aan te nemen dat beide varianten in gebruik waren. Er zullen nog wel wat onduidelijkheden voorkomen en het oog wil ook wat. Dus morgen maar eens aan de slag met variant 2.
Ontiegelijk net en strak valt wel mee Hans. Het is niet helemaal perfect rond, maar voor een eerste poging ben ik wel tevreden. Ik probeer wat meer geduld op te brengen, maar da's nog niet m'n sterkste punt.
 
Back
Top