Bouwverslag Prins Willem, een zeventiende-eeuwse Oostindiëvaarder Herman Ketting

Ik heb er nu 8 klaar. Krijg na 2 stuks kramp in de handen :( schiet niet op. 4 per dag is maximum. Komt doordat het inderdaad erg klein is.

Maar hoef er 2 minder te maken :). Heb namelijk na bestuderen museumstuk een tijd geleden ontdek dat er 2 buikgordings minder opzaten

course up.jpg

Moet nog alleen het startpunt van de buikgordings aanpassen. Dit begint niet aan de nokgording maar aan de buitenste buikgording of aan de mast. Maar dat ontdek ik wel
 
Laatst bewerkt:
Jeetje Stephan, wat ontzettend mooi en leerzaam om dit verslag eens door te lezen/kijken. Prachtig hoe je touwen eruit zien.
Mooie inspiratie om in de toekomst naar dit niveau toe te groeien.
 
weet niet of je hem al kent. In de tijd dat wij echt konden bouwen :thumbsup: en met mijnheer Ketting in beeld.
Deze kon ik nog niet, ga hem zo eens lekker op mijn gemak kijken, thanks

edit. Afgekeken en inderdaad een mooi stukje tv over de bouw van dit schip. Ook mooi om te zien hoe groot het schip wel is.
 
Laatst bewerkt:
Ben daar destijds nog geweest in Makkum om haar te zien, waren inderdaad toen erg veel Japanse mensen, en veel Makkumse aardewerk producten die er in vele winkels werden aangeboden.
Tja dat is inderdaad al weer eventjes geleden, wel erg leuk om deze van gewest tot gewest reportage weer te zien. :thumbsup:
 
Bedankt Peter.
Vandaag een nieuwe update over de masten, er is een etage hoger opgekomen en ook de boegspriet heeft een stuk erop. Extra verstevigd met houten pennen die door de mast lopen van voor naar achter en van onder naar boven.
Geen marsen op de zalingen. Die zitten op het museum model ook niet, en ook op veel schilderijen en tekeningen van de Hollanders ontbreken ze. Zal wel iets met zuinigheid te maken hebben.
Wel op de oorlogsschepen kom je ze soms tegen, maar in het algemeen niet.

IMG_2353.JPG

IMG_2357.JPG

IMG_2358.JPG

IMG_2359.JPG

IMG_2360.JPG

IMG_2361.JPG

IMG_2362.JPG

IMG_2363.JPG

IMG_2364.JPG

IMG_2365.JPG
 
Bedankt Peter.
Vandaag een nieuwe update over de masten, er is een etage hoger opgekomen en ook de boegspriet heeft een stuk erop. Extra verstevigd met houten pennen die door de mast lopen van voor naar achter en van onder naar boven.
Geen marsen op de zalingen. Die zitten op het museum model ook niet, en ook op veel schilderijen en tekeningen van de Hollanders ontbreken ze. Zal wel iets met zuinigheid te maken hebben.
Wel op de oorlogsschepen kom je ze soms tegen, maar in het algemeen niet.

Bekijk bijlage 482423
Bekijk bijlage 482424
Bekijk bijlage 482425
Bekijk bijlage 482426
Bekijk bijlage 482427
Bekijk bijlage 482428
Bekijk bijlage 482429
Bekijk bijlage 482430
Bekijk bijlage 482431
Bekijk bijlage 482432
:thumbsup::worship::yes:
 
wederom bedankt voor de belangstelling, likes en mooie woorden.
Bezig met de stegen. Heb het wanttouw van de bezaan steng aangebracht en op de fok en grote steng heb ik de stengewinderepen aangebracht. In 1570 heeft Krijn Wouters dit bedacht om de stengen te kunnen reven. Dit werdt al snel overgenomen door de rest van Europa.
Ik zou zeggen geniet

bezaan
IMG_2377.JPG

IMG_2378.JPG


grotemast
IMG_2375.JPG

IMG_2376.JPG

IMG_2379.JPG


Fok
IMG_2374.JPG

IMG_2380.JPG

IMG_2381.JPG

IMG_2383.JPG
 
De muis aan de kruisstengestag gemaakt. De stag zit er nog niet op, maar ik wilde alvast de muis laten zien. Deze heb ik op mijn servingtool gemaakt en het weven heb ik met Serafil gedaan, dit is garen van 0,1 mm dik (de dikte van normaal menselijk haar)
Maar ik moet zeggen dat het niet moeilijker te doen was als de muis van de grote stag. Eerlijk gezegd viel het mee om te doen. De kern had ik gemaakt van een tandenstoker, het gaatjes is 0,5 mm. De stag is 0,4 mm.

IMG_2384.JPG
IMG_2386.JPG
IMG_2387.JPG
IMG_2388.JPG
IMG_2389.JPG
IMG_2390.JPG
IMG_2392.JPG
 
Mooi man in het kwadraat! Hoe bedenk je het allemaal. Ook het beslag die katrollen met metaal is prachtig om te zien. Moet je toch eenslaten zien hoe je het doet. Kunnen wij het later ook
 
Mooi man in het kwadraat! Hoe bedenk je het allemaal. Ook het beslag die katrollen met metaal is prachtig om te zien. Moet je toch eens laten zien hoe je het doet. Kunnen wij het later ook
Heel makkelijk Jan :p tenminste de methode, de moeilijkheidsgraad zit in het gefriemel. Ik begin met een lading tangetjes en een stukje koperdraad of messing (deze wel even heet stoken om hem zacht te maken)
IMG_2393.JPG


ik sla een stukje van de draad plat, je kan ook met de spitse kant van het hamertje wrijven, dat lukt soms beter op dit formaat.

IMG_2394.JPG

IMG_2395.JPG


vervolgens buig ik met de tangetjes de vorm van het blokje erin. En klem het blokje erin. Je kan nog veel bij klemmen als je koperdraad neemt. Dit is zachter dan messing. Maar messing lukt ook wel, als je voorzichtig bent.

IMG_2396.JPG

IMG_2397.JPG


als de platte draad goed om het blokje zit kan je met een ronde spitstang er een oogje aan buigen.

IMG_2398.JPG


in het midden een klein gaatje boren en daar een pennetje doorheen dat je met een vijl recht vijlt. Het moment om er een minuscuul drupje CA lijm tussen het metaal en hout te laten lopen.
Ook maak je met een vijltje het haakje spits.
Moet er aan de andere kant een touw aan komen dan kan je daar tussen het blokje en de platte draad met een boortje een klein gaatje maken om daar het touw door te voeren. Hierna controleer je of je doorvoer gaatjes nog mooi rond zijn en open zodat je straks het touw erdoorheen kan voeren.

IMG_2374.JPG


Het kleinste blokje wat ik tot nu toe gemaakt heb zo is een 3-1 blokje geweest. Ik hoop dat kleiner niet nodig is, maar ervoor passen doe ik niet. ;)
Het lukt niet altijd, je moet met een frisse start hieraan beginnen, zojuist kneep ik een blokje compleet plat doordat ik te lang door ging. Of je bent er bijna en het messing breekt. Het vergt concentratie en geduld, het is erg klein allemaal. Maar het resultaat is erg mooi en dat beloond het werk en het gepriegel.
Dus gewoon het vergrootglas opzetten en beginnen. Je zal zien dat na 2 à 3 pogingen het lukt. Zo heb ik het mij ook geleerd.
 
Back
Top