Het Schipperscafe deel 6

Vroeg me al af, waar gaat dit nu naar toe? Maar Roel zijn verhaal lezende is er toch een heel contrast met een gebroken arm. Beterschap Roel en laten we erop vertrouwen dat er voldoende fout materiaal is verwijderd. Nu maar eens kijken of er iemand nog wat cafépraat heeft. Gr. Klaas.
 
Laatst bewerkt:
Sjemig, druk in het cafe, oude tijden herleven.... eerst even de formaliteiten :bye: @Burp

Ingewijden weten het maar er is een reden voor een borrel..... meerdere zelfs, borrels dan....

Sommige (andere) ingewijden weten dat ik al ruim een jaar uit mijn yurt ben getrapt.... door een nieuwe camping eigenaar.... en ja na mij ging het gewoon door met de volgende.... je hoort het in het hele land.
Al een jaar in een 38 jaar oude caravan van Zweedse origine van ooit groupies van "Kilima Hawai" Google het maar je gaat stuk... enfin... Maar weet sinds eergisteren dat een woonruimte weliswaar oud, ooit bewoond door paters en nonnen, niet geïsoleerd, zonder CV uit de tijd dat napoleon net het land uit was beschikbaar komt.... in het kort een eigen adres en eigen toilet..... klus project van jewelste..... maar groter dan de caravan waar de Labrador instaat is om 3/4 van de beschikbare ruimte weet in te nemen. Daarnaast.... zelfs de gemeente werkt mee..... ik herhaal "werkt mee"....

Neem de tijd.... en drink er eentje!
 
En even tussendoor waar is de oude stamtafel gebleven?, en er was iets met de meterkast....

En waar is de Berg?
 
Herinnering aan een zeilwedstrijd: geen krick budget zeilwinch gebruiken.
Rest van de bekabeling ook volledig weggesmolten en daardoor de boot onbestuurbaar geworden.

Bij normaal varen ging het altijd wel goed of misschien is deze toch iets te licht?

ef12bac2c2126385ef1394155f539a12.jpg
 
Ja het is een 1 meter zeilboot en dit was 1e wedstrijd, duurde zo maar 15 min.

Ik dacht dat het merk niet goed was maar dit suggereert dat hij echt te slap was terwijl ik daar normaal niets van merkte.
Zal de specs nog eens zoeken.
 
Kun je iets duidelijker aangeven wat er exact aan bekabeling is weggesmolten? Is er iets klem gelopen of geprobeerd de schoot verder aan te trekken dan mogelijk? Er zit toch aan weerskanten een eindstop in de winch en daar pas je de schootlengte denkelijk op aan. Gr. Klaas.
 
Laatst bewerkt:
Ja, dat kon hij! In elke servo of zeilwinch zit een eindstop. Die wordt bepaald door de pulslengte en de stand van de potmeter in de servo of winch. Op dat punt stopt de motor met draaien. Maar als je voor dit punt de boel blokkeert dan blijft er stroom op de motor staan. Dan kunnen er 3 dingen gebeuren. De wikkeling van de motor brandt door, de eindtrap van de elektronica in de winch begeeft het, of er ontstaat zoveel warmte dat de boel smelt. Zo te zien is dat laatste gebeurd. Even een voorbeeld uit eigen ervaring. Bij mijn sleepboot liep de stuurservo klem eer die de eindstand had bereikt. Daardoor bleef de servo 0,8 A trekken. Voor even kan dat geen kwaad, maar als dat langer duurt ontstaat er warmte met uiteindelijk schade.
Gelukkig zit er in mijn sleepboot een volt en ampèremeter en zag ik gelijk dat er iets niet klopte. Daarom de slag van de servo iets verminderd door het signaal in de zender aan te passen.
Mijn conclusie is dat jouw zeilwinch is overleden omdat de boel blokkeerde eer de eindstand was bereikt. Als je de oorzaak daarvan niet wegneemt dan gaat je volgende zeilwinch ook naar de eeuwige jachtvelden. Om dat te voorkomen zijn er twee mogelijkheden. Of je laat na het strak halen van de schoot deze een heel klein beetje teruglopen. Beter is om de schootlengte zo aan te passen dat de winch net de eindstand kan bereiken en de motor laat stoppen. Mocht Pompebled dit lezen dan ben ik benieuwd naar zijn commentaar. Gr. Klaas.
 
Kan het niet zijn dat er teveel wind in het zeil zat en de servo niet sterk genoeg om de boel tegen te houden.
Gevolg dat deze zich continu bij regelt en daardoor te warm wordt en smelt.
bij wedstrijdvaren wil je namelijk je zeil continu lekker strak hebben staan terwijl als je recreatief aan het zeilen bent het allemaal niet zo snel hoeft en je regelmatig de servo al eens naar neutraal laat lopen ( zo kan hij even rusten zeg maar)
 
Misschien een combinatie van allebei in ieder geval had ik er voorheen geen last van. Een zwaardere servo lijkt mij wel handiger.
Doordat hij zo zwart is kan ik lastig zien wat het was.

Leek me leuke foto van wat mogelijk is met een servotje en de complete accu folie was weggesmolten inclusief de servo kabel zag er zo uit:

931aad61c4bbae5e78fefe07bdccbf1c.jpg


Ik heb weleens een doorgebrande regelaar gehad maar met een servo had ik dit niet verwacht.
 
Laatst bewerkt:
En kom ik er na wat testjes achter dat ik het toch mis had. Test opstelling gemaakt met een regelbare voeding op 5 Volt, Daaraan een servotester met een MPX servo. Geblokkeerd trok die 800 mA. Vanuit de eindstanden, waar er geen stroom liep de servo-arm geprobeerd te bewegen. Ook dan liep de stroom (om te corrigeren op) tot 800 mA. Vanuit de middenstand hetzelfde beeld. Dus mijn bewering van een paar postings terug kan bij het grof-vuil. Ook bij een sterkere zeilwinch zal er bij kracht op de trommel van de schoot stroom blijven lopen, tenzij er op het eind een wormoverbrenging in zit. Gr. Klaas.
 
Laatst bewerkt:
Of kijk eens naar de schootvoering. Geen idee hoeveel lengte de grootschoot nodig heeft. maar als de lier een verdubbeling aankan zakt je stroom aanmerkelijk en ook de ontwikkelde warmte. Ken verder de layout van de schootvoering niet. En als de fok ook op dezelfde lier werkt moet dat ook corresponderen natuurlijk. 14 jaar geleden fikte een aandrijfmotor in mijn sleepboot uit. Bij het openen van de opbouw ruik ik de brandlucht nog steeds lichtelijk. Succes ermee! Gr. Klaas.
 
bedankt ik ga het allemaal nog eens nalopen de zender was ondertussen keer gewisseld misschien zijn er ook instellingen verloren gegaan die ik vergeten ben maar dan was het misschien handig geweest om deze even op te schrijven.
 
Back
Top