hms Beagle uit 1820

Vanmiddag heb ik de botteloefs een beetje bijgewerkt en gemonteerd, tevens voorzien van de verstaging en het blok voor de hals van de fok;
20220911_170506_bewerkt-1.jpg

De verstaging van de botteloefs is simpel uitgevoerd gezien de schaal van het model en met kleine zwarte nageltjes aan de huid van de boeg bevestigd.
20220911_170607_bewerkt-1.jpg


20220911_170828_bewerkt-1.jpg


De juffers en puttings aan BB moeten er nog op en nog wat kleinigheidjes aan het galjoen, dus volgende week zondag is de romp in ieder geval gereed:)
 
In de update hierboven over de botteloef, met daaraan het blok voor hals is het misschien wel leuk om te weten dat de 'hals' meerdere betekenissen heeft op een zeilschip.

Hals; Bij een zeilschip het eind dat vanaf de onder hoeken van het (ra)zeil naar voren word gezet om het zeil bij aan de wind zeilen neer te houden.
(aan de wind zeilen; situatie waarbij de ra's zo zijn gebrast en de zeilen zo zijn gezet dat het schip een koers kan sturen die zo dicht mogelijk bij de richting komt van waaruit de wind waait,
zonder dat de zeilen gaan 'killen' (klapperen). De wind komt dan iets voorlijker dan dwars, ong. 2 streken (1 streek is 11,5 graden)

Hals; Hoek tussen onder- en voorlijk aan een gaffelzeil.

Hals; De loefzijde ( loefzijde is de kant waar de wind vandaan komt) van een zeilschip, dus de zijde waaraan de halzen van de razeilen zijn bijgezet.

Halzen; Met een vierkant getuigd schip voor de wind rondgaan om over een andere boeg te gaan liggen.
(word alleen toegepast als overstag gaan niet meer mogelijk is, zoals bij stormweer wanneer het schip niet door de wind wil gaan.)
overstag gaan; wenden, over een andere boeg gaan liggen door het voorschip door de wind te laten gaan.
 
Op de grote galjoen regelingen komt nog een potdek, wat ik vanmiddag heb gemaakt uit een notenlat van 1 x 3mm en zwart geschilderd,
20220912_160140_bewerkt-1.jpg


20220912_160513_bewerkt-1.jpg


en met nog wat tijd over de ankerstokken die van metaal in de kit zitten opnieuw gemaakt van een sapelli lat,
20220912_160626_bewerkt-1.jpg
 
Begint een mooi model te worden !
Vind alleen de ankers een beetje aan de lompe/grove kant. Ik zou ze persoonlijk iets gaan bij werken

zie onderstaande foto’s
Daar zijn duidelijk de originele ankers van de Beagle te zien.

Maar jij bent natuurlijk de baas van je eigen schip,

C4484EAD-6B9F-47D1-8988-57DBD0495CF8.jpeg
A2AAE9EA-91BB-439D-BFF5-6F78629242E2.jpeg

B10498F4-E530-4077-81AE-71F6F45B347A.jpeg
E9935C39-0FBD-4C8C-A49D-9AC38BCE0E89.jpeg
EE684137-0FC0-46FB-8154-34A9CD68FBA0.jpeg

een interessant weetje misschien over de ankers van de Beagle

The Beagle apparently had nearly twice as many anchors on board as a typical ship of its size. Presumably this was based on FitzRoy’s prudent planning – knowing full well the potential for the loss of an anchor in uncharted waters, and the need to be prepared for different sorts of conditions. Paperwork suggests that the Beagle had the following anchors on board when leaving Plymouth at the end of last year:

  • 5 – 14cwt bowers (These are the main anchors – usually found at the bow of the ship.)
  • 2 – 7cwt stream anchors (These are medium-sized anchors used to help stabilize the ship in tidal regions or river channels.)
  • 4 – 3 cwt kedge anchors (These are light anchors usually used for helping to turn the ship while it is moving – a technique called “kedging”.)
  • There was also a combined 1100 fathoms – 6600 feet or roughly 2 km – of chains and cables to be used with the anchors.
Anchors are measured in “hundredweight” or cwt. One cwt equals 100 pounds, meaning the Beagle‘s anchors each weighed from 1400 to 300 pounds. Combined they would have weighed 9600 pounds or almost 5 tons.



Weight alone is not enough to hold a big ship on place though. The anchors on the Beagle would have also have been “hooked”, allowing them to become embedded into the sea floor (think of the classic anchor shape). It appears that the loss of the anchor on this day in 1832 resulted from the flue (“hook”) getting stuck in the bottom.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik heb zelf ook al een half jaartje geen enige reactie gegeven:) dit door allerlei oorzaken. Ik heb jouw reactie niet gelezen en heb er dus geen oordeel over. Wel lees ik ergens een "bord voor de kop reactie" van iemand die schrijft: "er zijn hier mensen die vervelend kunnen reageren" .... hoe dan ook... gelukkig is het verslag van Boris doorgegaan en hopelijk jouw verslag straks ook weer.:thumbsup: En! gezondheid is zo belangrijk en hoop dat je weer wat opgeknapt bent.
 
Laatst bewerkt:
Aangezien mijn naam wordt genoemd in dit hele verhaal. Wil ik er verder nog het volgende van zeggen. Ik heb verder geen “beef” met Piet, wat gezegd is is gezegd en afgesloten, ik heb er verder ook geen enkel probleem mee, dat je verder gaat met je bouwverslag, heb je vorderingen enigszins wel een beetje gemist, dus zou zeggen ga lekker verder met je verslag en laten we het verleden verder maar rusten.
En verder sterkte met je gezondheid gewenst.

Boris.
 
Dat is heel vervelend Piet. Ik wist ook niet dat je ziek was. Maar ben blij dat het nu weer beter met je gaat.
Ikzelf geef ook geen reacties meer bij berichten om diverse redenen. En dat blijft ook zo.

Ikzelf was wel op de modelbouwdag als toeschouwer maar ik heb mezelf niet aan iedereen bekend gemaakt. Om dezelfde reden als dat ik geen berichten meer plaats.

Alle goeds en een goede gezondheid gewenst.
 
Ik ben een anonieme lezer waar er heeel veel van zijn op dit modelbouwforum. Ik doe dit al jaren ondanks dat ik eigenlijk aleen maar een vlieger ben. Ik hoop dan ook dat Piet zich realiseert dat zijn " verborgen lezers" een veel groter aantal is dan de reflecterende leden die in het smalle "historische scheepsverslagen" hun eigen meningen ventileren wat overigens uiteraard ook gerespecteerd dient te worden. Ik hoop dan ook van harte dat Piet zichzelf herpakt en ook voor zichzelf geen beperkingen oplegt en ons weer laat genieten van zijn geweldigen bouw en foto kunst ( dat is toch het verslag en niet voor alleman weggelegd) en gewoon weer ons laat genieten wat er in zijn huisje allemaal geschapen wordt. En aangezien ik toch een keer uit de anonimiteit treed : Beterschap en een betere gezondheid toegewenst voor je piet! en hopelijk kan je ons weer verblijde met je prachtige bouwkunsten!
Ps door jou ben ik al begonnen met de Willem Barentsz dus je bent een inspirerend persoon!
 
Back
Top