Een LiFePo cel is leeg bij 2,5V. Normaal gesproken moet je stoppen met ontladen wanneer de celspanning tot 2,5V is gedaald. De absoluut minimum spanning is 2V maar als een cel regelmatig zo ver ontlaad zal de levensduur duidelijk korter worden.
De nominale spanning is 3,2V. Een LiFePO cel heeft een behoorlijk vlakke ontlaadkarakteristiek. Dit betekend dat de celspanning tijdens het ontladen heel lang rond de 3,2V zal blijven. Pas als de cel zo goed als leeg is zal de spanning echt gaan dalen. Dus als de spanning tot 2,5V is gedaald moet je zo snel mogelijk stoppen met ontladen. Ga je tot 2V dan moet je de cel(len) zo snel mogelijk weer laden om de schade op langere termijn te beperken.
Wanneer tijdens het laden de celspanning boven de 3,6V komt is de cel vol. Er zijn mensen die tot 3,7V of zelfs 3,8V gaan maar dat is niet echt goed voor de cel.
In tegenstelling tot een LiPo cel zal een LiFePo cel niet ploffen en in de fik vliegen als je iets te ver door gaat met laden. De cel zal echter wel snel opwarmen als je te ver laad. Dat komt doordat de energie niet meer opgeslagen kan worden en dus in warmte wordt omgezet. Hierdoor zal de cel wel levensduur inleveren.
Wil je safe blijven en de cellen niet te ver ontladen dan zou ik de waarschuwingsspanning op ongeveer 3V zetten. Als het alarm dan af gaat is de spanning nog niet te laag en heb je nog even tijd om maatregelen te treffen. Hoe lang je tijd hebt is niet te voorspellen, dat hangt voor het grootste deel af van de stroom die je uit de cel(len) trekt. Is het een zenderaccu dan kan je nog best minuten, misschien wel tien minuten, de tijd hebben. Gebruik je de accu voor de aandrijving van je model dan is het misschien maar een minuut of nog minder. In dat geval kan je de waarschuwing eerder laten komen, bij 3,1V of zo?