Mijnenlegger Hr. Ms. Nautilus (1930-1941)

Dag Paul,

Ik kwam bij Dutchfleet in een topic over de Johan Maurits nog een berichtje tegen over de Nautilus waarvan ik dacht dat het wel leuk was geschiedenis-van-het-schip-technisch gezien:

1pf5om.jpg


Het ziet er weer schitterend uit! Ik neem regelmatig nog een kijkje bij de bouwverslagen van de Holland en de Hertog Hendrik ter inspiratie en gewoon omdat het leuk is en ook dit verslag wordt weer zo'n geïllustreerd naslagwerk!

Groeten,

Ruben
 
Hallo Peer,

Leuk artikeltje. Zelf struin ik ook weleens Dutchfleet af. Dit verslag zal beknopter worden als dat van de HH. Vele handelingen zijn namelijk hetzelfde als de bouw van de HH. Het geeft daarom geen meerwaarde om alles opnieuw voor te schotelen.

Update;

Het onderhuis is geheel klaar. Het mooie van een ouderwets schip is dat aan de achterzijde houten paneeldeuren in zaten. Het meeste bouw ik in prefab-fase. Ik werk het geheel af en dan monteer ik het op het schip. Deze methode zie ik weinig op het forum. Het voordeel is dat op elk onbegaanbare plek alles goed is afgewerkt.

IMG_1185.jpg


IMG_1186.jpg


IMG_1187.jpg


De houten latjes voor de flonderroosters op kleur gebracht.

IMG_1188.jpg


IMG_1189.jpg


IMG_1190.jpg


IMG_1196.jpg


De glaasjes zijn aan de achterzijde verlijmd. De halfronde zuil is de fundatie voor het geschut wat op het bovendek komt te staan.

IMG_1197.jpg


De flonders liggen nog los op het dek en worden pas gemonteerd als het teakdek klaar is. De flonders komen dan op een verhoging te staan waaronder het stuurkwadrant draait. De open ruimte tussen de flonders is voor het stuurhuisje voor het hulpstuurrad.

IMG_1198-1.jpg


Tot zover.

Groeten Paul
 
Laatst bewerkt:
Mooie strakke vlondertjes! En de rest ook natuurlijk. Als je alles al zoveel mogelijk afwerkt voordat je het monteert, hoe voorkom je dat lijm op de geverfde stukken komt?
 
Hallo indoorvlieger,

Zo min mogelijk lijm gebruiken zodat het er niet tussen uit kruipt. Alle delen zet ik met pasnokken, klemmend of gespijkerd vast. Het blijft dan al zonder lijm op z'n plek zitten.

Groeten Paul
 
Hallo Indoor,

Hoe strakker je alles zaagd en vijld hoe kleiner de naden zijn. Na montage werk ik met een marterpenseel de naad af. Vrijwel geen naad zichtbaar dan.

Groeten Paul
 
Hallo allen,

Op het ogenblik ben ik alweer flink opgeschoten. Het dek is geheel ingelegd met houten planken. De romp is verouderd en de eerste stoomlier staat op het achterdek.

IMG_1199.jpg


De drie bedieningsrollen om de mijnen in zee te dumpen heb ik vastgezet met drie boutjes in het dek. Dat geeft de tere verschansing aan de achterzijde wat meer houvast...

IMG_1200.jpg


Om de sterke kromming voor de deklatten te maken koos ik voor 0,5 mm berkentriplex dat makkelijk in de vorm te snijden is. De dikte is hetzelfde als de rechte dekplanken.

IMG_1201.jpg


De houten koekoek klaar met tralie...

IMG_1202.jpg


Plaatsing van de stoomlier...

IMG_1203.jpg


De eerste dekplank is gelegd op de hartlijn... Van daaruit aan weerszijden beplanken.

IMG_1205.jpg


IMG_1207.jpg


Het verouderen van de romp met waterlijntelling en signatuur op de kielbalk onderaan de hak.

IMG_1208.jpg


IMG_1210.jpg


Na het beplanken heb ik het dek in de G4 gezet en daarna met blanke matvernis gespoten en verouderd. De koekoek heb ik afgeplakt vanwege het glas.

IMG_1211.jpg


Bijna vergeten de uitneembare kleppen aan de achterzijde. Deze kleppen haalde men weg waarna de mijnen via een rails op mijnstoelen naar de verschansing werden gebracht.

IMG_1212.jpg


Aan de slijtlijsten werden rekken gehangen waar de mijnen op werden gezet om vervolgens te kieperen in zee.

Tot zover,

groeten Paul
 
Tja, het is bijna schandalig dat er bouwers zijn die dit op een HOBBY forum durven te plaatsen..:wink: dit is gewoon vakmanschap!!

Idd jammer van die roest, dat ie daar niet wat beter zn best op doet om dat te voorkomen..:rolleyes:

Kees
 
Hoi Paul

Het ziet er fantastisch uit, geweldig. Die diepte markeringen die ik voor en achter bij de waterlijn ziet heb je die zelf gemaakt of zijn dit decalls?

Groeten
Bas
 
Op oude schepen hoort een beetje roest. Maar geen paniek, ik zijn de werf opdracht geven dat bij de doop het schip er piek fijn uitziet.

Hermor, ik schaam mij diep...

Bart, In twee maanden, tja ik maak de tijd...

Bas, De markeringen zijn met de hand geschilderd met een marterhaar No. 000.

Groeten Paul

ps. Volgende update; de galerij en opperdek...
 
@Kuperus,

Voor een gedetailleerde uitleg over het verouderen/verweren verwijs ik naar het verslag van de Hertog, pagina 38. De wash is olieverf; hoofdkleuren,

- sienna gebrand
- gele of goud oker
- zinkwit
- lampenzwart

Groeten Paul
 
Back
Top