Restauratie Sperwer Billing Boats

Wordt weer een mooi scheepje Hans. Het is altijd lastig om het “origineel” na te bouwen. Maar wat is het origineel en hoeveel schepen zijn er van dit soort gebouwd en allemaal waren ze in detail verschillend denk ik. Dus wat jij maakt is jouw origineel en niemand kan zeggen dat het niet zo is. Dus fröbel lekker voort en doe wat je zelf mooi vind toch? Ik kijk er in elk geval met veel plezier naar!
Hallo Jan,

De Sperwer zoals hij er nu bij ligt in het Zuiderzeemuseum heeft een rijke historie.
Ze is ooit gemaakt in 1886 en behoorde toe aan de eigenaren gebroeders Jurrjens. Zij waren wedstrijdzeilers en met dit schip behaalde zei behoorlijke successen in die jaren.
Hierna kende dit schip verschillende eigenaren waarvan de bekendste mischien wel Merlin Minschall is geweest. Deze avonturier zou een Britse spion geweest zijn. Tijdens zijn reizen met de Sperwer( deze heette toen de "Hawke") bespioneerd hij de groeiende nazi-activiteiten en raporteerde dit aan engeland met name aan Ian Flemming. Die later de James Bond boeken schreef. Als codenaam werd er voor Merlin 007 gebruikt.
Op deze personage zijn alle bondfilms gebaseerd waarin het jammer is natuurlijk dat de Sperwer nooit zelf in een film is vertoond.
Uiteindelijk hebben verschillende eigenaren behoorlijke veranderingen aangebracht waaronder de ronde patrijspoorten. Door de eigenaar Rosseels is veel hersteld en heeft de Sperwer weer in de oorspronkelijke uitvoering teruggebracht. Uiteindelijk komt de Sperwer dus in het Zuiderzeemuseum terecht.
Vandaar dat er in modellen subtiele verschillen worden getoond.
20210408_172309.jpg

Hier de uitvoering met de originele raampjes aan de voorzijde.
 
Laatst bewerkt:
Ondertussen heb ik wat plaatjes fineer op elkaar gelijmd om het roer uit te zagen. Dit gaat nog niet echt goed aangezien dit alle kanten op trekt.
Ik zal hier toch een kern van triplex moeten nemen en dit gaan fineren.
20210408_180309.jpg
20210408_180315.jpg
 
Deze Sperwer wordt heel mooi Hans, als je die dingen nu plakt, en daarna voor langere tijd klemt, zodat ze niet een kant op kunnen tijdens droging??
 
De oorzaak van het krom trekken is de hoeveelheid lijm die je gebruikt, het gulpt er langs alle kanten uit. fineer op fineer moet je lijmen met zo weinig mogelijk lijm en met je vinger egaal op het fineer aanbrengen zodat er een heel dun filmpje van lijm opzit, eigenlijk zo dun dat je de lijm bijna niet meer ziet, dat is ruim voldoende en komt nooit meer los. Probeer maar eens, dan zal je zien dat het niet meer krom trekt.

My Collage_bewerkt-1.jpg

A, een druppel lijm op één kant aanbrengen. B, de lijm helemaal met je vinger verdelen over het fineer. C, de lijm is bijna niet te zien zo dun is het. D, op elkaar plakken (klemmen is niet eens nodig)
E, trekt niet krom omdat de lijm die zeer dun is aangebracht snel droog is en weinig vocht bevat. (komt echt nooit meer los)
 
Hans ik zou evengoed het roer niet maken van fineer, want fineer is vrij vatbaar voor lucht vochtigheid en droogte en kan met de tijd evengoed nog krom gaan trekken. Raadzaam is om er een stukje massief hout tussen te leggen dan ben je altijd zeker dat het recht blijft.
 
Hans ik zou evengoed het roer niet maken van fineer, want fineer is vrij vatbaar voor lucht vochtigheid en droogte en kan met de tijd evengoed nog krom gaan trekken. Raadzaam is om er een stukje massief hout tussen te leggen dan ben je altijd zeker dat het recht blijft.
Ik heb uiteindelijk toch een triplexplaatje gebruikt als kernplaat. Hier heb ik 1.6mm fineer op aangebracht met een dunne lijmlaag nu. Het geeft wel een zichtbare tussenplaat maar de onderzijde van het roer wordt geschilderd en daarboven komt een metalen band over te liggen. Het is in ieder geval mooi vlak. Totaal heeft dit roer nu een dikte van 4mm ongeveer en zo was het ook de bedoeling.
20210408_232930.jpg
 
Snotverdulleme, dat begint toch een mooi schuitje te worden zo Hans, zal je zwager best blij mee zijn ;);) en ook de historie zoals je het allemaal omschrijft is leuk om te volgen, chapeau :koud:
 
Leuke historie! Fijn dat je wat referentie materiaal hebt. Persoonlijk zou ik het roer, net als wat Piet schrijft, van vol hout maken. En dan samengesteld zodat de naden er niet in gekerfd hoeven worden maar direct zichtbaar zijn. Maar het is jouw schip hoor Hans. Ben benieuwd hoe je die sperwer gaat maken.
 
Leuke historie! Fijn dat je wat referentie materiaal hebt. Persoonlijk zou ik het roer, net als wat Piet schrijft, van vol hout maken. En dan samengesteld zodat de naden er niet in gekerfd hoeven worden maar direct zichtbaar zijn. Maar het is jouw schip hoor Hans. Ben benieuwd hoe je die sperwer gaat maken.
Het is ook zeker iets wat ik hebt overwogen. Zoals je ziet, op bovenstaande afbeeldingen van het roer zie je dat er een periode is geweest met drie planken en zoals nu in het museum met twee planken.
Maar dat is nog niet de belangrijkste reden. Veel onderdelen zoals de kiel bestond al uit triplex wat ik opnieuw hebt gefineerd. Dit heeft dus een eigen kleur gekregen. Ik ben bang als ik het roer weer uit ander materiaaal zoals planken gaat maken dat er een bonte mengeling van houtkleuren zouden gaan ontstaan. Ook de roef is namelijk uit het gefineerde triplex. Daarnaast gaat het roer onder de waterlijn ook weer het donkerbruin krijgen en zie je steeds minder van het gefineerde roer.
Maar! ik ga mijn best er op doen om mooie naden te snijden & kerven:). Over de kopse kant komt tevens een soort van metalen slijtband dus het kopse triplex zie je straks ook veel minder.
 
Het roer schiet aardig op. Nu zie je ook de strip over de rug van het roer. Deze is geknipt uit een plaatje messing en gekleurd tot ik dit oke vond. De strip is vast gezet met messing spijkers. De roerpennen moeten nog worden gemaakt en de scharnierbladen nog worden verlengd. Maar hier dus een eerste indruk.
20210409_222357.jpg
20210409_222352.jpg
20210409_222308.jpg

20210409_222328.jpg

Boven op het roer komt straks dus de Sperwer zelf te staan.
 

Bijlagen

  • 20210409_222341.jpg
    20210409_222341.jpg
    227,4 KB · Weergaven: 123
Back
Top