Stirling: heet, mooi & heel moeilijk

  • Topicstarter Topicstarter peter verhulst
  • Startdatum Startdatum
En dan vooral het laatste.;)
Stoommachine van schroot.
Kotter.
Stoomlocomotief.
Reddingvlet.
Sleepboot
Verkoopwagen.
welke ik overigens al drie jaar geleden heb verkocht.
enz. enz.:(:(
:help:
 
Ik heb ook zo'n bollendraaiding. Werkt perfect. Alles zit hem in de instellingen ervan. 1 dingetje niet goed......Vergeet het dan maar;
 
Luitjes,

na een wat langere periode (voor mijn doen dan ;)), die veroorzaakt is omdat ik wat 'vastgelopen in het draaien was', veroorzaakt doordat ik tegen wat dingen aanhikte, alsmede doordat ik deze periode gebruikt heb voor wat beschouwend denkwerk als ook benut heb voor het afleggen van een bezoek bij Sjef en het aldaar krijgen van veel uitleg - en voor het eerst van mijn leven a) een sterke arm-schaafbank gezien en b) deze zien werken, erg indrukwekkend :D - het licht gezien en een boost gekregen. Mede als gevolg daarvan, gisteravond samen met Jos (de bedenker van de Stirling Engine 2) de gaten in de middenplaat gemaakt.

Voor mijn doen was dat best een klus en bepaalde dingen had ik niet kunnen doen (of moet daar alsnog een oplossing voor vinden). Het stuk messing wat ik heb is 100 x 140, wat ik niet ingeklemd gekregen zou hebben om de benodigde gaten te boren. Dat is één.

full


full


full


Punt 2 is gereedschap. Gaandeweg krijg ik (een beetje meer) gereedschap maar dat moet beter en/of anders. Voorop staat nu dat het daarbij gaat om de kwaliteit ervan.

Laten we eens uitgaan van draadsnijden. Op de draaibank zie ik mij dat niet doen. Ergo, ik moet dus snijplaten aanschaffen (al dan niet met een snijplaathouder). Ik dacht zo in de (voor mij meest gangbare) maten 8, 10 en 12 mm.

Zoals jullie weten (en ik sinds kort) zijn deze 3 maten er in de uitvoeringen 0,5, 0,75 en 1,0. Alle drie de uitvoeringen van elk van deze maten lijkt mij ook niet nodig, toch?

Maar welke zijn dan voor mij het meest aan te raden zijn?
Oh ja, en dan schijnt er ook nog linkse draad te zijn in die maten:confused:.

Elk advies is welkom.

punt 3, ik ga om een nieuwe bankschroef
 
Laatst bewerkt door een moderator:
m3x0,5 is normaal, en daar heb je het meeste aan, ik zou niet weten wat ik met m3x0,75 moet doen, de spoed is grover,verder niets.

Waar ik het meeste mee werk
m2
m3
m4
m5
m6
m6x0,75 (fijne draad)
m8
m8x0,75 (fijne draad)
m10
m10x0,75 (fijne draad)

dus vooral veel standaard maten en een paar aparte.
Linkse draad is soms wel eens handig maar ik heb er niets van in huis.

Via bepaalde adresjes kun je voor niet te veel geld aan redelijk goede snijplaten en tappen komen, geld ook voor wringijzers.

Ik heb in ieder geval met deze maten alles nog kunnen maken wat ik wilde maken.
 
Luitjes,

er bestaan (een soort van) boorstandaard voor een (lange) tapkruk. Voordeel is dat je altijd haaks op je werkstuk werkt.
Hebben die dingen een speciale naam? Ik kan er geen vinden.
 
Luitjes,

er bestaan (een soort van) boorstandaard voor een (lange) tapkruk. Voordeel is dat je altijd haaks op je werkstuk werkt.
Hebben die dingen een speciale naam? Ik kan er geen vinden.

Ik denk dat je deze bedoeld Peter , kijk maar eens op pagina 152 van de katalog (dit is trouwens een heel goed/degelijk ding)

Ze staan ook altijd op de Intermodellbau in Dortmund. Als ze hem daar hebben koop ik hem ook in april a.s. "Als je de gewindesneivorrichtung" er onder bedoeld dan past hij in alle euronorm boorstandaarden.

https://www.wabeco-remscheid.de/katalog
 
Laatst bewerkt:
Luitjes,

weer wat verder met denkwerk en uitvoering. Ondertussen een handig gereedschap-ding aangeschaft
small_179.jpg


Na het hernieuwde forum even wennen aan het uploaden van de foto's maar blijkbaar werkt het wel.
Van Jos, de grandmaster van de stirling die ik aan het (na)maken ben, een cruciaal bolletje gekregen :)
Hier wat draad voor gemaakt en gemonteerd.
small_181.jpg


Er is een verschil tussen metrisch en fijn metrisch ... ik was metrisch "aan het verzamelen" maar ga toch ook maar om de belangrijkste maten in fijn metrisch.

small_180.jpg

Het ziet er misschien niet helemaal klasse gelikt uit maar alles is wel luchtdicht dus zou het moeten gaan werken
 
Luitjes,

erg indrukwekkend. Even overwogen ook zo'n bank aan te schaffen.
Hoe krijg je zo een brok ingespannen en uitgelijnd
 
Peter,
Indrukwekkend om te zien,maar ik denk dat het sporen van zo'n brok ruw staal niet op 5 mm. nauwkeurig hoeft (kan) te gebeuren,daar is voldoende overmaat aanwezig, vermoedelijk wordt het een krukasje .
fanaat Sjef
 
Peter,
Hoe staat het met het hete lucht motortje,komt er al leven in,ik ben erg benieuwd naar de vorderingen!
fanaat Sjef
 
Luitjes,

ik heb/ben weer aan de gang. Nu probeer ik foto's te downloaden middels Foto upload maar dat werkt (niet) meer. Heb ik wat gemist?
 
Luitjes,

ik heb/ben weer aan de gang. Nu probeer ik foto's te downloaden middels Foto upload maar dat werkt (niet) meer. Heb ik wat gemist?

Hoi Peter , ik doe het via "upload bestand" , staat naast "plaats reactie" rechts onderaan , dan kan je "bladeren" in je foto's op je pc en daar één selecteren , dan krijg je een kleine foto onderaan het tekstvenster , daar klik je op "volledige afbeelding" en dan komt de foto waar je "streepje (cursor? of hoe noemt dat)" staat
Laat die foto's nu maar komen :D

Groeten Jef
 
Luitjes,

met wat hulp van vrienden en advies de draad weer opgepakt.
small 127.jpg
small 128.jpg
small 126.jpg
 
Luitjes,

na hulp en goede adviezen en een hele poos navelstaren weer aan de slga gegaan met de stirling



Van het weekend de arbeidscilinder gemaakt. Van het weekend leer ik solderen zodat de bodem erin kan en wordt de zuiger pas gemaakt. Hiervoor heb ik een stukje grafiet.

Vanavond aan de slag geweest met het piefje wat aan het stangetje komt wat aan het vliegwiel zit



Het piefje komt bovenop de zuiger.
Hiertoe heb ik vanavond VOOR HET EERST VAN MIJN LEVEN gefreesd en ook nog op de Myford. Het eerste werkstuk ging niet goed, en ook brak mijn freesje.
Naar mijn begrippen en voor mijn doen redelijk rap en zonder zwarigheden een nieuw basisstuk gemaakt en opnieuw gaan frezen. waar ik tegenaan liep, was dat het werkstuk steeds scheef ging zitten in mijn machineklem. of ik er nu wel of geen stuk achter legde of niet. Uiteindelijk maar met de achterkant helemaal tegen de achterkant van de klem aangezet maar zelfs toen ging het nog niet goed.

Vervolgens heb ik eerst met de frees geboord, een paar mm en steeds naast elkaar. wanneer ik ongeveer 3 mm had over de hele breedst, toen van achter naar voren die 3 mm doorgehaald en toen opnieuw weer 3 mm etc. etc. De Myford had ik op zijn snelst 680 RPM en voor mij werkte het prima want ik heb een goed werkstuk. Enig punt is dat de ene wang een ietsje dikker is dan de andere maar het heeft niets te houden.

De foto's spreken voor zich

small 138.jpg
small 01.jpg
small 143.jpg
small 145.jpg
small 146.jpg
small 153.jpg
small 139.jpg
small 154.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
John,

zoals jij aangaf, deed ik het de eerste keer en toen ging het én scheef én hapte de frees, ondanks dat ik van 'achteren naar voren'
met de dwarssupport.

de tweede keer met de frees telkens een paar mm diep geboord, en opgeschoven en er weer naast geboord. Het geboorde toen doorgehaald middels achter naar voren. Daarna herhaling van de eerste handelingen totdat ik uiteindelijk het geheel gereed had.

Maar zo had ik het moeten doen:
"Bij het werkstuk dat je hier maakt is de volgorde van bewerking verkeerd. Laat de zeskant een flink stuk langer , frees de gleuf , span daarna in de klauwplaat , draai het cilindrische gedeelte , boor en tap het gat en steek dan pas het stuk af op lengte".
 
Ach,
het resultaat telt, en hoe je er gekomen bent... maakt dan niet uit.
Dat sommige dingen op een andere manier wellicht beter gaan doe ik af als leer moment en mooi voor de volgende keer.
Gewoon lekker doorgaan, wordt een mooie stirling !!
 
Back
Top