Stoomsleepboot Maarten

Jan Walpot

verslagschrijvers
Ik ben nu bijna 20 jaar actief in de modelbouw en heb 2 jaar terug dit forum voor het eerst bekeken. In 1996 ben ik tijdens de vestingdagen in Hellevoetsluis meegevaren met de Maarten. Ik hoorde dat daar ook een modelbouw tekening van was en heb deze besteld.
In 1996 heb ik het casco, schaal 1:20, gebouwd. Dit is van hout en de buitenkant is versterkt met polyester en glasvezel. De binnenkant is behandeld met kunsthars. In de 6 volgende winterseizoenen heb ik de machine gebouwd. Het is een 3 cilinder met Hackworth omkeerbeweging naar eigen ontwerp. Nadat het dek en de verschansing gereed waren heb ik in 2007 de ankerlier gemaakt. De laatste winters ben ik bezig met de rest van de opbouw.

full


full


full

De Maarten zoals deze in maart 2009 was.

Hierbij een link naar een video van de machine.


Groeten, Jan.
 
Laatst bewerkt:
Wow, wat een machine! Ik denk, dat nu zelfs Frederik (forumer F.van.Gent) zit te kwijlen.
 
Om te beginnen wil ik iedereen bedanken voor de complimenten.
Ik ben nog niet zo bekend op dit forum dus als er geen belangstelling is voor het volgende hoor ik het wel.

De schroef voor de Maarten heb ik gemaakt door 4 plaatjes van 2 mm op elkaar te plakken met dubbelzijdig tape. Dit om zeker te zijn dat ze bij het zagen allemaal gelijk zijn. Daarna het geheel gebogen. Vervolgens een mal gemaakt om de bladen in de gefreesde sleuven te fixeren. De schroef is met zilver gesoldeerd. Het vijlen, schuren en uitlijnen is eigenlijk het grootste werk. Op bovenstaande foto heeft het roer de oorspronkelijke vorm. Bij de echte Maarten is een deel uit het schroefraam gehaald en het roer naar voor verlengd voor betere manoeuvreerbaarheid.

full


full


Groeten, Jan.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Om de kracht van de schroef over te brengen op de boot heb ik onderstaand stuwlager gemaakt. Het huis staat tot onder de schroefas gevuld met olie en de groeven happen tijdens het draaien olie zodat het gehele oppervlak gesmeerd wordt. Voor de achteruit stand zitten de groeven andersom. Het stuwlager is gemonteerd op een plaatje aluminium dat vast in de boot zit.

full


De machine en de ketel zijn gemonteerd op een plaat aluminium om deze gemakkelijk als één geheel uit de boot te kunnen halen. De koppeling tussen de schroefas en de machine bestaat uit een rond blokje rubber waarin aan beide kanten 3 boutjes pakken. Het messing busje zit er omheen om het rubber aan het zicht te onttrekken.

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hoe ga jij de in en uitgaande as olie dicht krijgen
Toch wel met simmiringen Toch
Je had natuurlijk ook conise rollagertjes kunnen pakken he
Maar het ziet er weer puik uit
Alleen wat groot volgens mij
Maar kan ook aan de foto liggen hoor
mvg
Frederik:-D
 
De machine heeft er al aardig wat draaidagen opzitten. Doordat het olieniveau onder de as staat blijkt de olielekkage langs de as naar buiten te verwaarlozen. Ik doe er dus verder niets meer aan. De afmetingen zijn l x b x h = 20 x 16 x 24 mm.

Groeten, Jan.
 
Jan,

Zover ik het kan zien zie ik op het filmpje 2 pompjes met windketeltjes (koelwater en voedingwater ?) en een ontspanvat. Ook zie ik iets van een condensor. Klopt dit? En wat zit daar nog meer voor "hulpwerktuigen"? Kun je misschien een foto plaatsen van die kant van het machientje.
 
Laatst bewerkt:
Hallo Maarten.

Hierbij de gevraagde foto van de andere kant van de machine.

full

De afgewerkte stoom gaat aan de achterkant van de machine door een oliescheider en vervolgens via de voorverwarmer naar de condensor. De machine heeft 3 pompen. De middelste pompt de natte lucht naar een gecombineerde extra oliescheider / condensaattank. Deze is dubbelwandig waarbij de toevoer in de buitentank zit. Olie gaat naar boven en onderlangs gaat het condensaat naar de binnentank waarin de zuig van de voedingspomp zit. De olie kan eruit gedrukt worden via de overstort. De achterste pomp is de voedingspomp naar de ketel. De voorste pompt koelwater van buitenboord door de condensor. Zoals ik eerder al schreef is de machine een eigen ontwerp dus of alles gaat werken zoals bedoeld is nog afwachten tot ik de ketel gereed heb.

Groeten, Jan.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hallo Jan, Met de foto's en je uitleg is het mij een stuk duidelijker maar toch nog even een vraagje: zuigt de middelste pomp natte lucht weg uit de condensor?
 
Dat is de bedoeling. Als stoom condenseert ontstaat een vacuum en daardoor gaat het condensaat weer koken.
 
Dat is de bedoeling. Als stoom condenseert ontstaat een vacuum en daardoor gaat het condensaat weer koken.

En bijkomend voordeel is dat dit vacuum helpt om de machine te latend draaien, dwz, aan de ene kant van de lage druk zuiger staan een overdruk, maar aan de andere kant staat een ondersruk (uit de condensor), dus dit drukverschil helpt de lage druk zuiger extra mee.

SUPER ontworpen, SUPER uitvoering !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

heel netjes, ook mooi met de hackworth omkeer beweging, zeer makkelijk door een servo te laten bedienen.

Toerental is waanzinnig netjes, niet te snel zoals op het filmpje te zien is.
Mooie triple, kan niet anders zeggen.

Ook het casco van de boot tot zover ziet er erg goed uit !!!!!

ga zo door !!!
 
Back
Top