Trumpeter 1/200 DKM Bismarck - R/C-conversie - werfregister

Dag 3: 26/07/2021 2u00

Met een gans areaal aan boren (achtereenvolgens 1,75, 2, 2,5, 3, 3,5, 4, 4,5, 5, 5,5, 6 mm) frezen en vijlen de schacht geruimd voor de middelste schroefas. Best een uitdaging om in een rond stuk plastic van 7mm doorsnede een holte te maken waar een 6mm as in past.
IMGP4854.JPG

Even los alles passen, gewoon om een idee te krijgen tot waar de aandrijflijn komt. De potloodlijnen in de romp geven aan waar de dekopeningen ongeveer komen.

De bakboordschacht uitgevijld.
IMGP4855.JPG


Veel modelbouwplezier,
 
Ben benieuwd hoe jij uitkomt met de middelste motor, heb op die montage plek de romp moeten uithollen.

Groet,
Willie
 
Ben benieuwd hoe jij uitkomt met de middelste motor, heb op die montage plek de romp moeten uithollen.
Het zit laag, heel laag, maar de kardanaansluiting heeft aan beide zijden van de V-vormige uitholling nog een mm speling. door de dubbele kardankoppeling heb ik wat marge voor de plaatsing van de motor, en door de achterzijde van de motorsteun een beetje te liften, vermijd ik een dubbele knik.

Mvg,
 
Je hebt er wel een "beest" van een koppeling tussen gelegd Herby. Die overleeft je wel. Omdat ik al een stuk ouder ben heb ik het wat zuiniger aan gedaan en in mijn avatar rubber koppelingen gebruikt.
https://www.rc-point.nl/rc-boten-sc...-5-en-2mm-as-10stuks-envelop/a-71445-10000257
Een koppeling doorgeknipt en met een tussenasje motor en schroefas aan elkaar gefabriekt. Loopt als een zonnetje en op die manier is met de hoogte nog wel een beetje te "spelen".
Doen nu een jaar dienst en ben er zeer content mee. En over 4 jaar ben ik 80 en zal het wilde varen er wel een beetje af zijn. Als je het "bouw"verslag leest zie je dat er verschillende koppelingen zijn uitgeprobeerd. Grijze Marx, RVS cardan, siliconenslang en uiteindelijk de zwarte uit de link. Gr. Klaas.
 
Laatst bewerkt:
Dank voor de leuke reacties :thumbsup:

Dag 4: 27/07/2021 1u30

Stuurboord uithouder ontdaan van het derde been , de overige benen versmald en ingekort en 1 been gebogen.

Even een proefopstelling van de onderdelen.
IMGP4857.JPG
IMGP4858.JPG


Het probleem is dat er dus 4 punten in lijn moeten liggen: de uithouder, de doorgang van de romp, het achterste lager van de buitenschroefas en het voorste lager van deze as. Vermits de Raboesch schroefas een buitendiameter heeft van 6mm en de rompdoorvoer maar 5 mm is, kan/wil ik de Raboesch buitenas niet tot buiten de rompdoorvoer brengen. Hoe dit aangepakt wordt, zien jullie in de volgende updates.

Veel modelbouwplezier,
 
Dag 5: 28/07/2021 1u30

Het centrale deel van de stuurboorduithouder meer conisch geschuurd en van styreen rond 4,5 mm een buisje gemaakt dat de uithouder met de schroefasdoorvoer van de romp verbindt. Onderdeel E35 (achterste deel van de schroefasdoorvoer met Revell Contacta en Tamiya extra thin gelijmd. De opening van de rompdoorvoer uit geboord tot 3 mm. Uithouder en buisje proef gepast.

IMGP4860.JPG


Veel modelbouwplezier,
 
Hartelijk dank voor de vele leukjes :thumbsup:

Bakboord uithouder ontdaan van het derde been , de overige benen versmald en ingekort en 1 been gebogen. Het centrale deel van de bakboorduithouder meer conisch geschuurd en van styreen rond 4,5 een buisje gemaakt dat de uithouder met de schroefasdoorvoer van de romp verbindt. Onderdeel E36 ( achterste deel van de schroefasdoorvoer met Revell Contacta en Tamiya extra thin cement gelijmd. Uithouder en buisje proef gepast.

De 2 onderste stukken van de boeg aan elkaar gelijmd.

IMGP4861.JPG


Veel modelbouwplezier,
 
Ik heb het altijd vreemd gevonden waarom Trumpeter niet een hele romp kon fabriceren. Ik heb ook de HMS Hood nog liggen, is wel een complete romp en bovendien langer.


Groet,
Willie
 
Laatst bewerkt:
Het probleem zit waarschijnlijk in de bulb, waardoor het niet mogelijk is om de romp te lossen uit de gietvorm als die verdikking er in zit, maar dit is een persoonlijke bedenking.

Heb ook nog de USS Missouri van Trumpeter liggen(Nog zo veel te plakken, zucht), Die heeft het voorschip ook helemaal apart, maar ik dacht dat het hier om een verpakkingsdilemma ging. De gemonteerde romp is een stuk langer dan de doos.

Groet,
Willie
 
Leuk te zien dat er nog zoveel interesse is voor een Bismarck. :thumbsup:

Dag 7: 30/07/2021 1u30

Smeerpijpjes op de 3 assen gesoldeerd
IMGP4862.JPG


Aan de hand van het spantenplan in het boek Anatomy of the Ship Bismarck heb ik een papieren mal gemaakt van de doorsnede van de romp net achter de roerkoningen. Na herhaaldelijk passen en bijsnijden kon ik de omtrek overzetten op styreen van 1 mm dik; daaruit heb ik nu dus een spantje dat kan dienen om de roerkoningen uit te richten op 12° en een opvangbakje vormt als ik de roerkoningen vast giet in 2componentenlijm. Een groot stuk van de bovenkant wordt nog verwijderd, o.a. om doorgang te verlenen aan de roerstangen.
IMGP4863.JPG


De 2 boegstukken aan elkaar gelijmd en de naad verstevigd met zelfgemaakte plamuur (resten gietframe of styreen opgelost in een royale hoeveelheid Tamiya extra thin cement.
IMGP4865.JPG


Veel modelbouwplezier,
 
Ik gebruik als lijm voor mijn bouwdozen altijd thinner, vloeit ook lekker uit, en kost niet zo duur als plastic lijmen. Lijmt ook polystyrene.

Groet,
Willie
 
@wimo100 Ik ben altijd bereid iets nieuws te proberen waar anderen leuke ervaring mee hebben, vooral als het ook nog prijsgunstig is. :)
Thinner en thinner is 2, er bestaan duizenden soorten, welke gebruik jij?

Ik heb nog een flacon Revell Contacta professional van 1990 en één van 2011. Zo'n grote verbruiker ben ik dus ook niet (voornamelijk houtbouwer).
Dus zolang de voorraad strekt, blijf ik nog even bij hetzelfde, maar de Tamiya extra thin gaat wel heel hard als je er zelf plamuur mee maakt, dus daar kan een thinner wel interessant zijn.

Mvg,
 
Ik heb Thinner van de bouwmarkt G...a. De bouwmarkt Pr...s heeft schoonmaak thinner, die lijmt NIET. Dus gewoon de verf thinner die eigenlijk verboden is vanwege giftige dampen, maar ja, welke lijmen zijn niet giftig?! Als je goed ventileert, is er niets aan de hand.

Groet,
Willie
 
Heel wat anders dan de Victory
Ja en nee :)
Het is de 1941-variant van het slagschip. Dus in die zin eigenlijk gewoon een historische evolutie.
Qua technieken voor het bouwen vanzelfsprekend een gans andere discipline.
Ik vind het geen meerwaarde hebben om een romp die in latten opgebouwd wordt te lamineren en te plamuren (deAgostini en anderen) en het risico op scheurtjes als de latten beginnen te werken is ook nihil.
Daarom dit plasticproject.
Om te oefenen heb ik alvast vorig jaar een 1/350 LCS2 USS Independence en in elkaar gelijmd en een Revell Technic 1/72 Flower Class Corvette R/C geconverteerd.
De foto's hiervan zijn te vinden in een fotoalbum op dit forum.

Bedankt alvast voor de interesse en het volgen.
 
Back
Top