Nu moet je niet te bang zijn voor "de Lithium accu's" zoals wij ze gebruiken. Als ze goed zijn en goed behandeld worden is er niets aan de hand want er zit
geen Lithium in metallische vorm in. Ze zijn echt totaal ongevaarlijk en zullen nooit spontaan in de fik kunnen vliegen.
Lithium is een
alkalimetaal net als Natrium, Kalium, Rubidium, Cesium en Francium. Deze metalen reageren heel snel en makkelijk met andere stoffen waaronder zuurstof. Wanneer zo'n metaal in aanraking komt met zuurstof zal het spontaan in de fik vliegen. Vandaar dat "iedereen" zo bang is voor Lithium want dat kan zo maar in de fik vliegen.
Maar in de LiPo's wordt geen Lithium gebruikt maar alleen de ionen van dat metaal. Die ionen zijn totaal ongevaarlijk.
Ben je bang voor keukenzout ? Nee toch ? Wel dat keukenzout is Natriumchloride, een chemische verbinding tussen Natrium en Chloor ! In dat zout zit geen Natrium maar allen de Natrium Ionen. Bij de LiPo's is dat precies hetzelfde.
In de LiPo's wordt een Lithiumzout, de Lithium ionen, gebruikt wat niet die sterk reactieve eigenschappen heeft als zuiver Lithium wat spontaan in de fik vliegt als er zuurstof bij komt. Dus zolang je een LiPo goed behandeld is er niets om bang voor te zijn.
Het wordt een ander verhaal als de accu iets mankeert of "iets" heeft meegemaakt. Denk aan een crash of hij is veel te ver ontladen. Zulke accu's kunnen wel fout gaan maar eigenlijk alleen als je ze daarna gaat opladen. Doordat er dan elektrolyse kan gaan optreden kan er nog veel meer fout gaan met wel een spontane fik als gevolg.
Ga dus op een veilige manier om met je accu, om het even wat voor soort accu want ook simpele loodaccu's zijn bij verkeerd gebruik levensgevaarlijk. Let bij LiPo's speciaal op dat je ze niet te ver ontlaad en pas zeker goed op als je een beschadigde accu hebt.
Prik of boor niet door een accu, geen enkele soort zal dat fijn vinden dus ook LiPo's niet.
Denk er goed aan dat accu's een flinke hoeveelheid energie in een relatief klein pakketje bevatten. Als er iets mis gaat kan die energie vrij komen op een manier waar je niet blij van wordt. Meestal is dat in de vorm van heel veel warmte.
Laden doe je op een (brand) veilige plaats waar voldoende ventilatie is. Niet ergens in een afgesloten kast op zolder of zo. Als er dan iets mis gaat kan dat snel dramatisch worden.
Blijf ook bij, of op z'n minst in de directe omgeving van de accu als je aan het laden bent. Als er iets mis dreigt te gaan geeft je lader vaank al een waarschuwing of zie je dat zelf al snel. De accu is dan meestal niet meer te redden maar de rest wel.
Accu's die in de fik raken moet je
nooit proberen te blussen met water, ook niet in een emmer water gooien. Water zal het probleem meestal alleen maar verergeren. Twee, liefst metalen, emmers half vol met zand is meestal de beste oplossing. Gooi de brandende accu in de ene emmer en gooi het zand van de andere er overheen. Het zand zorgt er voor dat de vlammen beperkt blijven en maken het mogelijk de zaak naar buiten te brengen waar het "veilig" op kan branden. Laat het geheel minimaal een paar uur staan voordat je de restanten uit het zand haalt.
Denk er ook aan dat de rook die ontstaan niet bepaald gezond zal zijn. Adem het als het maar even kan niet in. De rook in huis moet je weg ventileren, hopelijk blijven er geen vervelende roetdeeltjes achter, dat geeft zoveel troep!
Al met al,
hou je hoofd er bij.