Konvooischip Wappen von Hamburg 1669 - Corel SM28, schaal 1:50

De laatste tekening is binnen en ook correct! Alles is nu op de juiste maat! Stephan, je bent een topper! :thumbsup::thumbsup::thumbsup:

Ik kan nu 4 extra spanten tekenen waardoor ik een mooie gelijke afstand tussen de spanten krijg en het beplankingsproces makkelijker maakt.
Ook de kielplaat zal ik moeten maken en dat is nog wel wat uitzoekwerk hoe ik het hebben wil.

to be continued!
Peter
 
Resizing the drawings to 1:50
Ik breek even een lans voor Stephan Kertész! :wave

Een kleine update vanuit dit topic zodat jullie zien dat er echt nog leven in zit. Het omzetten van de schaalgrootte van alle tekeningen is een hele onderneming.
Zoals ik jullie heb laten zien is dat ik deze met de hand teken. Op de computer gaat zoiets veel sneller mits je de juiste programma's gebruikt en ook weet hoe je ermee om moet gaan.
Onze collega bouwer Stephan Kertész zag mijn handmatige "onderneming" en heeft voor mij alles digitaal omgezet naar een schaal van 1:50 om mij te helpen. Ik heb inmiddels met hem een PB draadje van meerdere pagina's lopen! Ontzettend tof! Hij had de tekeningen van Quinger digitaal en door ze 1,5x te vergroten zou je dus op 1:50 moeten uitkomen. Met de uitvergrote tekeningen onder mijn arm ben ik naar de dichtsbijzijnde digitale printshop gegaan. Met een paar klikken was ik binnen en kon ik op de printknop drukken. De tekeningen vielen de volgende dag met een lichte plof op de deurmat.

Even zo snel lagen ze netjes uitgevouwen op de eettafel en tot mijn verbazing klopte er bar weinig van. De tekeningen waren onderling verschillend van grootte en daarmee waardeloos geworden. De moed zakte in mijn schoenen. Ik kon zo niet verder. Ik riep opnieuw de hulp in van Stephan en had aangegeven dat de grootte van de tekeningen onderling verschillend waren. Dit bleek ook te kloppen aangezien de scan's per pagina onderling verschilden. Hij heeft op de computer de maatvoering gelijk gekregen, door de maatbalk aan de onderkant van iedere tekening digitaal op te meten en aan te passen totdat ze onderling gelijk waren en werkelijk 1,5x groter waren t.o.v. de 1:75 tekeningen. Dit bleek nog even wat werk, maar uiteindelijk stuurde hij mij de aangepaste tekeningen toe.
Deze heb ik opnieuw laten afdrukken en nu waren ze allemaal gelijk. Ik kan Stephan niet genoeg bedanken voor zijn hulp. Klasse kerel, je hebt me heel veel handwerk bespaard en daarmee kan ik eerder starten met bouwen! :worship:

Een belangrijke tekening is nog onderweg en die verwacht ik morgen. Met het uitprinten bleef die verkeerd gaan doordat er automatisch een papiergrootte werd gekozen die ervoor zorgde dat de tekening niet juist werd afgedrukt. Door wat extra aanpassingen door Stephan kon deze op A0+ worden afgedrukt zonder aanpassingen bij de drukkerij en dus zou deze nu wel goed moeten zijn. Ik blijf nog even op mijn handen zitten en wacht geduldig op de postbode.

c9e37f716b41a5074e3eefb1bcfb4005.jpg


Deurbel.....
Terwijl ik aan het werk was ging de deurbel. DHL stond voor de deur en ik moest even tekenen voor ontvangst. Dit kon maar één ding betekenen, mijn pakketje uit Duitsland.
Ik wist exact wat daar in zou zitten en het is iets dat ik al lang op mijn verlanglijstje had staan. Mini handschaafjes van het merk Veritas.
Veritas is een Canadese fabrikant van hoogwaardig handgereedschap waaronder ook schaven. Ze hebben een productlijn waarbij hun grote schaven ook in miniatuur uitgevoerd zijn. Deze waren in Nederland niet voorradig, wel via Engeland, USA of Canada. Ik had weinig trek in de dure verzend en importkosten en liet ze op het lijstje staan zonder ze te bestellen.
Afgelopen week kwam ik via een Duitse speciaalwinkel erachter dat ze via hem te bestellen waren tegen de Canadese prijzen zonder import en dure verzendkosten. Zonder lang na te denken drukte ik op de bestelknop.

Als een 6 jarige jongen die zijn Sinterklaascadeautje opent, maakte ik de doos open en.....zijn ze niet mooi?

a692fddd5197f30a4da8e6a6b220253d.jpg


26180b3a4e0bf4e2b8a0fadfa9636715.jpg


cda1942a4d9ce154b1b59aece0e0f3ce.jpg


7119cf08f37533f97cd7b1692d55a71a.jpg


386278752116464179dd41c4afae02cf.jpg



Het zijn 3 miniatuur schaafjes waarbij het blad onder een zeer kleine hoek ingesteld staat. (low-angle) Dit betekent dat ik kops hout of tegen de nerf / draad in makkelijker kan schaven zonder te veel weerstand. Ideaal! Ik ben altijd een beetje fan van mooie stukjes gereedschap en ik vind het erg leuk om dingen ook echt met de hand te maken. Hier ga ik dan ook veel plezier van beleven omdat ik al het hout zelf zaag en op maat maak.
Ook krijg ik meer applaus van de vrouw des huizes omdat ik geen grote machines op de eettafel hoe te zetten. Deze schaafjes zijn zo opgeruimd en de schaafkrullen ook.
De kleinste van de 3, dat is een blokschaaf en die zal ik naar waarschijnlijkheid het meeste gaan gebruiken. De andere twee een bankschaaf en vlakschaaf voor het vlakken van hout. Echt fantastisch!

Dit zijn geen hele dure stukken gereedschap maar voor mij persoonlijk wel erg fijn. Het verhoogt voor mij persoonlijk de funfactor om iets te maken.

Tot de volgende update,
Peter
Mooi dat Stephan je zo op weg heeft geholpen. Als het lijnenplan eenmaal getekend is, dan is er veel mogelijk qua uitvoer en gewenste aanpassingen. Als je eenmaal aan de slag gaat met dat 3D tekenen, is dat best verslavend. Ik kom ook steeds verder.
Enne …… die schaafjes zijn schitterend.
Enne ……. Stephan @Stephan Kertész: Heel tof dat je Peter zo op weg hebt geholpen.
Gr. Peter
 
Spanten & kielplaat

Ik ben inmiddels een klein stukje verder met de tekeningen. Zoals eerder gezegd probeer ik het zo veel als mogelijk analoog uit te werken daar waar het kan. Ik ben het met iedereen hier op het forum eens dat een CAD programma veel gaat helpen, maar ik haal daar niet veel plezier uit noch heb ik de intentie het nu te willen leren. Veel respect gaat uit naar jullie die zich hiervoor inzetten om te wel te leren!
Het gaat momenteel niet zo snel i.v.m. een drukke werkperiode, daarnaast heb ik even moeten nadenken of voordenken hoe ik t.z.t. alles wil gaan vormgeven en ik heb nog niet op alle vragen een antwoord, maar dit is voor later. Zoals ik al eerder gezegd heb volg ik niet de bouwmethode die Corel voorschrijft doordat ik alle spanten ga vervangen volgens de tekeningen van Quinger. Dit levert ook meteen de nodige uitdagingen op inzake het bedenken hoe ik het schip ga bouwen waarbij ik wel toegang blijf houden tot alle dekken. Dit laatste is juist de charme van deze kit en dat wil ik dan ook behouden.

In de kit worden de spanten in delen opgebouwd. Dit wil zeggen dat per dek een stuk van de spant verlengt wordt en zodoende de zijkanten van het schip wordt gevormd. Ik heb twee foto's gevonden die dit tonen. De eerste foto is uit een bouwblog van ene Josh. De tweede foto uit een bouwverslag van ene Rob2, en is een bouwverslag op dit forum! Ik hoop dat de heren het niet erg vinden dat ik een van hun foto's gebruik om hier iets duidelijk te maken. Het verslag van Rob2 is hier te vinden Wappen von Hamburg I (Corel) 1:50 | Pagina 21 | ModelbouwForum.nl
Ik haal de foto's weg indien er bezwaar is dat ik ze gebruik.

e70200e31b0f6de63620665b778e2992.jpg


7e9815f6efd20a76a9a85cf4214ebba0.jpg


De methode van Corel is wel een slimme methode omdat je dan tussentijds goed bij ieder dek kan en de stukken geschut en andere zaken mooi kan plaatsen. Ieder verlengstuk van een spant zit meteen vast aan een dekbalk voor het bovenliggende dek. Op een of andere manier kan ik me wel vinden in deze methode echter het heeft wel een groot nadeel. Je ziet de vorm van het schip en de romp niet volledig vanaf het begin en dat zorgt voor problemen met het beplanken van het schip zoals ik het zou willen doen. Corel maakt hier geen probleem van, die stelt de bouwer voor om het onderwaterschip te beplanken conform hun methode en dat wil ik dus niet.
Kortom, ik heb een manier moeten uitvinden zodat ik het beste van beide werelden krijg. Een modulair systeem waarbij de spanten in delen opgebouwd worden en tussentijds het gehele skelet van het schip zichtbaar is voor het uitzetten van alle beplankingslijnen. Tja, dat is redelijk tegenstrijdig. Ik ga dit later in het bouwverslag tonen tijdens de bouw en hopelijk wordt het dan duidelijker. Soms is het wat lastig uit te leggen in woorden terwijl plaatjes meer kunnen zeggen dan 1000 woorden.

Het begint met de tekeningen. In totaal zijn er 20 spanten verdeeld over de kielplaat. 4 spanten (spant 7, 9, 11 en 13) zijn niet getekend in het lijnenplan doordat ze niet noodzakelijk zijn. Ik heb besloten ze toch te willen maken. Het maakt het e.e.a. t.z.t iets makkelijker. Het levert nu op voorhand wat meer werk op.

25137f2267972114126a873f344b1cd7.jpg


Met de methode die ik bedacht heb, kan ik nu alle spanten maken. Ik verleng alle spanten tot een zekere hoogte, zodat ik t.z.t. de romp op z'n kop kan draaien en neerzetten. Op die manier kan ik het onderwaterschip beter beplanken. Het stuk dat verlengd is, verwijder ik in een later stadium waardoor alleen de spanten overblijven. Ik laat dat zien op onderstaande foto. De spantvorm is niet 100% nauwkeurig en de dekhoogte van dek 1 is niet juist, maar het geeft wel een indicatie wat ik met alle spanten ga doen.
Op iedere spantenplaat heb ik de OK Railing bepaald. Dit is de bovenkant van ieder spant en deze zal dus per tekening op een andere hoogte uitkomen.

In de tekening hieronder is alles wat groen gearceerd is een spant. Dit gaat bestaan uit meerdere "losse" delen dat nu nog als een geheel wordt getoond. In principe gebruik ik hiervoor de Corel methode door een stuk spant met dekbalk te gebruiken om de spanten steeds verder op te hogen. In de beginfase wordt het als een geheel in elkaar gezet, om het onderwaterschip te beplanken en de berhouten uit te zetten. In een later stadium haal ik alles weer los en ga ik dek voor dek opbouwen. Tja, veel werk nog te verrichten en details uit te werken.

De onderkant van de spant is wat grotendeels het onderwaterschip betreft en deze komt tot de hoogte van het 1e deck. Dat wat geel is zal in een later stadium worden verwijderd maar helpt in het begin om de romp aan de buitenkant en dan met name het onderwaterschip te beplanken.

60380be9b1b94e203d68a3a4939dfdf5.jpg


Ik heb alle spanten op dezelfde manier gemaakt. Ik hoop dat dit idee goed zal uitpakken aangezien ik er geen ervaring mee heb.

45aca25d99ccb93edcda0e2274b7d732.jpg


Nu ik de spanten feitelijk allemaal heb, ben ik verder gegaan met het maken en bedenken van de kielplaat. Deze middenplaat draagt alle spanten. Aan de hand van de tekeningen is deze redelijk eenvoudig te maken.

511db67dab81af012209d406e986a8a0.jpg


ce8ce031aa301168d8826e6f8eb9a3c4.jpg


4f51399fb34b82f4353d69b70a5b624e.jpg


Na het uitknippen van tekening heb ik deze op 5mm dik vliegtuig multiplex gelijmd. Ik gebruik hiervoor een prittstift. Na een kleine figuurzaagsessie is de uitgezaagde kielplaat een feit.
Ik heb voor het verschil de kielplaat van Corel ook erbij gelegd.

3297413958e346ced2c8f2575f617628.jpg


fffaac4ab43a1ef669bfbf021ddcc634.jpg


Tot nu toe gaan we langzaam vooruit. Een tip voor andere bouwers van dezelfde kit. Indien jouw kit compleet is met alle spanten inbegrepen, gebruik die gewoon.
Wat ik aan het doen ben raad ik een ander toch af. Dit is een hele flinke klus waarbij de tekeningen van Quinger niet 100% onderling gelijk zijn met mogelijke gevolgen van dien. Ik heb meerdere keren het idee gehad om deze doos af te schrijven en opnieuw te beginnen met een geheel nieuwe kit. Aan de andere kant komt opgeven niet in mijn woordenboek voor....

To be continued...

Peter
 
Spanten & kielplaat

Ik ben inmiddels een klein stukje verder met de tekeningen. Zoals eerder gezegd probeer ik het zo veel als mogelijk analoog uit te werken daar waar het kan. Ik ben het met iedereen hier op het forum eens dat een CAD programma veel gaat helpen, maar ik haal daar niet veel plezier uit noch heb ik de intentie het nu te willen leren. Veel respect gaat uit naar jullie die zich hiervoor inzetten om te wel te leren!
Het gaat momenteel niet zo snel i.v.m. een drukke werkperiode, daarnaast heb ik even moeten nadenken of voordenken hoe ik t.z.t. alles wil gaan vormgeven en ik heb nog niet op alle vragen een antwoord, maar dit is voor later. Zoals ik al eerder gezegd heb volg ik niet de bouwmethode die Corel voorschrijft doordat ik alle spanten ga vervangen volgens de tekeningen van Quinger. Dit levert ook meteen de nodige uitdagingen op inzake het bedenken hoe ik het schip ga bouwen waarbij ik wel toegang blijf houden tot alle dekken. Dit laatste is juist de charme van deze kit en dat wil ik dan ook behouden.

In de kit worden de spanten in delen opgebouwd. Dit wil zeggen dat per dek een stuk van de spant verlengt wordt en zodoende de zijkanten van het schip wordt gevormd. Ik heb twee foto's gevonden die dit tonen. De eerste foto is uit een bouwblog van ene Josh. De tweede foto uit een bouwverslag van ene Rob2, en is een bouwverslag op dit forum! Ik hoop dat de heren het niet erg vinden dat ik een van hun foto's gebruik om hier iets duidelijk te maken. Het verslag van Rob2 is hier te vinden Wappen von Hamburg I (Corel) 1:50 | Pagina 21 | ModelbouwForum.nl
Ik haal de foto's weg indien er bezwaar is dat ik ze gebruik.

e70200e31b0f6de63620665b778e2992.jpg


7e9815f6efd20a76a9a85cf4214ebba0.jpg


De methode van Corel is wel een slimme methode omdat je dan tussentijds goed bij ieder dek kan en de stukken geschut en andere zaken mooi kan plaatsen. Ieder verlengstuk van een spant zit meteen vast aan een dekbalk voor het bovenliggende dek. Op een of andere manier kan ik me wel vinden in deze methode echter het heeft wel een groot nadeel. Je ziet de vorm van het schip en de romp niet volledig vanaf het begin en dat zorgt voor problemen met het beplanken van het schip zoals ik het zou willen doen. Corel maakt hier geen probleem van, die stelt de bouwer voor om het onderwaterschip te beplanken conform hun methode en dat wil ik dus niet.
Kortom, ik heb een manier moeten uitvinden zodat ik het beste van beide werelden krijg. Een modulair systeem waarbij de spanten in delen opgebouwd worden en tussentijds het gehele skelet van het schip zichtbaar is voor het uitzetten van alle beplankingslijnen. Tja, dat is redelijk tegenstrijdig. Ik ga dit later in het bouwverslag tonen tijdens de bouw en hopelijk wordt het dan duidelijker. Soms is het wat lastig uit te leggen in woorden terwijl plaatjes meer kunnen zeggen dan 1000 woorden.

Het begint met de tekeningen. In totaal zijn er 20 spanten verdeeld over de kielplaat. 4 spanten (spant 7, 9, 11 en 13) zijn niet getekend in het lijnenplan doordat ze niet noodzakelijk zijn. Ik heb besloten ze toch te willen maken. Het maakt het e.e.a. t.z.t iets makkelijker. Het levert nu op voorhand wat meer werk op.

25137f2267972114126a873f344b1cd7.jpg


Met de methode die ik bedacht heb, kan ik nu alle spanten maken. Ik verleng alle spanten tot een zekere hoogte, zodat ik t.z.t. de romp op z'n kop kan draaien en neerzetten. Op die manier kan ik het onderwaterschip beter beplanken. Het stuk dat verlengd is, verwijder ik in een later stadium waardoor alleen de spanten overblijven. Ik laat dat zien op onderstaande foto. De spantvorm is niet 100% nauwkeurig en de dekhoogte van dek 1 is niet juist, maar het geeft wel een indicatie wat ik met alle spanten ga doen.
Op iedere spantenplaat heb ik de OK Railing bepaald. Dit is de bovenkant van ieder spant en deze zal dus per tekening op een andere hoogte uitkomen.

In de tekening hieronder is alles wat groen gearceerd is een spant. Dit gaat bestaan uit meerdere "losse" delen dat nu nog als een geheel wordt getoond. In principe gebruik ik hiervoor de Corel methode door een stuk spant met dekbalk te gebruiken om de spanten steeds verder op te hogen. In de beginfase wordt het als een geheel in elkaar gezet, om het onderwaterschip te beplanken en de berhouten uit te zetten. In een later stadium haal ik alles weer los en ga ik dek voor dek opbouwen. Tja, veel werk nog te verrichten en details uit te werken.

De onderkant van de spant is wat grotendeels het onderwaterschip betreft en deze komt tot de hoogte van het 1e deck. Dat wat geel is zal in een later stadium worden verwijderd maar helpt in het begin om de romp aan de buitenkant en dan met name het onderwaterschip te beplanken.

60380be9b1b94e203d68a3a4939dfdf5.jpg


Ik heb alle spanten op dezelfde manier gemaakt. Ik hoop dat dit idee goed zal uitpakken aangezien ik er geen ervaring mee heb.

45aca25d99ccb93edcda0e2274b7d732.jpg


Nu ik de spanten feitelijk allemaal heb, ben ik verder gegaan met het maken en bedenken van de kielplaat. Deze middenplaat draagt alle spanten. Aan de hand van de tekeningen is deze redelijk eenvoudig te maken.

511db67dab81af012209d406e986a8a0.jpg


ce8ce031aa301168d8826e6f8eb9a3c4.jpg


4f51399fb34b82f4353d69b70a5b624e.jpg


Na het uitknippen van tekening heb ik deze op 5mm dik vliegtuig multiplex gelijmd. Ik gebruik hiervoor een prittstift. Na een kleine figuurzaagsessie is de uitgezaagde kielplaat een feit.
Ik heb voor het verschil de kielplaat van Corel ook erbij gelegd.

3297413958e346ced2c8f2575f617628.jpg


fffaac4ab43a1ef669bfbf021ddcc634.jpg


Tot nu toe gaan we langzaam vooruit. Een tip voor andere bouwers van dezelfde kit. Indien jouw kit compleet is met alle spanten inbegrepen, gebruik die gewoon.
Wat ik aan het doen ben raad ik een ander toch af. Dit is een hele flinke klus waarbij de tekeningen van Quinger niet 100% onderling gelijk zijn met mogelijke gevolgen van dien. Ik heb meerdere keren het idee gehad om deze doos af te schrijven en opnieuw te beginnen met een geheel nieuwe kit. Aan de andere kant komt opgeven niet in mijn woordenboek voor....

To be continued...

Peter
Mooi om te lezen dat je druk bezig bent met de tekeningen, om een plan te bedenken en beredeneren waar je tegenaan gast lopen. En dan eindelijk met het eerste deel beginnen. Ziet er goed uit, Peter.
Gr. Peter
 
Bedankt voor de cheers mannen. Het is nog wel een beetje een puzzel hoe ik tzt alles voor elkaar moet gaan krijgen, maar het begint steeds verder te vormen in mijn hoofd. Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden, echter zoek ik de route die het beste bij mij past... :)
 
Ik ben nog steeds bezig met de tekeningen en in dit geval de spanten. Ik teken alle spanten volledig uit op papier en ik heb er nu een paar klaar. Het geeft een beetje een beeld hoe het e.e.a. moet gaan worden. Voor jullie heb ik iedere spant geel gemaakt ter verduidelijking. Ik heb er nog wel een boel te gaan, maar in deze periode van het jaar ben ik voornamelijk met werk bezig t.o.v. bouwen.

Op de tekeningen wordt 1e deck duidelijk weergeven, deze moet opnieuw bepaald worden per spant. De tekeningen kloppen daar niet. Ik heb alles 3x nagemeten en ook vergeleken met mijn middenplaat en daardoor ben ik zeker dat ik de juiste hoogte per spant aanhoud.

5769f62b6d2103ad9e8c199fc8b238d3.jpg
 
Laatst bewerkt:
Ik ben nog steeds bezig met de tekeningen en in dit geval de spanten. Ik teken alle spanten volledig uit op papier en ik heb er nu een paar klaar. Het geeft een beetje een beeld hoe het e.e.a. moet gaan worden. Voor jullie heb ik iedere spant geel gemaakt ter verduidelijking. Ik heb er nog wel een boel te gaan, maar in deze periode van het jaar ben ik voornamelijk met werk bezig t.o.v. bouwen.

Op de tekeningen wordt 1e deck duidelijk weergeven, deze moet opnieuw bepaald worden per spant. De tekeningen kloppen daar niet. Ik heb alles 3x nagemeten en ook vergeleken met mijn middenplaat en daardoor ben ik zeker dat ik de juiste hoogte per spant aanhoud.

5769f62b6d2103ad9e8c199fc8b238d3.jpg
Je check, check, double check bij het lezen en interpreteren van de tekeningen zal straks zeker zijn vruchten afwerpen. Het kost nu veel tijd, maar zal zich straks zeker uitbetalen.
Gr. Peter
 
Houd er ook rekening meet dat iedere opnieuw gemaakte kopie wel eens niet helemaal gelijk kan zijn aan de voorgaande. Dat heb ik een keer pijnlijk moeten ondervinden bij het telkens opnieuw nameten. Uitgaan van één origineel en alleen die telkens vermenigvuldigen.
Constant
 
Houd er ook rekening meet dat iedere opnieuw gemaakte kopie wel eens niet helemaal gelijk kan zijn aan de voorgaande. Dat heb ik een keer pijnlijk moeten ondervinden bij het telkens opnieuw nameten. Uitgaan van één origineel en alleen die telkens vermenigvuldigen.
Constant

Goede opmerking Constant. Ik heb nu vanaf het digitale bestand telkens een uitdraai gemaakt met de printer. Met andere woorden, geen kopie van kopie op het kopieerapparaat. Ik heb ook alle prints over elkaar gelegd om te zien dat ze hetzelfde zijn om jouw punt te voorkomen. Meer kon ik niet doen vooraf.
 
De spanttekeningen voltooid

Hallo allemaal,

De afgelopen weken waren chaotisch en druk. Mijn tijd werd volledig opgeslokt door mijn bedrijf en mijn gezin. Ik was echt even toe om mijn gedachten op andere zaken te zetten zoals het WvH project.
Ook hier liep ik tegen nieuwe hoofdbrekers aan. Mijn oorspronkelijke idee heb ik moeten bijstellen en ik heb de opbouw van de spanten moeten aanpassen. Dit laatste was noodzakelijk omdat de breedte van de spanten en ook de totale hoogte te groot was om als een stuk uit een plaat te halen.
Ik zou heel veel meer multiplex moeten hebben en daarnaast veel snijverlies krijgen. Dat is zonde en niet efficient. Daarnaast is berken vliegtuigmultiplex niet heel goedkoop en heb ik het oorspronkelijke plan bij de rest in de spreekwoordelijke prullenbak gegooid. Deze zit nu wel echt vol....:confused:

Ik kreeg wat inspiratie uit een ander bouwverslag. Dit was niet een verslag over het VWH maar dat maakte niet zo veel uit. Het ging op de manier waarop de spanten waren samengesteld. Als een puzzel werden de spanten opgebouwd en dat kon ik eenvoudig toepassen op mijn bestaande plan die in de prullenbak lag.
Nadat ik het plan snel uit de prullenbak gevist had, heb ik van alle spanten een soort houten puzzel gemaakt.
Ieder spant bestaat uit 3 delen. Een middenstuk (geel) en twee spantbenen (groen). De spantbenen haken in het middenstuk voor een sterke verbinding. Ik heb bewust voor twee kleuren gekozen om het beter zichtbaar te maken op de foto's. Onderstaande foto toont het idee.

1d1c2c294b3b9f8286bc95e7168e7689.jpg


Nadat alle 20 spanten gemaakt zijn, heb ik ze uitgesneden met een hobbymes en geplakt op het multiplex. Als lijm gebruik ik hiervoor een Prittstift, maar witte houtlijm werkt ook.

68b71781febcdc292752648283661bf2.jpg


16360cbeb547610fafd72a08b1c1a85c.jpg


0056a4590b16e33c8c3b1aa9ba8f06f6.jpg


Zagen, zagen, wiedewiedewagen....
Terwijl ik afgelopen weekend druk bezig was met een figuurzaag. Kwam mijn dochtertje van 2,5 naast me staan en begon het kinderliedje zagen, zagen, wiedewiedewagen te zingen. Blijkbaar had ze honger en was het rond luchtijd, dus die boterham volgde dan ook snel...
Het multiplex is heel goed te zagen met een handfiguurzaag. Toch kan ik me voorstellen dat elektrisch gereedschap in deze het leven een stukje makkelijker maakt en dat brengt me meteen bij het volgende onderwerp namelijk schuren!
Ik heb ieder stuk uitgezaagd met nog een klein randje hout eromheen. Dit maakt het zagen een stuk simpeler / minder nauwkeurig en zodoende houd ik wat extra vlees op de botten van ieder onderdeeltje. Met een elektrische schotelschuurmachine kon ik iedere onderdeel mooi tot op de lijn schuren.
Helaas bij de lassen en aan de binnenkant van de spantbenen heb ik gewonene handvijltjes gebruikt, met name mijn naaldvijlen.

fae28276994918ee7da117bfac782e9a.jpg


Na me redelijk in het zweet te hebben gewerkt heb ik een aantal stukken gereed gekregen en die zien er op de foto dan als volgt uit.

2eb78c1fe00f08e58621a1a5ae45cb3c.jpg


Uiteindelijk heb ik een aantal spanten geassembleerd en op de middenplaat gezet. Ik heb nog redelijk wat spantbenen uit te zagen en te schuren, maar dat is voor wellicht volgend weekend!
het geeft een eerste indruk en daarmee wordt de rompvorm al een beetje getoond.Spannend of ik geen fouten gemaakt heb :eek: en gaaf om het "skelet" te zien vormen onder je handen....:)

6a0abb723af083f5d2e0279a4584ee6f.jpg


Overigens zijn de spantdelen nog niet gelijmd. Dus de spantbenen en het middenstuk zijn als dry-fit geplaastst en ook zonder lijm op de middenplaat gezet. Het is puur ter indicatie....

tot zo ver deze update.

groet,
Peter
 
Werd ook wel eens tijd na al die kleine schuitjes.....:rofl:
Iets minder priegelen op de vierkante mm....:p
Ja, schaal 1:50 word steeds meer aantrekkelijker. Ik heb al spijt dat de HZ model schaal 1:75 is. Dat gepiel met die inimienie blokjes op mijn PW is eigenlijk niet te doen. Misschien begin ik wel opnieuw :rofl::D
 
Back
Top