Spanten & kielplaat
Ik ben inmiddels een klein stukje verder met de tekeningen. Zoals eerder gezegd probeer ik het zo veel als mogelijk analoog uit te werken daar waar het kan. Ik ben het met iedereen hier op het forum eens dat een CAD programma veel gaat helpen, maar ik haal daar niet veel plezier uit noch heb ik de intentie het nu te willen leren. Veel respect gaat uit naar jullie die zich hiervoor inzetten om te wel te leren!
Het gaat momenteel niet zo snel i.v.m. een drukke werkperiode, daarnaast heb ik even moeten nadenken of voordenken hoe ik t.z.t. alles wil gaan vormgeven en ik heb nog niet op alle vragen een antwoord, maar dit is voor later. Zoals ik al eerder gezegd heb volg ik niet de bouwmethode die Corel voorschrijft doordat ik alle spanten ga vervangen volgens de tekeningen van Quinger. Dit levert ook meteen de nodige uitdagingen op inzake het bedenken hoe ik het schip ga bouwen waarbij ik wel toegang blijf houden tot alle dekken. Dit laatste is juist de charme van deze kit en dat wil ik dan ook behouden.
In de kit worden de spanten in delen opgebouwd. Dit wil zeggen dat per dek een stuk van de spant verlengt wordt en zodoende de zijkanten van het schip wordt gevormd. Ik heb twee foto's gevonden die dit tonen. De eerste foto is uit een bouwblog van ene Josh. De tweede foto uit een bouwverslag van ene Rob2, en is een bouwverslag op dit forum! Ik hoop dat de heren het niet erg vinden dat ik een van hun foto's gebruik om hier iets duidelijk te maken. Het verslag van Rob2 is hier te vinden
Wappen von Hamburg I (Corel) 1:50 | Pagina 21 | ModelbouwForum.nl
Ik haal de foto's weg indien er bezwaar is dat ik ze gebruik.
De methode van Corel is wel een slimme methode omdat je dan tussentijds goed bij ieder dek kan en de stukken geschut en andere zaken mooi kan plaatsen. Ieder verlengstuk van een spant zit meteen vast aan een dekbalk voor het bovenliggende dek. Op een of andere manier kan ik me wel vinden in deze methode echter het heeft wel een groot nadeel. Je ziet de vorm van het schip en de romp niet volledig vanaf het begin en dat zorgt voor problemen met het beplanken van het schip zoals ik het zou willen doen. Corel maakt hier geen probleem van, die stelt de bouwer voor om het onderwaterschip te beplanken conform hun methode en dat wil ik dus niet.
Kortom, ik heb een manier moeten uitvinden zodat ik het beste van beide werelden krijg. Een modulair systeem waarbij de spanten in delen opgebouwd worden en tussentijds het gehele skelet van het schip zichtbaar is voor het uitzetten van alle beplankingslijnen. Tja, dat is redelijk tegenstrijdig. Ik ga dit later in het bouwverslag tonen tijdens de bouw en hopelijk wordt het dan duidelijker. Soms is het wat lastig uit te leggen in woorden terwijl plaatjes meer kunnen zeggen dan 1000 woorden.
Het begint met de tekeningen. In totaal zijn er 20 spanten verdeeld over de kielplaat. 4 spanten (spant 7, 9, 11 en 13) zijn niet getekend in het lijnenplan doordat ze niet noodzakelijk zijn. Ik heb besloten ze toch te willen maken. Het maakt het e.e.a. t.z.t iets makkelijker. Het levert nu op voorhand wat meer werk op.
Met de methode die ik bedacht heb, kan ik nu alle spanten maken. Ik verleng alle spanten tot een zekere hoogte, zodat ik t.z.t. de romp op z'n kop kan draaien en neerzetten. Op die manier kan ik het onderwaterschip beter beplanken. Het stuk dat verlengd is, verwijder ik in een later stadium waardoor alleen de spanten overblijven. Ik laat dat zien op onderstaande foto. De spantvorm is niet 100% nauwkeurig en de dekhoogte van dek 1 is niet juist, maar het geeft wel een indicatie wat ik met alle spanten ga doen.
Op iedere spantenplaat heb ik de OK Railing bepaald. Dit is de bovenkant van ieder spant en deze zal dus per tekening op een andere hoogte uitkomen.
In de tekening hieronder is alles wat groen gearceerd is een spant. Dit gaat bestaan uit meerdere "losse" delen dat nu nog als een geheel wordt getoond. In principe gebruik ik hiervoor de Corel methode door een stuk spant met dekbalk te gebruiken om de spanten steeds verder op te hogen. In de beginfase wordt het als een geheel in elkaar gezet, om het onderwaterschip te beplanken en de berhouten uit te zetten. In een later stadium haal ik alles weer los en ga ik dek voor dek opbouwen. Tja, veel werk nog te verrichten en details uit te werken.
De onderkant van de spant is wat grotendeels het onderwaterschip betreft en deze komt tot de hoogte van het 1e deck. Dat wat geel is zal in een later stadium worden verwijderd maar helpt in het begin om de romp aan de buitenkant en dan met name het onderwaterschip te beplanken.
Ik heb alle spanten op dezelfde manier gemaakt. Ik hoop dat dit idee goed zal uitpakken aangezien ik er geen ervaring mee heb.
Nu ik de spanten feitelijk allemaal heb, ben ik verder gegaan met het maken en bedenken van de kielplaat. Deze middenplaat draagt alle spanten. Aan de hand van de tekeningen is deze redelijk eenvoudig te maken.
Na het uitknippen van tekening heb ik deze op 5mm dik vliegtuig multiplex gelijmd. Ik gebruik hiervoor een prittstift. Na een kleine figuurzaagsessie is de uitgezaagde kielplaat een feit.
Ik heb voor het verschil de kielplaat van Corel ook erbij gelegd.
Tot nu toe gaan we langzaam vooruit. Een tip voor andere bouwers van dezelfde kit. Indien jouw kit compleet is met alle spanten inbegrepen, gebruik die gewoon.
Wat ik aan het doen ben raad ik een ander toch af. Dit is een hele flinke klus waarbij de tekeningen van Quinger niet 100% onderling gelijk zijn met mogelijke gevolgen van dien. Ik heb meerdere keren het idee gehad om deze doos af te schrijven en opnieuw te beginnen met een geheel nieuwe kit. Aan de andere kant komt opgeven niet in mijn woordenboek voor....
To be continued...
Peter