Gewoon weer een onbenullige vraag van mij, VSP

Nitro auto's en vele helicopters met een verbrandingsmotor hebben een centrifugaal koppeling.
Zouden deze altijd slippen?
Ik denk dat je me verkeerd begrijpt, Henk...

Als ik (als voorbeeld) een machine heb die een toeren regelbereik van 1000 tot 2000 toeren heeft, dan heeft de schroef, ZONDER slippende koppeling datzelfde regelbereik. En dat is nogal wat, als je langzaamste toerental 50% van het maximale is. Ergo: je moet dus je koppeling zo afstellen dat ie bij 1000 toeren volledig vrij loopt, en (bijvoorbeeld) bij 1250 toeren volledig aangrijpt. Maar dan vaar je dus al ruim boven halve kracht, en DAT betekent weer dat alles wat langzamer dan halve kracht is, noodzakelijkerwijs met slippende koppeling gebeurt.

Overigens, nee, heli's vliegen zelden of nooit met slippende koppeling, maar nitro-auto's gebruiken dat wél vaak: Die dingen draaien meestal zo rond de 8000 toeren stationair, meestal begint de koppeling pas met aangrijpen bij ruim boven de 10.000 toeren (15000 is geen uitzondering), anders is er nog geen trekkracht aanwezig en kom je slecht weg, maar je zult ook die langzamere bochten moeten kunnen rondkomen, dus je moet wel.
 
Precies! en dan zou je zonder slipkoppeling uitsluitend kunnen manouvreren met korte, relatief "harde" klappen vooruit en achteruit. Da's niet mooi...
 
Er is enige vooruitgang te melden, en heu... beetje onnozel van mij want achteraf bleek ik al sinds 3 november te beschikken over deze informatie, het drong alleen toen nog niet zo heel erg tot me door:

Bij een modelbouwshop in Engeland bleek nog precies welgeteld één Raboesch verstelbare prop te liggen.
Kostte wel een paar centen (€136 zo ongeveer),maar dan héb je ook wat: een 105 mm prop aan een 450 mm as. Edit: ik heb de 32 mm bladen (86 mm schroefdiameter) er ook maar bij gekocht.

Het zal zo'n beetje een van de állerlaatsten geweest zijn...

Nu op zoek naar een boot. Gelukkig weet ik een min of meer ongeloofelijk "magazijn" letterlijk afgekegd met boten van allerlei soorten en maten...

Maar als iemand mij aan een (bij voorkeur polyester) romp voor een 105 mm schroef kan helpen (uiteraard liefst voor een zacht-zeep prijsje :D ) dan hou ik me natuurlijk aanbevolen.
 
Laatst bewerkt:
Vol verwachting klopt ons hart Bert. Ben benieuwd wat je daarvan gaat maken. Gr. Klaas.
 
We gaan het zien, Klaas... Eerst maar eens afwachten wat er aan potentiële boten voorbij komt.
Want bouwdozen voor dit formaat zijn toch eigenlijk best wel pittig geprijsd, en met die schroefdiameter denk ik dat je toch gauw over een enkelschroever van ergens tussen de 130 en 150 cm praat...

Als e.e.a niet lukt kan ik voor niet al te veel geld ook nog aan een bladenset voor een diameter van 86 mm komen.

Maar de bedoeling is een boot met ongeveer 80 Watt onderin. Als e.e.a. lukt ga ik dit keer proberen met een gesloten vloeistofkoeling te werken.
 
Laatst bewerkt:
Je kunt dus nog een paar kanten op Bert. Moet natuurlijk wel een schip worden dat (ook gevoelsmatig) een beetje bij je past. Althans zo gaat het mij wel. Een van onze modelbouwcollega's heeft een model van een Belgische sleepboot uit beginjaren 60. Gebaseerd op de oude Bugsier slepers. Kwam recentelijk nog voorbij in het Schipperscafé. Die boten hadden iets, wat ik in de nieuwste niet zie. Gr. Klaas.
https://opstoapel.org/marg-gerling/
 
Uiteraard.... ik heb inderdaad iets in de geest van een oude havensleper voor ogen, maar ik geloof dat een 105 mm schroef al vrij gauw in de richting van 150 cm en 40 a 50 kilo gaat wijzen... Oeps... Dat gaat nog wat worden...

Het moet hoe dan ook wat bij het geluid passen en dat sluit in principe alle moderne sleepboten al uit...
 
Heb je weleens nagedacht over een "opduwertje"?
Klein compact scheepje, relatief grote diepgang, je moet toch minimaal 2 'a 3 cm water boven de schroef hebben.
Verder het motorgeluid, langzaam loper.
Groet.Henk.
 
Oh, dat zou kunnen... Pokkebootje I zou ook een opduwertje worden: https://www.modelbouwforum.nl/threads/pokkeboot.254062/page-23#post-3893441
Maar ik heb dan toch nog steeds een geschikte romp nodig die die enorme schroef kan herbergen.

Ik zal hoogstwaarschijnlijk het motortoerental lager kunnen houden als bij pokkebootje I en II (denk ergens in de buurt van de 1100 of zo) en dan vermoedelijk nog steeds een vertraging nodig hebben want 1100 toeren is best veel voor een schroef van 105 mm.

In dat opzicht staan eigenlijk nog steeds alle opties open.
 
Dit kippetje is even van de leg.

Zoek je nu een Voith Schneider aandrijving (zoals genoemd in openingspost) of een variabele pitch propeller, wat verderop uit de posts lijkt te blijken.

Want dat zijn twee totaal verschillende systemen.
https://www.bauer-modelle.com/epage...auer_Uwe46269592/Products/4.9100&Locale=en_GB

Oi, Menno... had dat bericht helemaal gemist, en dat is onbeleefd van mij.

Kort gezegd komt het hier op neer: Toen ik dit draadje startte wist ik nog niet wat ik zocht, ik zocht "iets"... Er spookte iets in mijn kop rond, maar wat precies, dat wist ik ook niet. Alleen maar dat ik na pokkebootje "iets dergelijks, maar toch weer anders" wilde proberen. Vooral "groter".

En als ik nu een VSP gevonden had die groot genoeg was geweest, dan had ik vermoedelijk uit plaatmateriaal iets halfweg tussen een Springer Tug en een duwboot á là Thyssen II uit de losse pols in elkaar gerost.

Dit draadje: https://www.modelboatmayhem.co.uk/forum/index.php/topic,69666.0.html had mij een beetje een zetje gegeven, alleen erg huiverig voor die motor, want hij ziet er leuk uit maar een benzinemotor met rubberen O-ringen als zuigerveren, daar heb ik niet zo veel fiducie in.
Nu heb ik meerdere 15 cc viertakten liggen ("voor de handel", zeg maar), waaronder een hele oude, en overdreven lomp en zwaar gebouwde ThunderTiger die vermoedelijk niet zo snel door iemand afgenomen gaat worden vanwege dat ie lomp groot en zwaar is voor vermogen en cylinderinhoud. Vliegtuigmensen hebben nou eenmaal iets met "licht", weet ook niet wat dat is :D :D :D

Nou ja, het drong dus helemaal NIET tot me door, dat die pipo in dat Mayhem-draadje aangaf dat er NOG zo'n Raboesch CPP in die shop lag... tot gisteren, toen ik het nog eens doorlas.

Nou ja... dan is de keuze snel gemaakt. Die CPP is dus nu onderweg naar mij, er bleek ook nog een extra setje bladen te liggen (Raboesch verkocht destijds naaf los van de bladen) en die heb ik bij nader inzien ook maar laten komen.

Dus nu wordt het "GROOT"... En omdat die motor lomp en groot is, hoop ik dat er voldoende ruimte is om de koelribben af te draaien en te vervangen voor een koelwater jacket. Ga proberen een gesloten en geregeld koelwatersysteem te maken, ook weer niet al té ingewikkeld, gewoon met kimkoeling, en regeling op dezelfde manier als de drukregeling van het stoombootje, middels telemetrie en via de zender.
In principe heel simpel: Circulatie middels motor-aangehangen pomp, van expansietank via servogestuurde driewegkraan (bypass) langs kimkoelers en motor terug naar de tank. Voeler in de tank. Het volume van de tank dient dan als demping voor de regelkring.

Ruimte zat voor lekker te spelen met dingetjes als een boordstarter o.i.d.

Dus het kippetje kan hopelijk weer rustig verder gaan met eitjes leggen... :p
 
Dank voor je uitgebreide toelichting. Interessant.

Alle begrip, hoor.
Op een interessant onderwerp krijg je nu eenmaal veel reacties en dan ontglipt er wel eens eentje aan je aandacht.
(En ik had het ook al begrepen uit de overige reacties )

En ik heb weer wat geleerd, want ik wist helemaal dat beide systemen in modelbouwformaat bestonden.
Daar waren ze in mijn ogen technisch veel te gecompliceerd voor.
Maar alles kan kennelijk.
 
En ik heb weer wat geleerd, want ik wist helemaal dat beide systemen in modelbouwformaat bestonden.
:D :D :D Vrijwel ALLES bestaat in modelbouwformaat... Ik heb thuis twee outboards liggen, "schaalgetrouw", met verticale as en horizontale as (in plaats van een nogal onrealistische flex-as), schroef met breekpen, 2,5 cc motortje met waterkoeling, Transomclamp zoals in het echt met twee van die knelbouten, verstelbare trim-pen, echtgewoon helemaal compleet zoals een outboard ook in het echie is.

Die dingen zijn ouder dan dat ik ben (en ik ben van '67)...

Maar zowel die verstelbare schroeven, als die VSP's, er is verrotte lastig, en vooral maar in slechts zéér beperkte keuze qua maten en vermogens aan te komen geloof ik... En hoewel begrijpelijk, is dat toch wel heel erg jammer, eigenlijk. Want het werkt zo mooi, en het heeft toch wel heel aparte manouvreer-eigenschappen...
 
Beter duur dan niet te koop...
Nou ja, daar heb je op zich wel gelijk in, maar in practische zijn IS er niets te koop.

Ik kan qua verstelbare schroeven momenteel alleen die Microcosm unitjes vinden waar Henk ergens in het begin aan refereert, en die zijn maar erg klein, en cru gezegd, ERG beperkt inzetbaar.
Qua VSP zie ik alleen die units van Bauer, en die zijn feitelijk ook gewoon erg klein. Op zich niet erg, maar als je dus "eens wat anders wilt", ben je niet erg vrij in je keuze.
 
Ik snuffelde n.a.v. dit topic ook eens rond op het www en vond ook bar weinig, inderdaad.

En om het zelf te maken moet je wel erg veel verstand hebben van fijn metaaltechniek...
 
Circulatie middels motor-aangehangen pomp

Dat begrijp ik, als de motor draait heb je koeling nodig.

van expansietank
Het volume van de tank dient dan als demping voor de regelkring.

Hebben het expansievat en het volume van de tank in feite niet in feite dezelfde functie, opvangen van de expansie?

via servogestuurde driewegkraan (bypass) langs kimkoelers en motor terug naar de tank.

Is het niet de bedoeling om door bijmenging van koud water de temperatuur van het uitlaatwater te houden op b.v. 80gr?
Temperatuur opnemer op uitlaatwater en de bypass- als regelafsluiter op de inlaat om de toegevoerde hoeveelheid koudwater te regelen.

Voeler in de tank.
Deze kun je handhaven, maar deze wordt nu gevoed door het water uit de kimkoeler.

Groet. Henk
 
En om het zelf te maken moet je wel erg veel verstand hebben van fijn metaaltechniek...
Dat heb ik ook niet...
Ik heb wel een goede maat die CNC draaier/frezer is, maar... Ik denk niet dat die zin heeft om dit soort dingen voor mij te doen. Er ZIJN grenzen natuurlijk... :D :D :D

Dus nee, zoiets is maar voor enkelen weggelegd.
 
Dat begrijp ik, als de motor draait heb je koeling nodig.
Uiteraard! Maar eigenlijk is het meer een temperatuur regeling. Uiteraard voorkom je dat de boel te heet wordt door te koelen, maar in wezen is een constante temperatuur veel belangrijker dan de exacte waarde van die temperatuur.
Hebben het expansievat en het volume van de tank in feite niet in feite dezelfde functie, opvangen van de expansie?
Uiteraard... Maar die uitzetting is maar heel weinig, daar heb je in wezen aan een wat dunwandig stukje slang al voldoende "rek" voor...
Maar dat is niet wat ik bedoel.
Stel, de boel draait met een constante belasting en een constante temperatuur (er is dus evenwicht) en de temperatuurvoeler zit direct op de leiding vanaf motor naar expansietank.
Je moet op een gegeven moment manouvreren, dus de belasting gaat variëren. Die temperatuur gaat dus op en neer. Die voeler kan dat ten eerste zo snel niet volgen, dus die reageert altijd wat aan de late kant, en vanwege de omlooptijd van het systeem kan dat opslingeren van de regeling veroorzaken.
Da's nie mooi nie... Krijgt die motor een sterk wisselende inlaattemperatuur voor zijn kiezen.Is een recept voor lekkende koelwaterjackets, en daarvan heb ik er al te veel gezien in mijn leven...

Maar nu plaats ik de voeler in het tankje, en omdat dat tankje wat volume heeft, zal dat tankje veel langzamer opwarmen of afkoelen, en ook veel minder grote uitschieters vertonen. De regelklep zal dus veel rustiger openen en sluiten, en daarmee wordt de temperatuur aan de koelwaterinlaat een stuk constanter,
De temperatuur aan de uitlaat zal wat meer op en neer gaan mischien, maar dat is lang zo erg niet dan dat die motor 5 seconden water van 80 graden en daarna 5 seconden water van 20 graden in zijn smoel gesmeten krijgt. Als die water van zeg, tussen de 65 en 70 graden krijgt, is het niet meer zo belangrijk of het water aan de uitlaat tussen de 75 en 95 graden heen en weer slingert. Want dat water neemt die warmte tóch wel op, of het nu warm is of koud. Je wilt niet dat het blok continue staat te krimpen en uit te zetten.

Is meer een regeltechnisch iets, dan een motortechnisch iets.
Is het niet de bedoeling om door bijmenging van koud water de temperatuur van het uitlaatwater te houden op b.v. 80gr?
Temperatuur opnemer op uitlaatwater en de bypass- als regelafsluiter op de inlaat om de toegevoerde hoeveelheid koudwater te regelen.
Yup... alleen die voeler op de uitlaat, die moet "ongeveer" 80 graden meten, en daarom dus niet meten aan de uitlaat maar aan de tank. Ten eerste verloopt daar de temperatuur geleidelijker, ten tweede kan ik dáár de voeler IN het water hangen, en aan de uitlaatleiding van de motor kan ik die voeler alleen met een touwtje om de leiding vastbinden.
Het maakt in feite niet uit waar die bypass zit. Die kan direct na de motor zitten, die kan na de pomp maar voor de kimkoeler zitten, maar die kan ook vlak voor de motor zitten, dus NA de kimkoeler. Maar meestal werkt direct na de pomp het beste (meeste druk, beste regelwerking), ook al wordt dat in de praktijk zelden zo gedaan. Meestal zitten ze zo kort mogelijk voor de koeler, dat scheelt meters leidingwerk, en het resultaat is hetzelfde.
Deze kun je handhaven, maar deze wordt nu gevoed door het water uit de kimkoeler.
Nee, de tank wordt niet gevoed door water uit de kimkoeler. De tank hangt ALTIJD (tenminste, ik heb nooit anders gezien) aan de koelmantel van de motor, of aan de uitlaatleiding van de motor. Dat heeft te maken met betere ontluchting, het water in de expansietank moet de hoogste in het systeem voorkomende temperatuur hebben.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top