Gert-Jan
Je mag er mee oneens zijn, om het maar allemaal neer te sabelen, hmmm. Ik kan net zoals jij aanreikt over modelvliegclubs, situaties aanwijzen in wat voor (beroeps)groep dan ook, waarbij je kunt spreken van misstanden. Incompetente medici, onverantwoordelijke professionele chauffeurs van bussen, vrachtwagens en taxis. Malafide rijscholen. Mollen in het politienetwerk, Corrupte douane beambten. Vriendjespolitiek in vrijwel alle lagen van de politiek. Dat het hier en daar op modelvliegclubs niet helemaal correct verloopt...tja, het zal het 8uur journaal echt niet halen hoor.
Terugkijken naar een vroegere tijd heeft geen zin meer, het is nu aan het veranderen en het wordt knokken om onze bestaande plaatsen te kunnen behouden.
In Duitsland, Engeland en Frankrijk ligt het demografisch anders, ons land staat op plaats 23 op de lijst
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_bevolkingsdichtheid en is daarmede het dichtstbevolkte land van Europa (op Vaticaanstad na dan).
Het is hier gewoon lastiger om nog een modelvliegplek te vinden dan in Duitsland, die staat op plaats 56 met nog niet eens de helft van onze dichtheid. Er is altijd wel iemand of een organisatie die protesteert in NL.
Het probleem begon idd met de "drones". maar niet door de (mis)bruikers er van. Lang verhuld door onze overheid, wordt nu eindelijk toegegeven dat men het lagere luchtruim, ooit was het het "afvalputje" van de luchtvaart en voor niemand interessant, volledig in beheer wil gaan nemen. Dat om het "pakjesdrone" vliegen volledig te kunnen controleren met uiteraard tzt prijzen voor vergunninghouders die zeker richting de Telefonie frequenties gaan.
Big bucks dus.
Samen met de zweef- en sportvliegerij, zijn we economisch gezien maar onbeduidend, en dus slachtoffer. Kijk met wat voor een gemak een enorm stuk vliegruimte met Lelystad verloren is geraakt, en defensie loert ook al weer op Noord-Holland, een van de nog redelijk vrije gebieden.
We mogen dus al blij zijn dat de drone routes straks niet RECHT over modelvliegvelden gepland gaan worden en daarvoor is het nodig om de plekken te weten waar regelmatig modelgevlogen wordt. En daar komen enkele minimale eisen bij. Veel meer was niet nodig omdat we als groep al lang bewezen hadden dat wij niet de kwaaie pier waren met een minimum aan incidenten. Dat hebben we in ieder geval wél bereikt in al die jaren overleg met de overheid.
Als KNVvL hebben we veel tijd gestopt met het BVM en wat daar mee samenhangt, zoals de regeling met brevetten, examinatoren en instructeurs. Het is een systeem wat binnen het beperkte kader van de modelvliegsport past. Gedaan op verantwoordelijkheid van de club en zonder kosten. Ja er zijn veel betere systemen te bedenken, die echter ook nooit en te nimmer 100% waterdicht zullen worden, en direct daar aan vast zit dan ook een bijbehorend prijskaartje.
Bij de sportvliegerij moest de brevetregistratie zo nodig uitbesteed worden aan een professionele organisatie, gevolg was dat een simpel brevetje printen nu ruim 800 euro kost, tegenover vroeger een paar tientjes, wat een vooruitgang hè. En wat is het sindsdien toch een stuk veiliger geworden.. naaaaaht.
Prima als je het er niet mee eens bent maar geef hier eens aan hoe jij dat zou willen regelen met een betaalbaar alternatief, wat ook een gastje van 14 nog kan betalen.