Nieuport 28 C1, schaal 1:3 met scratchbuild 475cc Gnome Monosoupape

even een stukje in elkaar geknutseld om te zien hoe de spandraden verlopen. Eerst dacht ik dat er gevlochten kabel tussen de spanten zat. Mooie rvs kabel (7x7) van 0,63mm en wat klembusjes besteld bij RVS watersport (http://www.rvswatersport.nl/rvs-kabel-7x7-aisi-316-100-mtr.html), maar zag later pas dat het gewone staaldraad hoort te zijn. Binddraad (0.8mm) van bij de bouwmarkt lijkt me wel geschikt.
20180209_133851.jpg


zo ziet het kader uit: (de staanders zijn uiteraard niet op schaal...)

20180207_203149.jpg

20180207_203213.jpg

20180207_203301.jpg


1 spijkertje lijkt genoeg. maar hier en daar verdraaien de fittings een beetje. zal wel goed komen als alle draden verbonden en gespannen zijn.

zo. nu weer even verder met de Pitts special.

groet
Roel
 
Hoi Roel,

Het begint er al indrukwekkend uit te zien...volg je op de voet!!

Mag ik een paar opmerkingen maken??

Je spijkert met één bolkop spijker vanaf de binnenkant en in dat tweede gat moet dan de centreerpen komen die in de staander cq dwarsligger komt...maar dan is het nog niet helemaal goed...

De spijker ( origineel rivet= klinknagel) moet je vanaf de buitenkant plaatsen ( dus eerst wel het gat vanuit het beslag er in maken...das goed)...en dan klink je de spijker nadat deze geplaatst is aan de binnenzijde dus aan de beslagzijde. Als nabootsing van de verzonken kop rivet kun je een platkop messing spijker toepassen.

Binddraad van de bouwmarkt...uitermate geschikt als....binddraad...het is te zacht voor spandraden en bij het minste of geringste krijg je er nadien knikjes in ( spreek uit ervaring). verder blijf je spannen want de oogjes vervormen. Een alternatief is nietdraad of CO2 lasdraad van de haspel.

Ga maar eens even te rade bij een boekbinderij voor nietdraad ( is veel harder dan dat binddraad) of neem een kijkje bij een lasbedrijf en die willen je vast wel een bijna legen haspel mee geven.

De nicopress busje...ben je tevreden? dan zo houden..Was het origineel busjes of gewikkeld draad? Indien busjes dan is er in de electro wereld mooi spul te koop...Ernst Grundman weet het adres.

Groet,

Henk
 
Laatst bewerkt:
Hallo Henk,

Tuurlijk mag dat! Graag zelfs. bedankt voor de tips. Met de binddraad ben ik achteraf ook niet helemaal tevreden mee; inderdaad knikjes, die er lastig uit gaan. Zal het rolletje naar de tuinschuur verbannen. De busjes zijn prima. Maar ik zal zeker eens in de electrozaak gaan snuffelen. Origineel kom ik beide versies tegen op foto's, zowel gewikkeld als met busjes. Die laatste is dan wat handiger. Er is overigens erg weinig te vinden over dit toestel. Ik heb het meeste al bij elkaar, Bergen Hardesty tekeningen, het boek "Nieuport 28, the first american fighter" en de windsock datafile. En hier en daar wat foto's van internet. Het gerestaureerde exemplaar in het NASM in de VS schijnt gebaseerde te zijn op originele blueprints die ze daar in bezit hebben,... probeer daar maar eens aan te geraken. Maar goed. Mijn doel is om er een mooi model van te maken maar geen absoluut scale model, dus hier en daar wordt er wel "gefoeteld" (limburgs).

Groeten
Roel
 
..... Ernst Grundman weet het adres.
Oei daar zeg je wat Henk. "Vroeger" heb ik dergelijke busjes gebruikt om de printsporen op een tweelaags print met elkaar te verbinden. Die waren redelijk makkelijk in de goed gesorteerde elektronica onderdelen handel te koop. Dergelijke zaken zijn tegenwoordig zeer dun gezaaid. Op de websites van een paar zaken is hier niets over te vinden.

Ik ben wat verder aan het zoeken geweest en vondt een volgens mij heel goed alternatief. Dit zijn zogehete adereindhulsjes, deze worden om een aangestripte kabel einde geknepen zodat deze kabel makkelijk ergens in vastgeschroeft kunnen worden.
Er zijn meerdere maten verkrijgbaar:
DEZE is voor ongeveer 1,4mm. Vrij dun maar wie weet bruikbaar voor sommige toepassingen.
DEZE is voor ongeveer 2,25mm en zal beter bruikbaar zijn denk ik.
DEZE is voor 4,5mm draaddikte en zal voor deze toepassingen waarschijnlijk het meest geschikt zijn.
Als je nog meer wilt zien kijk dan even HIER.
 
Laatst bewerkt:
@Ron,

Ik ken Ton al wel een paar jaartjes. Ben al bij hem langs geweest en e.e.a. nog eens goed bekeken.

@henk,

Ik kom toch steeds meer foto's tegen waar goed te zien is dat de meeste spandraden inderdaad omwikkeld zijn i.p.v. busjes. Zal ook maar in die richting gaan.

Groeten
Roel
 
Je weet hoe ze te maken?

Pen met haakje in de draaibank en de bank rustig laten lopen. Ik heb nietjes draad gebruikt voor de tonnetjes.
 
Inmiddels heb ik ook mijn dagelijkse reistijd in de trein nuttig besteed en flink aan de slag geweest met Fusion 360. Al flink wat meer beslagdelen uitgewerkt en ook al de motor frame platen (of hoe heet dat). Die zijn bij het origineel ook van plaatstaal geraken, dus waarom ook niet in het model.

Zo gaat het er ongeveer uitzien (render):

Nieuport_28_fuse-2.png


of als screenshot:

Schermafbeelding 2018-02-18 om 13.58.54.png


Het model is te vinden als "Work In Progress" op Grabcad.

als ik een aantal beslagdelen voor de romp voorzijde (cockpit) bij elkaar heb zal ik er een dxf file van maken om ze te laten lasersnijden. Dan kan ik langzaam eens beginnen wat in elkaar te zetten.

Groeten
Roel
 
Je weet hoe ze te maken?

Pen met haakje in de draaibank en de bank rustig laten lopen. Ik heb nietjes draad gebruikt voor de tonnetjes.

Oh, nee, dacht dat ze pas gewikkeld worden als de spandraad gemonteerd is, maar dat is dus niet zo?! Dus gewoon van te voren maken..

(p.s. Heb nog geen reactie gekregen van je NASM contact persoon...)

Groet
Roel
 
Zo ziet het uit over de Proctor tekening. Die gebruik ik als referentie, omdat ik die ook in 1/3 afgedrukt heb gekregen. Eigenlijk zou het beter moeten zijn om de Hardesty tekening te gebruiken, maar die is niet goed ingescand en heeft hier en daar duidelijk wat vertekening erin, waardoor niet alles recht is (en de schaal is erg klein).
Schermafbeelding 2018-02-18 om 14.07.48.png


er zijn wel wat kleine verschillen te zien. Maar goed, ik ben tevreden zo. Ik probeer het beste van de twee te kiezen.

Schermafbeelding 2018-02-18 om 14.08.28.png
 
Stukje opgeschoten de laatste weken met modelleren in CAD. Werkt erg verslavend, maar kan zo wel nuttig de tijd in de trein besteden. Kom langzaam aan op een punt uit dat ik de meest noodzakelijke beslag-delen voor het cockpit-gedeelte in 2D kan gaan uitwerken om te bestellen. Nog even doorgegaan met de constructie van de rolroer aansturing>
Schermafbeelding 2018-04-01 om 23.02.02.png


Groeten
Roel
 
De afgelopen weken was het erg warm op zolder om aan de Piper te werken, dus maar wat op de laptop zitten tekenen aan de Nieuport. Schiet aardig op. Heb nu zo ongeveer alle beslagdelen voor de romp klaar.

Schermafbeelding 2018-05-30 om 21.44.38.png


Schermafbeelding 2018-05-30 om 21.44.59.png


Schermafbeelding 2018-05-30 om 21.45.10.png


In Fusion zijn deze makkelijk in sheet metal mode uit te klappen en als DXF te bewaren. Alle fittings zo geëxporteerd en dan in 1 groot DXF bestand aan elkaar gezet (handmatig, maar hier zal vast wel ergens een programma voor bestaan om dit automatisch te doen, maar als je eenmal begonnen bent, dan ga je door...) en de files via de software van 247-tailorsteel ge-upload. Vandaag dan de platen besteld. Volgende week verwacht ik deze en dan kunnen we echt, fysiek, eens beginnen.

Groeten
Roel
 
Back
Top