Ik heb hier niet alles door gelezen, en wil ook niet exact op de feiten ingaan, maar...
Lift wordt inderdaad gegenereerd door verschil in lengte van de bovenkant van het vleugel profiel en onderkant van het vleugel profiel.
Doordat de lengte van de bovenkant over het algemeen langer is dan de onderkant (de bovenkant staat boller), moet de luchtstroom sneller stromen langs de bovenkant, dan aan de onderkant.
Aan beiden kanten wordt onderdruk gegenereerd, maar aan de bovenkant meer dan aan de onderkant. Hierdoor wordt de vleugel als het ware naar boven gezogen wat lift is.
Hoe groter de invalshoek van de vleugel, hoe meer lift. Echter als de invalshoek te groot wordt, laat de luchtstroom aan de bovenkant los waardoor je in een stall geraakt.
Om inverted te vliegen heb je over het algemeen een grotere invalshoek nodig om de lengte van het vleugelprofiel aan de bovenkant langer te maken en zodoende lift te genereren.
Heb je genoeg vermogen (thrust) of trekkracht, dan heb je geen vleugels nodig (een raket bijvoorbeeld).
Ook een vliegtuig met een zware motor die aan zijn prop of turbine kan "hangen" zou in principe geen "vleugelprofiel" nodig hebben. Dan is alleen de invalshoek bepalend. Echter moeten deze vliegtuigen/raketten wel zeer snel vliegen om niet in een stall te geraken (F16 ed.).
Tijdens een landing kan een vliegtuig zijn flaps uitzetten. Hierdoor wordt het vleugelprofiel aan de bovenkant nog langer dan aan de onderkant, waardoor meer lift gegenereerd wordt. Hierdoor kun je langzamer vliegen en dus makkelijker landen. Het levert wel weer meer weerstand op.
Is dit een beetje duidelijk???
