Afsteekbeitel
© foto w.p. 12-2021
Gebruikelijk is dat een afsteekbeitel een vrijloop heeft
in de hoogte van de beitelplaat
maar ook de insteekdiepte van het mes moet deze hebben.
En dan bovenop het mes aan de snijkant een spaanafvoer.
De spaanafvoerhoek verbeterd tevens het snijden van het mes in het werkstuk.
Op de onderste foto staat recht een gekocht mes, dit mes heeft al een vrijloop in de hoogte.
De spaanafvoer is zeer flauw.
De linkse op de foto is een sigment van een cirkelzaagblad.
Alles heeft hier al een maximale vrijloop.
De middelste drie messen zijn gemaakt van HSS Co5 metaalzaagbladen.
Deze messen slijp ik zoals ik ze nodig heb. Hier slijp ik ook mijn draaisnijmessen van.
Het mes in de machine,
Het mes moet absoluut star opgesloten zitten in haar houder.
Het mes moet rechtop staan,
Het mes moet exact 90 graden op het werkstuk wijzen.
De snijpunt van het afsteekmes staat centerhoogte of een of twee tiende mm eronder.
Het werkstuk in de klauw,
Het werkstuk moet goed vast zitten.
Het werkstuk moet zo kort al mogelijk ingespannen zijn.
In pricipe geen tegencenter,
deze geeft op het einde van het snijden druk op de afsteekbeitel.
Het afsteken,
Het toerental waarmee het werkstuk ronddraaid moet het juiste zijn.
De insteeksnelheid moet de juiste zijn.
Smering van de beitel.
Koelwater, dikke smeerolie.
Soms zelfs droog of met een weinig perslucht.
Des te dieper de afsteek, des te exacter moet alles ingesteld zijn.
Heb je weinig draaivermogen, gebruik dan zeker smalle messen.
Heb je draaivermogen gebruik standaard dikke messen,
deze voeren de wrijvingswarmte beter af. Zeker bij diepe insteek.
Gebruik altijd scherpe messen.
Bot worden deze vanzelf.
Veel modelbouwplezier,
Willum