Bouwverslag van de Golden Star (Mantua)

Discussie in 'Bouwverslagen historische schepen' gestart door Dave Bekers, 11 sep 2021.

  1. Pingu57

    Pingu57 Forum veteraan

    Lid geworden:
    14 dec 2014
    Berichten:
    8.430
    Locatie:
    Leeuwarden
    Gaat mooi Dave:thumbsup:
     
    Dave Bekers vindt dit leuk.
  2. Dave Bekers

    Dave Bekers

    Lid geworden:
    3 apr 2019
    Berichten:
    251
    Locatie:
    Leidschendam
    Het pakket met fineer is gearriveerd ! En *Hans* had 't zorgvuldig verpakt. De kleur lijkt prima te passen bij de latjes, zie onderstaande foto's. Mijn idee was om de kiel er in 1 keer uit te snijden, met de plaat waar de originele opzetstukken uit kwamen als mal. Maar, omdat ik geen ervaring heb met fineer, eerst eens twee teststukjes eruit "gesneden", een stuk parallel aan de nerf en een stuk loodrecht erop. De eerste levert een rigide stukje plaat om, de tweede bepaald niet (soort harmonica-effect :) ). Dan wordt de boeg nog een hele uitdaging :). "Snijden" was trouwens eerder "drukken" met een scherp plat mes, want bij snijden blijkt 't snel te breken.

    Fig092.jpg

    Fig093.jpg

    Fig094.jpg
     
    Laatst bewerkt: 13 okt 2021
    ThVo, TIMBERWOLF, Hans Groenenberg en 5 anderen vinden dit leuk.
  3. *Hans*

    *Hans* Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 okt 2012
    Berichten:
    6.814
    Locatie:
    Dordrecht
    Snijden met een rondlopend mesje gaat beter heb ik begrepen.
     
    Dave Bekers en Stephan Kertész vinden dit leuk.
  4. Stephan Kertész

    Stephan Kertész Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    8.061
    Locatie:
    Ittervoort
    Hier kan je zien hoe ik het gedaan heb met een rond mesje inderdaad zoals Hans aan gaf. In de link staat ook een filmpje.
    https://www.modelbouwforum.nl/threa...billing-boats-463.268136/page-18#post-3998190
    Een recht xacto mesje gaat moeilijk. De punt van het mesje wil de nerf gaan volgen. Met een rond mesje langs een liniaal gaat ook prima de tool die ik gebruik is handig maar moeilijk te vinden op internet. Het merk is micromark.
     
    Dave Bekers vindt dit leuk.
  5. Hans Groenenberg

    Hans Groenenberg Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 nov 2014
    Berichten:
    6.141
    Locatie:
    Oud Beijerland
    Het fineer ziet er goed uit en ik denk echt dat dit vele malen mooier gaat worden! Je kan het ook grofweg op maat snijden en verder pas-voegen door dit soort schuurtonnetjes te gebruiken op je dremel.

    schuur.jpg
     
    TIMBERWOLF en Dave Bekers vinden dit leuk.
  6. Dave Bekers

    Dave Bekers

    Lid geworden:
    3 apr 2019
    Berichten:
    251
    Locatie:
    Leidschendam
    Hartelijk dank Stephan, het is een interessant stukje gereedschap dat je in die video hebt. Voor rechte stukken is dat echt super. Ik zal eens zoeken op ronde mesjes. Wat is je ervaring voor gekromde stukken zoals de boeg waarbij je niet meer de nerf volgt?
     
    Stephan Kertész vindt dit leuk.
  7. Dave Bekers

    Dave Bekers

    Lid geworden:
    3 apr 2019
    Berichten:
    251
    Locatie:
    Leidschendam
    Hoi Hans, dank voor de tips ! Ik zie op internet dat er nogal wat te vinden is over voegen van fineer en ga me eens inlezen.
    Wat betreft de schuurtonnetjes met een dremel: Ik ben nog volledig mechanisch in de modelbouw. Er werkt (nog) niets op electra, behalve de lamp en de muziek :). Zelfs de naaimachine is handbediend zoals je bij de vorige boot hebt gezien :). Misschien Sinterklaas eens polsen voor een dremel :).
     
    Hans Groenenberg vindt dit leuk.
  8. Hans Groenenberg

    Hans Groenenberg Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 nov 2014
    Berichten:
    6.141
    Locatie:
    Oud Beijerland
    Mijn eerste elektrische gereedschap was ook een dremel gewoon eentje die in mijn hand past zonder standaardje of zo. Ik vond het een aanwinst. Net zoals een schotel-schuurmachine. Maar, meer heb ik zelf ook niet hoor. Maar met het puntje van een stanleymesje ga je met dit soort klusjes toch echt wel ver komen want het is niet echt moeilijk lijkt me. Als je dan wel de tekening van Herbie zou gebruiken met de verschillende onderdelen van een kiel. Uit 1 stuk is echt dan wel weer een uitdaging! Ook schuurpapier geplakt op rondhout brengt je ver. Voor dat je je te ver inleest op internet zou het er bij mij waarschijnlijk al op hebben gezeten;)
     
    Laatst bewerkt: 13 okt 2021
    Dave Bekers vindt dit leuk.
  9. Stephan Kertész

    Stephan Kertész Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    8.061
    Locatie:
    Ittervoort
    Het snijd er gewoon door. Ik leg ook de latjes tegen elkaar na het snijden en klem die tussen dikkere latjes om de kanten te schuren. Als je dit apart doet dan breken je latjes erg snel. Fineer is fragiel. Daar moet je niet met een schuurmachine langs gaan, maar voorzichtig met de hand, met veel geduld.
     
    Dave Bekers vindt dit leuk.
  10. Sjors Blomberg

    Sjors Blomberg

    Lid geworden:
    15 feb 2019
    Berichten:
    739
    Locatie:
    Bleiswijk
    Je kan aardig wat modellen bekleden zo :)
     
    Dave Bekers vindt dit leuk.
  11. Dave Bekers

    Dave Bekers

    Lid geworden:
    3 apr 2019
    Berichten:
    251
    Locatie:
    Leidschendam
    Op het snijden van het fineer ben ik me nog aan het beraden. In ieder geval ben ik nu voorzien van ronde lemetten en "de lijm/hars van Sjors" :). Tussen alle andere bezigheden door toch weer wat kleine dingen gedaan. Het achtersteven is nu volledig beplankt en ik ben begonnen met het beplanken van de binnenkanten van de verschansingen, met het extra gekochte hout van de De Houtloods/Wapstad.

    Fig096.jpg

    Fig097.jpg
     
  12. Dave Bekers

    Dave Bekers

    Lid geworden:
    3 apr 2019
    Berichten:
    251
    Locatie:
    Leidschendam
    De beplanking van de binnenkant van de verschansing vordert gestaag :). En de buitenkant was toch nog niet helemaal beplankt: de bovenste twee korte latjes aan de boeg was ik vergeten :).

    Fig101.jpg

    Fig100.jpg
    Fig102.jpg
     
  13. Dave Bekers

    Dave Bekers

    Lid geworden:
    3 apr 2019
    Berichten:
    251
    Locatie:
    Leidschendam
    En de binnenkant van de verschansing is helemaal beplankt. Op de vorige foto stond nog een latje aan de onderzijde dat echt een andere kleur had dan de andere latjes. Ik was daar niet blij mee, heb 't er met wat wrikken uitgehaald en heb er een ander stuk voor in de plaats gezet. Aan de andere kant zit nog een einde van een plankje in een wat andere kleur. Hoe dat zo weet ik niet, maar die haal ik er niet meer uit. De lastigste plankjes waren de getaperde kort plankjes aan de onderkant van de verschansing (tegen het dek). Die klapten steeds om bij het erin duwen. Een stukje is ook onder het dek verdwenen, maar je hoort 't niet als je met de boot rammelt :).

    Fig103.jpg
    Fig104.jpg
     
    Sjors Blomberg, TIMBERWOLF, Ronk en 6 anderen vinden dit leuk.
  14. Dave Bekers

    Dave Bekers

    Lid geworden:
    3 apr 2019
    Berichten:
    251
    Locatie:
    Leidschendam
    Ik ben begonnen met het snijden van het fineer dat over het opzetstuk van de kiel moet komen.

    Poging 1: Volledige vorm van het opzetstuk uitgetekend m.b.v. het lasergesneden frame waar het opzetstuk uitkwam. Daarna rechte stukken uitgesneden (met rond lemet) langs lineaal en gekromde binnen het frame. Dit ging best goed, mede dankzij het frame, maar wel een breuk in het slechts 3 mm brede stukje aan de boeg waarbij de snijlijn ook al behoorlijk onder een hoek met de nerf komt te staan. Op basis van de eerdere test stukjes was dat te verwachten. En, zoals enigszins verwacht, het hele stuk pastte dus helemaal niet (zelfs niet als ik 't in tweeen snij vanwege het eerdere geconstateerde lengte verschil tussen opzetstuk en kiel) door de beplanking die er al overheen zit :).

    Fig105.jpg

    Fig107.jpg

    Fig108.jpg

    Poging 2: Ik heb eerst het boegdeel van de kiel uitgetekend op papier. De buitenzijde van de ronding kan getekend worden met het lasergesneden frame (die ronding klopte wel met de kiel zelf :) ). De binnenzijde heb ik gedaan via meten met papieren meetlint en tellen van baksteentjes op het opzetstuk. Daarna uitknippen en op het opzetstuk leggen. Mmm, het zou spannend worden vanwege de kleine verschillen tussen getekende/geknipte kromming en boegverloop. Ik heb 't toch uitgetekend op het fineer en ben gaan snijden. Alleen de buitenkromming kon ik uitsnijden met het frame, de binnenzijde niet. Dat kostte meer keer met het mes eroverheen en met mes onder een hoek op de nerf trok ik dan langzaam het fineer uit elkaar. Gevolg: meer breuken, zie onderstaande foto waarbij de stukjes op het opzetstuk van de kiel zijn gelegd. De losse stukken op het fineer zijn van poging 1.

    Fig109.jpg

    Fig111.jpg

    Poging 3: Mijn indruk is dat je bij snijden onder een hoek op de nerf (en zeker loodrecht) beter kan drukken dan snijden, want dan trek je het fineer niet uitelkaar (al geeft drukken ook krachten loodrecht op de nerf ...). Dus heb ik 't nogmaals uitgetekend en heb de buitenkromming weer uitgesneden met frame, want dat ging goed. De binnenkromming heb ik met een mesje met plat lemet uitgedrukt met kleine stapjes. Slechts 1 breuk, niet verrassend bij de 3 mm breedte. Bovenstuk van poging 3 en kielstuk van poging 1 zouden samen aardig "gepasvoegd" kunnen worden. Maar probleem: nog altijd wat kleine verschillen met krommingen in de boeg, zelfs als de stukjes beter tegen de boeg worden geduwd dan op de tweede foto hieronder. Bijschuren is naar mijn ervaring problematisch bij stukken die onder een (flinke) hoek op de nerf zijn gesneden en nog niet zijn opgeplakt, zeker als er wat meer materiaal af moet. Zelfs als ik 't voorzichtig doe, trek ik langzaam het fineer weer uit elkaar (of het breekt in m'n vingers). Ik kan maar aan 1 zijde wat meer schuren en dat is aan de buitenzijde als het is opgeplakt.

    Fig113.jpg

    Fig114.jpg

    Mijn idee voor poging 4: Ik plak wat opzetstukjes van papier op het papiertje en die knip ik bij tot het papier redelijk netjes tegen het hout van de boeg ligt. Dan opnieuw snijden langs de aangepaste lijnen. Wat denken jullie? En wat zijn jullie ervaringen met onder hoeken op de nerf of langs krommingen snijden bij 0.5 mm dik fineer? De breuken en het makkelijk in stukjes uiteenvallen had ik al enigszins verwacht op basis van de twee mini teststukjes die ik had gesneden, eentje langs de nerf en eentje loodrecht erop. De eerste was stevig en buigzaam, de tweede werd een harmonica en viel langzaam in mijn vingers uit elkaar. Het is bij de boeg nog niet zo erg, omdat daar waar de snijlijn echt loodrecht op de nerf komt (bovenkant boeg), het fineer een stuk breder is dan bij mijn teststukje.
     
    Laatst bewerkt: 31 okt 2021
  15. Hans Groenenberg

    Hans Groenenberg Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 nov 2014
    Berichten:
    6.141
    Locatie:
    Oud Beijerland
    Je ziet de kleur gelijk mooier worden van de kiel :) Maar waarom zou je het niet maken met kieldelen waarvan de nerf loopt zoals het hoort? In werkelijkheid zou je kiel nu ook breken.. Dan voorkom je dit probleem en het wordt toch ietsie realistischer. Ik doe nogmaals een afbeelding er bij zoals ook Herman heeft aangegeven. Je kan ook het fineer gerust wat voorbij de kiel laten steken en het er eerst op lijmen. Dan kan je na drogen het langs je kiel weer afsnijden en gelijk schuren.
    20211031_172843.jpg
     
    Laatst bewerkt: 31 okt 2021
  16. Herby63

    Herby63

    Lid geworden:
    6 aug 2009
    Berichten:
    4.337
    Locatie:
    Brugge
    Naast de raad die ik al gaf voor het verloop van de samenstellende delen van de kiel aan de boeg, die Hans hier nogmaals illustreert, kan ik nog wat tips geven voor het verwerken van fineer.
    - VOOR je er begint in te snijden plak je er tape op (schilderstape, van die blauwe die niet alles stuk trekt als je ze er af haalt)
    - snij iets te ruim (bij heel smalle delen, kan je zoals Hans ook aangeeft de buitenzijde extra ruim nemen, die kan je na lijmen nog gemakkelijk bijwerken.
    - schuur de binnenbocht bij tot ze perfect past, met een schuurtol in de Dremel kan je schuren zonder zijwaartse krachten op de fineer te zetten.
    - als je de tape aan de buitenzijde gelegd hebt kan je na pas schuren eerst de fineer opkleven, en pas na drogen van de lijm, de tape verwijderen. Daarna de buitenzijde weer met de schuurtol bijna perfect bijwerken, en afwerken met fijn schuurpapier in nerfrichting.

    Hopelijk heb je hier wat aan, want nu heb je in 3 pogingen alleen maar kostbaar fineer verknoeid.
    Knip dus dat papiertje met de vorm in stukken zodat je onderdelen bekomt die in realiteit ook mogelijk zouden kunnen zijn, leg deze stukjes op je fineer (op het plakband) en draai ze zodat elk stuk in de nerfrichting ligt, snij dan ruim uit, schuur de binnenzijde, lijm, verwijder tape en schuur dan de buitenzijde.
    Het recept voor een succesvolle 4e poging :)
     
    Dave Bekers vindt dit leuk.
  17. Dave Bekers

    Dave Bekers

    Lid geworden:
    3 apr 2019
    Berichten:
    251
    Locatie:
    Leidschendam
    Hans, dank voor het plaatje en de uitleg. Jouw woorden "simuleren van de onderdelen van de kiel" heb ik blijkbaar niet goed begrepen of onthouden (ook niet met de tekening van Herman) en ben blijven hangen bij een van je laatste opmerkingen: "Uit 1 stuk is echt dan wel weer een uitdaging!" Dat is het dus :). Desalniettemin was 't een aardige exercitie. Met de huidige ervaring met het snijden beklijft de uiteindelijke oplossing ook beter :).
     
  18. Dave Bekers

    Dave Bekers

    Lid geworden:
    3 apr 2019
    Berichten:
    251
    Locatie:
    Leidschendam
    Dank voor je reactie. Zie voor de misinterpretatie het antwoord aan Hans. Sorry, ik ben uiteindelijk blijven hangen bij de laatste van zijn opmerkingen, over het uit 1 stuk snijden :).

    Heb ik nog liggen van schilderwerkzaamheden.

    Ik ben nog geheel van het handmatige gereedschap in de modelbouw; alleen de lamp en de muziek werken op elektriciteit :). Schuren met de hand van het fineer is lastiger dan van hout mijns inziens en duurt langer, maar ik kan het opnieuw proberen nu 't veel meer langs de nerf is. Smalle delen zullen ook een minder groot probleem zijn nu alles meer langs de nerf zal lopen. Mijn tekststukje dat ik langs de nerf had gesneden was buigzaam en solide zoals eerder gezegd. Dus ik zal wat ruimer snijden maar niet te.

    Helaas dus geen schuurtol.

    Dank voor het recept. Verknoeien valt wel mee met drie stukken boeg en een achtersteven uit 1 vel waar op jouw wijze de rest nog uit te halen is. En het experimenteren met het snijden was waardevol, al was het maar omdat de "do's and don'ts" dan beter beklijven.
     
    Laatst bewerkt: 1 nov 2021
  19. Herby63

    Herby63

    Lid geworden:
    6 aug 2009
    Berichten:
    4.337
    Locatie:
    Brugge
    Ik hoop dat het lukt (met de hand), maar ik heb zo het gevoel dat we daar morgen uitgebreid verslag van gaan krijgen :)
     
    Dave Bekers vindt dit leuk.
  20. Dave Bekers

    Dave Bekers

    Lid geworden:
    3 apr 2019
    Berichten:
    251
    Locatie:
    Leidschendam
    Oeps, Herman, met werk en gezin gaat dat op maandag niet zomaar lukken. Op z'n vroegst woensdag verwacht ik en anders ergens in het weekend wellicht, het kan even duren :). De print met afbeeldingen van Hans en jou ligt wel klaar :).

    Fig116.jpg
     
    Laatst bewerkt: 1 nov 2021
    Sjors Blomberg vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina