BALDER, Vlaardingse Haring Logger uit 1912, schaal 1:50 vanaf tekeningen

Zit ik me al een hele tijd af te vragen in welke volgorde de tonnen aan dek werden gehaald, gevuld en weer terug gezet. Er moest ook rekening worden gehouden met de trim. Hoeveel zout werd er meegenomen en zat dat ook in tonnen. Zal best wel een systeem in hebben gezeten. Maar met een rollend schip, weinig ventilatie en weinig licht geen sinecure. Heb jij gelukkig geen last van Peter! Gr. Klaas.
 
Zit ik me al een hele tijd af te vragen in welke volgorde de tonnen aan dek werden gehaald, gevuld en weer terug gezet. Er moest ook rekening worden gehouden met de trim. Hoeveel zout werd er meegenomen en zat dat ook in tonnen. Zal best wel een systeem in hebben gezeten. Maar met een rollend schip, weinig ventilatie en weinig licht geen sinecure. Heb jij gelukkig geen last van Peter! Gr. Klaas.
Ze zullen best een bepaalde logica hebben gehad, Klaas. Zout ging inderdaad in tonnen mee. Aan boord werd na de vangst gekaakt, gezouten en in de tonnen geborgen.
57 dagen aan boord van zo’n schip in die tijd …… :oops:
Gr. Peter
 
Ik kan nu een beetje 'productie draaien' met het verven van de tonnen:
0556 Painting.jpg

Eerst allemaal ontvet. Gelukkig vond ik op tijd mijn 4-vinger grijper. Dat is veel makkelijker om te verven. Nu hoef ik ze alleen nog maar na het verven met de brush pen (3 laagjes) in de draaibank te klemmen voor de hoepels.
Door de bovenkant met zijn binnenveer in te drukken komen de 4 vingers eruit. Door weer los te laten griojpt de binnenveer het item.
Gr. Peter
 
Omdat ik alle stappen van de bouw in beeld wilde hebben toch maar besloten om eerst alle wanden van de tonnen ruimen te zetten:
0557 Barrel Holds.jpg

Zodat ik een foto kon maken van de 7 nu nog lege ruimen.
Zoals eerder vermeld: 9x20 plankjes voor de wanden en 9x16 plankjes voor de tussenliggende vloeren.

Met een overzicht:
0558 31-01-2024.jpg

Wordt nu al een aardig geheel. Het wordt nu ook een heel stijve constructie, zeker als je dat af zet tegen het open constructie deel. Alleen de achterzijde is nog wat flexibel. Nu inruimen en de dwarsbalkjes, dan is daarna het achterverblijf aan de beurt.
Gr. Peter
 
De keuze om er een dwarsdoorsnede van te maken pakt echt steeds beter uit. Prachtig om naar die details te blijven staren.
het kijkstuk wordt met de week mooier en mooier. Puur vakmanschap waarvan ik alleen nog van kan dromen. Iedere keer ik er naar kijk ontdekt ik meer details. top!
Dankjewel, Stephan en Dirk. Zelf zit ook van tijd tot tijd alles te bekijken en kijk ook terug in mijn log naar het begin. En de stappen die ik al gezet heb. Ben wel blij met de geïnvesteerde tijd voor onderzoek aan het begin die zich nu uitbetaald.
Gr. Peter
 
En als er uitbetaald wordt ga je je rijk voelen. Op z'n minst een voldaan gevoel. Je schat iets in, begint eraan en als het dan lukt. Mooi toch! Heb je je in ieder geval goed voorbereid. En daar zit soms meer tijd in dan je denkt. Lekker doorgaan zo! Wij hebben nog wel een paar veren. Gr. Klaas.
 
En als er uitbetaald wordt ga je je rijk voelen. Op z'n minst een voldaan gevoel. Je schat iets in, begint eraan en als het dan lukt. Mooi toch! Heb je je in ieder geval goed voorbereid. En daar zit soms meer tijd in dan je denkt. Lekker doorgaan zo! Gr. Klaas.
Dankjewel, Klaas.:)
Wij hebben nog wel een paar veren.
Zal ik proberen voorlopig niet te bukken ……….;)
Gr. Peter
 
Begonnen met de resterende balkjes:
0559 Beams.jpg

Eerst in het linkse ruim (9) de 5 balkjes pas gemaakt, voorzien van de knietjes en op hoogte van de 5 tonnen geplaatst. Dry-fit en laag voor laag ga ik die verder uitlijnen en vast zetten.
Nu ga ik de balkjes laag voor laag aanbrengen en uitlijnen tussen ruim 2 en 9. Daarvoor een dun elastieken lijn gespannen aan de onderzijde van de balkjes.

De resterende 6 balkjes op maat gemaakt en eerst dry-fit tussen de U-profielen gezet:
0560 Beams.jpg

Vervolgens kleine tipjes lijm onder de knietjes in de U-profielen gezet en de balkjes vervolgens in positie geschoven.
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Nog net op tijd kon ik de verklaring vinden voor een onduidelijkheid op de oude tekeningen uit 1912 en uit het Amsterdamse archief over de restauratie:
0562 21-23.jpg

In de dwarsdoorsnede tekeningen uit 1912 (links) en uit het Amsterdamse archief (rechts) zijn in het 8e ruim, op de wanden die in de spanten 21 en 23 zijn geplaatst, een paar rachels en een vloer getekend. Op beide tekeningen heb ik dat omlijnd.
Op de Amsterdamse teking is ook de zijkant van wand '23' getekend. Zie rechts. Er zijn ook 3 wandjes getekend.

Tot vorige week leverde dat bij mij alleen maar vraagtekens op. Totdat ik in het Amsterdamse restauratieboek weer aan het lezen was en deze tekst tegen kwam:
"In de achterste tierruimen aan stuurboord en bakboord was een wegneembare planken vloer gemaakt. Bij een overvloedige vangst kon hier ook tijdelijk haring worden opgeborgen als de ruimte in de krebben niet groot genoeg was."
Dat verklaart dus de vloer en de wandjes. Alleen niet in het achterste 9e ruim maar in het 8e ruim.

Aan de slag gegaan in dat 8e ruim:
0563 21-23.jpg

Ik heb de 'losse' vloerdelen op 2 rachels gelegd.
De 3 wandjes gemaakt. Om het geprigel in het ruim te voorkomen, heb ik op de plankjes de rachels bevestigd waar tussen de plankjes geschoven kunnen worden. Er kunnen nu 2 compartimenten voor de tijdelijk opslag van de haring gemaakt worden.

De 3 wandjes geplaatst:
0564 21-23.jpg

Om straks zicht te houden op deze flexibele indeling, niet alle plankjes geplaatst:
0565 21-23.jpg

Net als in het netten ruim de niet gebruikte plankjes tegen de zijkant gezet.
Kan ik weer verder met de balkjes.
Gr. Peter
 
Na even stug doorwerken waren alle balkjes met knietjes aangebracht:
0566 Beams.jpg

Geeft weer een heel ander lijnenpatroon.

De batch van 55 geverfde tonnen geplaatst:
0567 Barrels.jpg

In alle ruimen de onderste rij tot op de kimweger. Met de resterende begonnen met de 2e rij.
Gr. Peter
 
Het is steeds weer genieten om dit dit unieke project te volgen, wat een vakwerk. :worship:
Groet, Jan.
Ik sluit me hier helemaal bij aan Jan. :thumbsup:
Mooi geworden hoor, ziet er zeer gedetailleerd uit !
Dankjewel voor de positieve bewoording, Jan, Clement en Boris. En ook dank voor de anderen die ook (steeds weer) op bezoek komen en de ‘like’ aanklikken. Geeft allemaal veel positieve energie!
Gr. Peter
 
De kuiperij heeft weer een voorraadje tonnen gebracht:
0569 Barrels.jpg

Iets meer dan 100! Met de 5 tonnen voorop laten ze zien welke 3 lagen er nodig waren om een mooie dekking te krijgen. Waarbij uiteindelijk bij de 3e laag de naden tussen de duigen ook een accent krijgen. Daarna de hoepels zwart gemaakt.

De 9 ruimen gevuld met het op- en aflopende aantal lagen tonnen:
0570 Barrels.jpg

Misschien krijgt het 9e ruim er nog een 2e laag.

Met een overzicht van de huidige stand:
0571 Barrels.jpg

Dan komt nu het achterverblijf aan de beurt. Dat is iets complexer met al zijn rondingen dan het vooronder.
Gr. Peter
 
Back
Top